Dunas de Maspalomas – ett unikt naturområde på Gran Canaria

Öken och  en stor oas på södra Gran Canaria

Las Dunas de Maspalomas är ett unikt naturområde på Gran Canaria, med storslagna sandyner och en mångfald av ekosystem. Reservatets 400 hektar har utsetts till ett skyddsområde, som står under Kanarieöarnas förvaltnings beskydd. Reservatet inrymmer en underbar strand, härliga sanddyner, palmskogar och en lagun med bräckt vatten. I den här blandningen av öken och oas vilar reservatet längst ut på Gran Canarias södra kust, som är omgiven av de välbesökta hotellanläggningarna i turistkärnan Maspalomas.

Aktiviteter i Las Dunas de Maspalomas

För att på bästa möjliga sätt få se naturlandskapet, kan man besöka reservatets informationscenter och utsiktsplats, som båda är belägna i Hotel Riu Palace, i nordöstra Maspalomas, även känt som Playa del Inglés. Dock verkade denna stängd när jag var där i veckan och strosade omkring.

Promenadstig i naturområdet

Men ifrån Hotel Riu Palace går en promenadstig, vars förgrening nummer 3 genomkorsar reservatets olika typer av sanddyner för att slutligen nå Maspalomas breda och soliga strand. Här kan man ta del av det rika naturlivet i La Charca, njuta av den svalkande skuggan i palmlunden och besöka den ekologiska Tony Gallardo-parken.
Det var en härlig men relativt jobbig promenad att gå till stranden. Det är ju inte super enkelt att gå upp och ner i sanden. Man måste hålla sig till stigarna som går i området. Jag försökte promenera upp på en av sanddynerna, men blev tillsagd av en vakt. Från naturområdets början vid Hotel Riu Palace, får man räkna med ca 20-30 minuters promenad för att nå själva Maspalomas stranden.  

Hitta hit

Ta sikte på Hotel Riu Palace i Maspalomas, så går det en promenad som kantas av palmer ner mot stranden och sanddynerna.

Fler Gran Canaria tips

Den senaste 12 åren har jag besökt Gran Canaria flera gånger per år, så jag har en uppsjö av tips på olika aktiviteter att göra, men främst i Las Palmas.   Det är även extremt noga numera med alla corona regler, munskydd och hålla avstånd är super viktigt hela tiden. Spanjorerna är också noga med att påpeka det om du skulle glömma det.

Spana också in

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *