Fin vandring längs Kottlasjön på Lidingö

Härlig vandring vid Kottlasjön

Kottla sjön runt är en sjönära vandringsstig. Vi promenerade dock inte runt hela sjön idag, men åtminstone halva sjön blev det fram och tillbaka. Längs stigen finns badplatser, grillplatser, vindskydd, intressant och skyltad kulturbebyggelse (Trasthagen), sittbänkar och utomhusgym. Vandringsslingan är lätt att nå från Kottla station, Lidingötåget och buss 201 från och till Ropsten. Rint hela sjön är det närmare  5 km. Här finns även utomhusbadet Breviksbadet. Har man tur kan man även se spåren av bäver vid södra delen av sjön.

Mysig grillplats vid Bäverhyddan

Målet för dagen var att grilla vid Bäverhyddan, som ligger i Långängens-Elfviks naturreservat vid Kottlasjön.

Här finns grill med grillgaller, bord med sittplatser för tio personer, soptunna och ett vedförråd som löpande fylls på. När vi kom på var båda grillarna tända, så det var bara att lägga på grillkorven och korvbröden som vi hade med oss.

Om man skulle vilja övernatta här finns också åtta sovplatser som ryms i vindskyddet. Det har upphöjt trägolv, men inte full ståhöjd och såg riktigt mysigt ut. Dock var det som mest med folk där, så vi höll oss lite närmare sjön istället.

Långängen-Elfviks naturreservat

Vi vandrade omkring i Långängen-Elfviks naturreservat, som är 440 hektar stort reservat. Det sträcker sig från Kottlasjön centralt på södra halvan av ön till Elfviks udde längst i öster på den norra halvan av Lidingö. Reservatet utgörs till stor del av ett omväxlande jordbrukslandskap och skog. I södra delen ligger tre sjöar och flera våtmarker.  
Barnen älskade att hoppa, leka och klättra i träden här. Roligaste av allt var nog denna målade stenen som vi såg på vägen längs Trastahagen. Ta med barnen ut i skogen och grilla kan vara något av de mysigaste jag vet. En av de härligaste utflykterna året om.

Hitta hit

Man tar sig enkelt till Bäverhyddan via en gångstig från Breviksbadet. Parkeringsplatser hittar man närmast vid Breviksbadet, cirka 500 meters promenad.  Vi lyckades dock hamna någonstans kring Stockbyvägen och parkerade där. Så vi fick gå ett par kilometer längs hela Trasthagen och längs Kottlasjön. Dock var det en väldigt fin promenad, men det blev lite för långt för en 4 åring att gå. Det blev säkert minst 2 km dit och 2 km hem, så det tog en stund.  

Tips på andra utomhusaktiviteter i Stockholmstrakten

Önskar du andra tips till aktiviteter i Stockholm, så har jag tidigare skrivit om; 15 utomhus utflykter i Stockholm  6 av Stockholms vackra Skärgårdsöar 13 tips på saker att göra i vår vackra huvudstad 15 tips till somriga Kungsholmen 9 tips till Vaxholm  9 tips till Nynäshamn  Rosenhill på Ekerö  Uppsala – En bubblare, staden ligger ju knappt en timme från Stockholm.    Har du tips på andra mysiga grillplatser i Stockholms området? Eller andra trevliga utomhusaktiviteter för barnfamiljer?    

Spana också in

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.