4H-gårdar i Stockholm för er som gillar djur

År 2020 blev verkligen året som vi främst siktade in oss på av olika typer av utomhus utflykter. En favorit i vår familj har blivit att besöka olika 4H gårdar, då vår yngsta son älskar att titta på djur. (Jag är tyvärr allergisk mot pälsdjur,  men att åka och titta på dem ett par timmar utomhus, brukar gå bra).

Stockholms området har hela 11 olika 4H gårdar att välja mellan och vi har faktiskt besökt flera av dem vid olika tillfällen.

Vad är en 4H gård?

En 4H-gård är som en lantgård i miniformat. Verksamheten på 4H-gårdarna är bred och kan vara att barn och ungdomar tar hand om och lär sig om djuren på gården, de kan ha dagläger på skolloven, ponnyridning, odling, café, gårdsdagar med marknad där det t.ex. säljs ägg från gårdens höns, m.m.

Att besöka en 4H-gård är gratis och kommer alltid att vara det. Sveriges 4H har sedan början av 1970-talet haft 4H-gården som en unik verksamhetsform. 4H vill med hjälp av 4H-gården lära barn om djur och natur.

Alla 4H gårdar är olika, men här är de ställen med djur som vi har besökt i Stockholmstrakten.

1. Stora Skuggans 4H gård

Stora Skuggans 4H-gård är en stadsnära bondgård som har sin inriktning på djur, natur och hantverk. Gården håller mestadels djurslag av Svensk lantras.

På gården kan du man träffa många olika sorters djur och naturligtvis se hur de bor. De har mestadels djurslag av Svensk Lantras såsom Fjällnärako, Jämtget, Åsbohöns, Ryafår och Nordsvensk häst. Men här finns också kaniner, katter, minigrisar och Islandshästar.

Hitta hit: Stora Skuggans 4H-gård ligger i Ekoparken på Norra Djurgården, på Stora skuggans väg 40.

2. Aspuddsparkens parklek med djur

Aspuddsparken är en av de största parklekarna med djur i Stockholm. Här finns gulliga kaniner, får, getter, höns och hästar att kika på.

Man fick även gå in i hagarna till kaninerna, getterna och fåren. Hönsen gick omkring helt fritt på gården och kom gärna väldigt nära så fort man åt något.

Hitta hit: Aspuddsparken ligger vid korsningen Blommensbergsvägen / Hövdingagatan.

För att vara exakt Hövdingagatan 15 i Hägersten.

3. Hågelby 4H gård

Hågelby 4H-gård är också en liten stadsnära bondgård med många av de vanligaste lantbruksdjuren. Gården drivs av en ideell medlemsklubb med föreningsanställd personal som stöd och hjälp. Här får man komma nära djuren och lära sig mer om dessa.  4H står för  Huvud, Hjärta, Hand och Hälsa. Varje dag klockan 9-16 kan man hälsa på djuren i deras hagar. På Hågelby 4H-gård finns hästar, getter, får, katter, kaniner, höns och minigrisar. Min yngsta son älskar verkligen att titta på djur.

Hitta hit:  Mitt i Botkyrka kommun, mellan Alby och Tumba.  Hågelbyparken, Hågelbyvägen, 147 43 Tumba

4. Nacka 4H gård

Vid Nyckelvikens Herrgård hade de en egen bondgård eller Nackas 4H gård. Här fanns  det många spännande djur att titta på. Ute i hagarna fanns  det vädurskaniner, höns, grisar, fjällkor och får.

Hitta hit: Med bil kör du väg 222, tar av mot Nacka centrum och fortsätter till vänster i rondellen. Följ skyltarna mot Jarlaberg och Nyckelviken.

5. Björklundshage 4H gård, Bromma

Björklundshage 4H gård ligger i Norra Ängby i Bromma. Här har dem höns, grisar, får, getter och kaniner. Precis bredvid ligger en rolig lekpark som man kan leka i.

 

Hitta hit; Björklundshage ligger i Norra Ängby i Bromma. Vi åkte kommunalt med T-bana till Åkeshov och promenerade ca 15 minuter.

6. Augustendals 4H gård

Senaste gången vi besökte Augustendals 4H gård var faktiskt förra året och då hade de nämligen dagen till ära gårdsdag med ett stort urval av roliga aktiviteter. Alltifrån ponnyridning till kaninhoppning och fiskdamm. Det är kanske inte något som anordnas mitt i en pandemi, men man kan ju hoppas att vi får se ljuset igen till våren. Här kan man se på höns, getter, kaniner, hästar och får.

Hitta hit: Huvudsta Allé,  Solna, T-bana: Västra Skogen och ca 10 min promenad.

 

Tipsandra utomhusaktiviteter i Stockholmstrakten

Önskar du andra tips till aktiviteter i Stockholm, så har jag tidigare skrivit om;

15 utomhus utflykter i Stockholm 

6 av Stockholms vackra Skärgårdsöar

13 tips på saker att göra i vår vackra huvudstad

15 tips till somriga Kungsholmen

9 tips till Vaxholm 

9 tips till Nynäshamn 

Rosenhill på Ekerö 

Uppsala En bubblare, staden ligger ju knappt en timme från Stockholm. 

 

Har du besökt några andra 4H gårdar? Eller andra trevliga utomhusaktiviteter för barnfamiljer?

Spana också in

2 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *