Höga Kusten Kryssning med Silja Symphony

Att få kasta loss med Silja Symphony en fredag eftermiddag och njuta av en vacker solnedgång över Stockholm var riktigt tjusigt. Vi åkte iväg på en Höga Kusten Kryssning en helg i slutet på september, för att få uppleva Sveriges vackra kust i norr och njuta av livet ombord på fartyget.

Höstlovskryssning till Höga Kusten

Under höstlovet 2020 erbjuder Silja Line tre kryssningar till Höga Kusten. Självklart kan man även starta sin resa i Härnösand istället och kliva ombord här för att uppleva Höga Kusten med en dag i Stockholm. Under vecka 44 innebär inte bara höstlov i Härnösand, utan då infaller också Eldveckan. Eldveckan sker varje år då oktober möter november – när både temperatur och mörker faller samlas Härnösand kring värmande lägereldar och det anordnas mängder av aktiviteter med inslag av eld.

Familjehytt med utsikt mot promenaden

Vi bodde i en familjehytt med utsikt på promenaden/ gågatan ombord på fartyget. Familjehytten hade fyra bäddar och en bäddsoffa samt en liten toalett med dusch. Min lilla son älskade att se ut genom fönstret och titta ner på all liv och rörelse nedanför.

Restauranger ombord

Ombord finns åtta restauranger öppna och något för alla för alla smaker. Det är alltifrån Grill House till skaldjursrestaurang, italienskt, buffé och sushi. Så man kan verkligen äta riktigt god och bra mat ombord. På denna kryssning är matupplevelsen något alldeles extra, så de har tagit tillfället i akt och bjuder på menyer med smakupplevelser från Höga Kusten. Får det lov att vara lite Hernö Gin-gravad älgfilé kanske?

Restaurang Tavoláta

Första kvällen åt vi middag på restaurang Tavolàta som är dereas italienska restaurang. Ett riktigt säkert gott med många goda rätter och viner.
Till huvudrätt blev det grillad lax med stekt potatis, zuccini och sparrisås för min del.

Restaurang Grande Buffet 

Andra kvällen blev det en trevlig tidig middag på deras bufférestaurang. Jag tycker det är en riktigt bra buffé när man kan äta skaldjur i mängder. De hade även många fräscha veganska och vegetariska alternativ, sushi, och flera olika goda varmrätter. Till dessert fanns det också små söta desserter som fruktsallader, chokladmousse, glass och godis.

Frukostbuffé på Grande Buffet

Vi åt även vår frukost på deras buffé restaurang. De hade ett lagom utbud av varma och kalla rätter. Det viktigaste för oss numera är att det finns havreprodukter, då vår son är mjölkprotein allergiker och det fanns det. Det fanns även fräscha frukter, juicer och massa annat gott.

Familjeaktiviteter ombord

Frågesport med självaste Mumin på plats. 

På kryssningarna till Höga Kusten hälsar Sälen Harry, Mumintrollet och Lilla My på. De har ett gediget program av familje- och barnaktiviteter ombord under kryssningen. Det är alltifrån bingo med Sälen Harry till orienteringslekar, frågesport, morgongymnastik, disco och mycket mer. Barnaktiviteterna begränsas till max 49 barn deltagande.

Ett riktigt roligt Mumindisco.

De hade disco ombord båda kvällarna och det var väldigt populärt. Ett helt dansgolv fylls med små minisar som älskar att dansa eller att göra likadant som Mumin själv.  En och annan danslek hanns det även med.  
Det roligaste tyckte Lilla L var familjetävlingen sista dagen. Då tävlade man i lag och jag och L var ett lag. Man skulle då kasta i fiskar i en hink. Och tro det eller ej, men både jag och L prickade i nästan alla fiskarna i hinken och vann! Han var så duktig. När de utnämnde att lag 6 vann, förstod vi inte riktigt att det var vi som vann. Lilla L blev helt överlycklig att äntligen kamma hem första priset, eftersom vi varken vann på Sälen Harrys bingo eller Muminfrågesporten.

Siljaland – fartygets lekland

På plan fem har de ett stort lekland – Silja Land. Här finns massvis med roliga saker att göra på hela 290 kvm stor yta.  Här kan man äta glass i glassbaren, bygga med lego, klättra i klätterträd, rita och mycket mer. Det finns roliga aktiviteter för barn i alla åldrar.

En hel dag i Härnösand

Fartyget stannade 5 timmar i Härnösand. Då passade vi på att utforska staden på egenhand. Vi skulle dock ha gjort en kortare utflykt, en vandring för barn. Men den blev dessvärre inställd på grund av att det spöregnade. Men vi gjorde så mycket vi orkade i ösregnet och det resulterade i en liten guide. 5 härliga tips till Härnösand.

Stort utbud av utflykter

Man kan boka ett stort utbud av utflykter från Silja Line redan när man bokar sin kryssning. Det är alltifrån utflykter till Hemsö Fästning som till Skuleberget topptur för stora och små och även andra barnvänliga utflykter eller en stadsvandring i Härnösand.

Vacker tur längs Höga Kusten

Här är en vacker vy över den välkända Höga Kusten bron, som har ett Spann på 1210m Längd 1867m Segelfri höjd 40m. Det var första gången jag såg denna långa och imponerande bron. Under turen passerar man bland annat Ulvön som är främst förknippad med surströmmingstillverkning och Mjältön 236 m ö h  som är Sveriges högsta ö. Jag hade bara önskat att det hade varit sol och klart väder under vår tur, så vi hade haft möjligheten och sikt att se mer av Höga Kusten.

Shopping

Fartyget har en hel shoppinggata med diverse småbutiker. Det är alltifrån märkeskläder till smycken och elektronik. Jag shoppade mig ett par super snygga skor till halva priset. Sedan har de naturligtvis deras populära taxfree med alltifrån goda viner och champagner till härliga parfymer och skönhetsmärken med diverse produkter till bra priser.

Nöje

På kryssningarna till Höga kusten finns underhållning för alla smaker. Man kan lyssna på alltifrån mysig loungemusik till medryckande coverband. På promenaden kan man koppla av till skön loungemusik, ett stämningsfullt piano och svenska hits. Missa inte heller vinutbudet i Wine Bar. Är man ute efter pubhäng? Så besök Sea Pub där de har en trubadur som spelar livemusik under kvällen.

Relax och bad

Ombord på fartyget kan man njuta av bubbelbad i  Sunflower Oasis. Här njuter man av bad, bastu och relax till havs. Naturligtvis har man gjort så att bara ett visst antal får vistas samtidigt i spa- och relaxavdelning. Så tyvärr var det helt fullt när vi tänkte besöka relaxavdelningen, för att värma upp oss efter en dag i regniga Härnösand.

Corona anpassat

Jag har fått väldigt många frågor om hur de hade corona anpassat ombord. De var extremt noga med att man bara fick sitta vid varannat bord på restauranger. Så ett hett tips är att boka restaurangbesök och tider redan innan avfärd. Även om ni vill äta den lyxigare frukosten. På barnaktiviteterna fick de bara vara 49 stycken med. Även i barer fick man sitta vid varannat bord. På buffé restaurangen fick man använda plasthandskar när man tog sin mat och sedan slänga dem och ta nya nästa gång man tog maten. De hade verkligen gjort många anpassningar.  
Kryssningen gjordes i delvis samarbete med Silja Line, men alla bilder, tankar och åsikter är som vanligt alltid mina egna. 

Spana också in

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.