5 Härliga tips till Härnösand

Härnösand är en tätort i Ångermanland samt centralort i Härnösands kommun.  Härnösand är en stad som har ett rikt kulturliv och en historisk stadskärna belägen på en ö i Höga Kustens södra skärgård. Stadens havsnära läge, unika butiker, evenemang, sevärdheter och vackra natur gör att det är en perfekt skärgårdsdestination för att upptäcka Höga Kustens världsarv och andra utflyktsmål i närområdet.

En regnig höstdag i Härnösand

Vi åkte på en Höga Kusten kryssning med Silja Line från Stockholm och hade hoppats på en riktigt härlig höstdag i Härnösand under lördagen. Men dessvärre hade vi maximal otur och det ösregnade verkligen hela dagen.

Promenadvänlig stad

Vi gjorde naturligtvis det bästa av dagen och försökte upptäcka en del av Härnösand ändå till fots.  Staden är inte jätte stor och man kan enkelt promenera runt i staden. Vi promenerade från hamnen där Silja Symphony lade till in till stan på ca 10-15 minuter.

Annars gick det även en gratis museum buss, som man kunde ta sig runt i staden med.

1. Café Rutiga Duken

Vi fick tips om att gå till cafét Rutiga Duken i centrala Härnösand. Det var ett hemtrevligt café med mysig hemma miljö. De serverade kaffet i små gulliga kaffe koppar och hade ett urval av goda bakverk, kaffebröd och även lunch.

2. Härnösand Domkyrka

Missa inte Härnösands vackra vita domkyrka stod fä när du besöker staden. Den omgavs av färgglada träd och stod sig riktigt fin i höstskrud. Den stod färdig 1846 efter ritningar av Johan Adolf Hawerman. Härnösands treskeppiga domkyrka är en av Sveriges förnämsta nyklassicistiska byggnader med en rik och imponerande exteriör och interiör.

 

3. Härnösands Konsthall

Mitt på torget i Härnösand ligger Konsthallen. Den visar varje år ett 20-tal utställningar med samtidskonst. Under året visas också olika delar ur donationen ”Qvistska samlingen” med bl.a. Matisse, Chagall och Picasso.

4. Sveriges största bilmuseum

I Härnösand kan du besöka Sveriges största bilmuseum med 150 bilar i sju olika temahallar.
Bilar du glömt att du minns, bilar du helst vill glömma.

5. Shopping

Vi fastnade faktiskt på shoppinggatan i dessa ösregn och de hade både flera små hemtrevliga butiker, som de välkända större klädkedjorna i stan.

Jag skulle gärna uppleva denna mysiga stad en härlig sommardag eller en solig höstdag igen. Jag kan tänka mig att det är ännu mysigare då.

Hitta hit

Härnösand ligger i Ångermanland och dryga 40 mil norr om Stockholm.

 

Har du tips på andra trevliga resmål kring Höga Kusten?

Spana också in

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *