The Umbrella Project till Stockholm

Fotograf: Mette Dahl

Indiska har tagit det stora konstprojektet The Umbrella Project till Sverige. Det är en helt underbart färgglad himmel av paraplyer, som  från fredagen den 25 september pryder Drottninggatan i Stockholm. Tanken bakom projektet är att inspirera människor, sätta färg på tillvaron och sprida glädje vilket överensstämmer med Indiskas vision som är att inspirera människor i vardagen. Genom utställningen hoppas Indiska kunna bidra till att få Stockholms stadskärna levande igen efter en lång och svår period för besöksnäringen till följderna av coronapandemin.

Jag håller helt med, det är verkligen färgglatt och fint och visst spred sig glädjen där, trots mulet och grått väder den dagen jag var där. Jag hade äran att få några fina bilder av en vän istället.

Pryder Drottninggatan 25 september till den 31 oktober

Fotograf: Mette Dahl

Det är en helt magnifik himmel av paraplyer i vackra höstfärger, som smyckar en stor del av Drottninggatans shoppingstråk under hela oktober månad. Genom konstinstallationen önskar dem att sätta färg på tillvaron och förhoppningsvis sprida en hel del glädje inne i  stadskärnan. Fram till 31 oktober kan man beskåda denna vackra, härliga paraplygata.

Historien bakom the Umbrella projekt, är att det startade som en konstinstallation under en festival i staden Águeda, Portugal år 2012. Den vackra himlen av tusentals färgglada paraplyer blev en stor succé och har sedan dess turnerat jorden runt i städer som Miami, Bordeaux och Paris. Indiska har i över ett år haft dialog med Impact Plan, som är initiativtagarna till Umbrella Project. Det har funnits en stark gemensam vilja att ta utställningen till Sverige och en samsyn kring att människor behöver inspireras och liva upp sin vardag. Coronapandemin kom dock emellan. Efter en mycket tung vår där pandemin har legat som ett dystert täcke över egentligen allt som skett under 2020 så lanserades äntligen installationen i Stockholm. Lucky us, får man väl lov att säga.

Passa på att besöka Stockholm, innan den fina gatan försvinner.

Hitta hit

Drottninggatan i Stockholm, sträckan från Mäster Samuelsgatan till Gamla Brogatan.  Hoppa av buss 1 eller T-banan grön linje vid Hötorget eller T-centralen och promenera mot Drottninggatan.

 

En annan paraplygata

För ganska precis 1 år sedan såg jag ett liknande paraply projekt i Vejle i Danmark.

Spana också in

1 kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *