10 Coronavänliga stränder i Europa

Flest coronasäkra stränder i Portugal och ny global säkerhetsmärkning

När resesajten European Best Destinations listar de tio mest ”coronasäkra” stranddestinationerna i Europa återfinns hela tre av stränderna i Portugal: Comporta utanför Lissabon, Porto Santo-stranden utanför Madeira och Meia Praia på Algarve-kusten.

För att nämna några andra av de stränderna som har blivit utnämnda som de mest coronasäkrade stranddestinationerna är det Preveza i Grekland, Jurmala i Lettland och Nida i Litauen.

Safe Travels

Portugal är också ett av de första länderna i världen som tilldelats den helt nya globala säkerhets- och hygienstämpeln ”Safe Travels” för landets hygien- och säkerhetsföreskrifter inom den privata rese- och turistnäringen. Märkningen är framtagen av World Travel & Tourism Council (WTTC). Dessutom deltog Portugal som enda europeiska land vid ett FN-möte för att informera om destinationens innovativa ”Clean & Safe”-märkning.

För den som längtar efter sydeuropeiska sandstränder och semesterstämning finns det goda skäl att titta närmare på Portugal som resmål.

På andra plats på listan återfinns den 20 km långa stranden Comport, som är belägen bara några kilometer utanför Lissabon. En strand som enligt uppgift även är Madonnas favoritstrand. Alentejo-regionen, som stranden tillhör, har haft upp till 600 gånger färre coronafall jämfört med andra regioner i Europa

 

På fjärde plats hittar man Porto Santo-stranden på ön Porto Santo som är en grannö till Madeira och som hittills är den region i Portugal som haft minst antal coronasmittade. Porto Santo, med sina 5500 invånare, är världsberömd för sin gyllene sandstrand. Spaintresserade känner säkert även till de heta ”sandbaden”, så kallad psammoterapi, som blivit ett kännetecken för ön.

Den tredje portugisiska stranden på listan är Meia Praia på Algarve-kusten som hamnar på en sjundeplats. Med sina fem kilometer gyllene sandstrand är Meia Praia den längsta stranden i staden Lagos, där besökare även kan utforska den charmiga historiska stadskärnan med mysiga matställen och marknader.

Olika kriterier

Kriterierna för urvalet av de tio säkraste stränderna är andelen smittade, strändernas storlek och antal kvadratmeter tillgängliga per person. Andra kriterier som beaktats är vilka typ av boende som finns i närheten av stränderna och deras rengörings- och hygienrutiner samt möjligheten att hålla avstånd från övriga gäster. Slutligen ligger alla stränderna på listan nära sjukhus som inte vara överbelastade under pandemin och som har en vårdkapacitet över det europeiska gränssnittet.

Så när du väljer resmål, åk hellre till en destination med långa breda sandstränder om du längtar efter att bada i havet. Och glöm inte att ta det säkra före det osäkra.

Har du rest något nu på senaste under Coronatiden? Om vart?

Spana också in

1 kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *