Munkeviksleden på Skaftö – En härlig vandringsled

Skog och natur kan delvis sammanfatta vår svenska sommar. Munkeviksleden och Skuddvigeleden blev det många vandringar eller promenader på i sommar. Men det bästa jag vet är faktiskt att vara utomhus och röra på mig och allra helst i trevligt sällskap.

Munkeviksleden

Munkeviksleden är en led som ligger i närheten av Grundsund på Skaftö. Den börjar vid Kolerakyrkogården nedanför Åseberget och snirklar sig genom skogen ner till Munkevik innan den fortsätter längs kustremsan och slutar i Vigerna där Strandpromenaden tar vid.

Vigerna

Vigerna är en härlig badplats med klippor, där man kan bada både direkt från klipporna och från en stege.  Perfekt att ta ett dopp under sin vandring eller kanske bara slå sig ner för ett matsäckstopp.

Medelsvår vandringsled

Munkeviksleden är en medelsvår vandringsled. Den börjar som tidigare nämnt vid Skogskyrkogården och då går man på en smal stig, upp och ner i skogen. Sen får man på vissa ställen gå på två plankor, så stigen är relativt smal nästan hela tiden.

Det är en vandring på cirka 5 kilometer. Munkevikseden är markerad med gula prickar och från Åseberget till Vigerna är det ca 2,5 km.

Vandra på spång och med rep på välordnad led

Man njuter såklart i egen takt längs stranden, på berget och i skogen med utsikt över Gåsöfjorden. Vid blöta passager finns spångar, vid branta partier finns stadiga trappor eller räcken med rep. Stigen leder förbi stora jättegrytar på bergskanten vid en liten vik och jordfyllda inne i ett skogsparti strax före Vigerna.

Grundsund

Från Vigerna går man strandpromenaden längs havet och njuter av magisk utsikt både ut över havet och ser båtarna segla förbi och sedan kan man blicka utöver vackra Grundsund.

I Grundsund kan man sedan om man vill välja att gå över på andra sidan och fortsätta sin vandring på  Skuddevigeleden eller promenera ut till Islandsberg.

Hitta hit

Ta er till Stockevik eller Grundsund och promenera mot Skogskyrkogården. Grundsund ligger på Skaftö en bit från Lysekil.

 

Andra tips i Bohuslän

Önskar ni andra tips i vackra Bohuslän, så har jag skrivit en guide med 15 trevliga tips i Bohuslän.

Spana också in

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *