Världsarvet Tanums hällristningar och Vitlycke museum i Bohuslän

I somras var fokus Sverige på vår semester och vi tillbringade tre veckor nere på västkusten och i Bohuslän.

Bohuslän har verkligen så många vackra platser och sevärdheter. Så i somras åkte vi till  Vitlycke museum och Tanums hällristningar. Här får man verkligen en unik inblick i bronsålderns värld och de bjuder på upplevelser för hela familjen. Man facineras av det 8000-åriga kulturlandskapet och den gåtfulla bildskatten som finns med på Unescos världsarvslista.

Världsarv

Världsarvslistan innehåller de natur- och kulturarv runt om i världen som anses särskilt enastående och av stor vikt för hela mänskligheten. Hällristningarna i Tanum är ett av dessa. Vad som är ett världsarv beslutas utifrån den så kallade världsarvskonventionen.

Världsarvskonventionen, eller Konventionen om skydd av världens kultur- och naturarv, som den egentligen heter, antogs vid ett Unesco-möte i Paris 1972 och sedan dess upprätthåller organisationen en lista över världsarv runt om på olika platser i världen. Sverige undertecknade konventionen 1984.

Vitlycke museum

Bronsåldersgården

På gården finns rekonstruktioner av två långhus från äldre respektive yngre bronsålder. Det finns även en verkstad där  de under sommarsäsongen visar hantverk som t.ex. växtfärgning och bronsgjutning. Här kan man prova på att skjuta pilbåge, karda ull, mm. Kring husen strövar fåren fritt och bakom gården finns grishägnet.

 

Till jordbruket hör odlingen där de odlar växter som är så nära bronsålders grödor som möjligt; emmervete, enkornsvete, hirs, gråärter, bondbönor med mera.

Promenadslinga i skogen med djur

Bakom Bronsåldersgården finns en promenadslinga, där man kunde gå tipspromenad om man ville. Eller bara strosa omkring i skogen och leta på alla fåren som betade lite här och var. Fåren var väldigt tama och kom fram till oss och hälsade.

 

Tanum hällristningar

Över hela världen människor har ristat och målat på klippor och i grottor. I Tanum har människor från bronsåldern ristat in tusentals bilder i på de släta klipporna i landskapet. Denna bild skatt är så rik på innehåll och så utmärkande att det är bland Unescos världsarvslista.

En av höjdpunkterna när man besöker museet och Tanum hällristningar är att man kan gå på egen hand bland ristningar eller ta del i deras guidade turer på svenska och engelska som sker varje dag under sommarsäsongen. Vi lyckades hamna mitt i en guidad tur och satt oss och lyssnade en stund. Man kan också gå på en nattlig guidad tur där Man ser hällristningarna under ficklampans sken. Det låter väldigt spännande. För barnen kan man boka arkeologiskolan och hela familjen kan besöka den rekonstruerade bronsåldersgård att se hur människor levde 3000 år sedan.

Hitta hit

Vitlycke 2 i  Tanumshede.

Tips på andra ställen i Bohuslän

Jag har tillbringat de senaste 14 somrarna i Bohuslän och främst på Skafö, så förra året gjorde jag en liten Bohuslän guide. 

Spana också in

2 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *