9 tips till Sommaridyllen Vaxholm

I norra utloppet från Stockholm ligger Vaxholm, som är en genuin skärgårdsstad. Den har varit en viktig plats för Stockholms försvar i alla tider. Namnet på orten tror man ska komma från det fornnordiska ordet ”vaks” som betyder vårdkase, det vill säga en eld som tändes för att varna huvudstaden vid annalkande fara. Vaxholm har en intressant historia och inte minst Vaxholms kastellet.

I Vaxholms stad bor ungefär 11 000 människor året runt, men många, många fler om sommaren. Det är även ett populärt ställe att lägga till med båten. Eller varför inte ta en båtdagsutflykt med Strömma dit över dagen som vi gjorde. Jag gillar Vaxholm mycket och i år har vi hunnit med två besök i staden i sommar. Så nu tänkte jag bjuda er på några härliga Vaxholms tips.

1. Vaxholms kastell

Ett måste när man åker till Vaxholm är naturligtvis att besöka Vaxholms kastell.

Historien om Vaxholms Kastell

I början av 1500-talet byggde riksföreståndaren Svante Nilsson  – Sture Vaxholms fästning –  efter att Gustav Vasa beslutat att Stockholms slott behövde en ny och kraftigare fästning för att kunna blockera sunden vid Pålsunden och Oxdjupet.

Fästningen har vid två tillfällen fungerat som skydd när Stockholm har angripits. Första gången var 1612 då danskarna anföll och andra gången var 1719 när ryssarna härjade i Stockholms skärgård. Den gamla fästningen revs och ersattes med det nuvarande kastellet som stod färdigt 1863.
Men den snabba utvecklingen av nya vapen gjorde att man misstänkte att kastellets murar inte skulle hålla, vilket också bevisades 1872  när man provsköt mot fästningen.

Kastellet har därmed en spännande historia och är verkligen värt ett besök.

Kastellet Escapes

Kastellet har flera roliga aktiviteter och en av dem är Kastellet Escape, som är en spännande och interaktiv upplevelse på Vaxholms Kastell. Det börjar med att man  blir inlåsta i en fängelsecell. Sen startar klockan och det är dags att försöka ta sig ut genom att lösa interaktiva pussel, mysterier och gåtor.

Inga tidigare färdigheter krävs, endast att ni använder er kreativitet och intelligens, samarbete och kommunikation för att hitta ledtrådarna, lösa gåtorna och ta er ut. Man har 45 minuter på er så det gäller att vara snabb. Vi gjorde detta nämligen och det var så häftigt. Jag blev själv inlåst i en fängelsecell och sedan blev maken och sonen inlåst bredvid mig och sedan fick vi kommunicera för att försöka ta oss ut.  Vi hann nästan…… vi föll precis på målsnöret och missade den sista koden ut… Men det var en riktigt rolig familjeaktivitet och jag kan starkt rekommendera

Magisk solnedgång precis vid Vaxholms kastell.

2. Bada på Norrhamnsbadet

Gå till mysiga Norrhamnsbadet och bada. Norrhamnsbadet är en liten badplats vid Batteriparkens västra udde. Här finns det badklippor och en mindre sandstrand. Det är ett omtyckt och populärt friluftsbad för många närboende och besökare Här kan man svalka sig under varma sommardagar och varför inte avnjuta en medhavd utflyktskorg mitt i Vaxholmsidyllen.

 

Vi var nästintill ensamma den dagen vi ankom till badet och det var riktigt lugnt och fridfullt.

3. Njut av en god picknick med skärgården som utsikt

Ta med picknick och slå er ner på klipporna vid Norrhamnsbadet och njut av trevlig utsikt ut mot Stockholms skärgård.

4. Gå till Lekplats Lägret

Följer man hamngatan från hamnen rätt upp ca 10 minuter kommer man till Lekplats Lägret. Här kan man klättra och gunga på gamla exercisfältet Lägret. Det sägs även att klätterställningarna har donerats av hockeylegenden Börje Salming. Det var en riktigt rolig lekplats med varierande grejer att leka på och mina barn hade roligt en stund. Men sedan började träden runt omkring lekparken att lockas att leka och klättra i.

5. Spela minigolf

Spela minigolf är alltid roligt. Precis bredvid lekplatsen Lägret låg en något sliten minigolfbana.

6. Strosa omkring vid hamnen

Att strosa omkring i hamnen och spana på båtar tycker jag alltid är roligt. Eller bara sätta sig ner och njuta av utsikten och se på rörelsen av båtlivet.

7. Shoppa i sjöbodarna eller fika eller ät en bit mat

Längs hamnen fanns även flera mysiga sjöbodar där man kunde shoppa både kläder och diverse små prylar. I vissa av sjöbodarna var det caféer eller man kunde äta en bit mat eller släcka törsten.

8. Strosa omkringgågatan

Längs Hamngatan som går genom innerstan finns det en rad av olika små gulliga butiker, glasskiosker, caféer och några restauranger.

9. Köp en glass eller spela schacktorget

Uppe på torget kan man spela utomhus schack, slå sig ner och ta en glass och missa inte det vackra Rådhuset.

Vaxholm har ett stort utbud av restauranger. Men de var väldigt välfyllda de soliga sommardagarna vi besökte staden, så ett hett tips är att boka bord innan. Det finns även hotell och andra boende möjligheter i staden.

 

Åk hit

Vi åkte med Strömmas båtar på en dagstur till Vaxholm. Vi tog den från Nybrokajen inne i stan. Glöm inte förboka biljett, för det är väldigt populärt under sommaren.

Men man kan naturligtvis åka både bil eller buss med SL till Vaxholm om man önskar det istället. Men det var verkligen en härlig dag att ta båten ut till Vaxholm.

Spana också in

1 kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *