Hur är det att resa utomlands i Coronatider?

Många har säkert funderat på hur det verkligen är att resa utomlands i Coronatider. Vågar man det? Vad är det för restriktioner? Vart kan man resa? Frågorna är säkert många. Jag har fått många frågor i sociala medier och tänkte besvara dem så gott jag kan.

Följ UD:s regler

Det viktigaste när man ska resa iväg utomlands är naturligtvis att följa UD:s regler. Här kan du läsa om till vilka länder som UD har hävt sin avrådan till. Eller följa utvecklingen vart man får resa. En privat resa är ju en icke nödvändig resa och tillhör därmed dessa regler. Medan en jobbresa kanske är en nödvändig resa som du måste göra.

Kolla upp om din reseförsäkring verkligen gäller

Om man nu blir sjuk utomlands är det ju extra viktigt att kolla upp om reseförsäkringen gäller. Om UD avråder att resa till ett land eller ett resmål gömmer förmodligen inte din reseförsäkring heller.

Prisvärd resa

Att åka utomlands just nu är väldigt prisvärt. Eller det kanske beror på vart man reser och med vilket resebolag. Men vi bokade en charterresa med Ving och hittade en prisvärd paketresa till Mallorca och ett av våra favorithotell Sunwing Alcúdia Beach. Resan hit gick loss på dryga 20 tusen för 2 vuxna och 2 barn. Då ingick flyg, hotell 7 nätter på ett fint och barnvänligt hotell, transfer och flygplansmat. Det tycker jag var väldigt prisvärt, då det brukar kosta ungefär det dubbla i högsäsong annars.

Checka in online

Inför denna resan fick man fixa det mesta digitalt online. Cirka två dygn innan avresa fick jag ett Mail från Ving med massor av bra information inför vår resa.

Numera var man tvungen att checka in online. Så jag fick mina boardingcard på mailen och kunde ladda ner dem i telefonen. Sedan fick man få bagage lappar på flygplatsen och lämna in resväskorna.

Fylla i en hälsodeklaration

För att resa till Spanien var vi tvungna att fylla i ett formulär en så kallad hälsodeklaration, för att få resa in i Spanien.

Inför Spanien resan hittar man formuläret här. Det tog en bra stund att fylla i för oss alla fyra, då det var mycket som skulle fyllas i. Bland annat personliga uppgifter, passnummer och om msn var frisk.

När man sedan fyllt i det fick man en QR-kod mailad som man sedan var tvungen att visa upp i Sverige innan avresa och i Spanien när vi kom fram.

Viktigt med munskydd

Numera är det även väldigt viktigt att resa med munskydd. Ombord på flygen måste man ha munskydd under hela flygresan, förutom när man äter eller dricker.

För mig kändes det lite ovant och konstigt. Men alla har ju det. Det gäller alla över 6 år. Så just nu känns det inte konstigt längre…

I Spanien behöver man inte ha munskyddet på stranden, vid poolen, när du äter eller dricker och när du tränar. Så jag skulle säga att det är några få gånger per dag som vi behöver det.

Vi tillbringar i stort sett hela dagarna på stranden, vid poolen, på restaurang och äter eller tränar. Så det är verkligen ingen big deal.

Safe Travel

Resebolaget och jag också infört Safe Travel och på hotellet är alla menyer, information etc digitalt. Man påminns att ta handsprit och tvätta händerna i stort sett överallt. Påminnelser om munskydd och sedan måste man ju ha ett sunt förnuft också.

Känns tryggt och säkert

Det känns även väldigt tryggt och säkert när man möter okända människor, för alla när ju munskydd då.

Folk tomt och öde

Det är väldigt folktomt och öde på Mallorca jämfört med när ni var på exakt samma hotell gör tre år sedan.

Men stränderna är riktigt lugna och behagliga.

Nu kommer vi att tillbringa kommande vecka på Mallorca.

Är du intresserad av att se mer av hur vi har det? Följ mig på Instagram @liniztravel där lägger jag upp bilder och filmer varje dag.

Hur gör du? Reser du utomlands i Coronatider?

Spana också in

4 kommentarer

  1. Jag var kluven länge till att resa utomlands i dessa tider men landar nu i att vi lever bara en gång och alla eller många är medvetna och gör det bästa av situationen nu. tänker att som läget är nu är det lugnar och man får ut mer av länderna som man besöker.

  2. Hörde att de provtestar på flygplatsen med. Och är lite nojig att tänk om man inte har symptom el nåt av barnen men det ger utfall tex på 1 av barnen. Då är man ju låst på hotellet i karantän 2 veckor. Det stressar mig lite:).
    Räcker munskydd på flyget mot smitta? Och är det glest mellan sätena. Längtar så efter att resa och funderar på att boka i oktober med dottern till underbara Nerja. Tack för bra blogg.

  3. Vi vågar inte ge oss iväg utomlands än. Semestrar mer gärna hemvid nu. .en man längtar tills den dagen vi kommer iväg på en utlandssemester igen.Tanken var ju både till Tjernobyl och en tur till Ksp Verde, men det känns som vi vill vänta lite till
    Det ser ju inte alls otrevlig ut med en tur till Mallorca
    Kram Kajsa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *