Läckö Slott – ett fint slott vid Vänerns strand

 

Läckö är ett slott, som ligger ute på Kållandsö i Lidköpings kommun i Västergötland. Slottet är beläget fint på en udde i Ekens Skärgård i Vänern och är ett minne från Sveriges stormaktstid.

Historia

Läckö Slott är främst  känt som det sagolika De la Gardieslottet, vid Vänerns strand som har ett medeltida ursprung. Skarabiskopen Brynolf Algotsson lade här 1298 grunden till en befäst borg, som troligen då bestod av två eller tre enkla hus inom en skansmur. Borgen låg strategiskt mitt i det dåvarande stiftet. På sin väg mot Nidaros fann även pilgrimerna att borgen utgjorde en bekväm anhalt.  Efter en brand på 1470-talet utvidgades borgen av biskop Brynolf Gerlachsson.

Greve Magnus Gabriel De la Gardie var bara trettio år när han övertog slottet och grevskapet. Han innehade under sin livstid flera av landets högsta ämbeten, bl a. var han riksdrots, det förnämsta ämbete man kunde ha. Drottning Kristina skänkte honom många titlar och förläningar, men till slut råkade han i onåd och förvisades från hovet.

Guidade rundvandringar

Sommarens visning av paradvåningen (tredje våningen) har anpassats under rådande corona-förhållanden (år 2020). Guidning utgår, besökarna får istället möjlighet att utforska salarna på egen hand, under organiserade former. Det finns alltid någon att fråga om slottets historia.
”Pigan och Grevinnan, en sommardag 1680” – dramatiserad visning dagligen kl 12 under perioden 27 juni – 9 augusti.

 

Lilla Slottsträdgården

Vi strosade omkring i den vackra Lilla Slottsträdgården. Varje sommar planteras det  vackra blommor i den och  besökarna  förtrollas av färger, former och dofter när de kommer ner för den gamla stentrappan. Trädgården är känd som en sinnlig och förtrollande utställningsträdgård med en unik design och härlig utsikt över Vänern.

För barnfamiljer sommaren 2020

Det finns dagligen guidning och familjeaktiviteter på naturum 13 juni – 16 augusti (kostnadsfritt):

INTRODUKTION TILL VÄNERSKÄRGÅRDEN
Guidad visning i utställningen dagligen kl 12:00 & 14:00

SMÅKRYPSAFARI för familjen kl 10:30, 12:30, 14:30 & 15:30

Öppettider och priser

Slottet och Naturum är öppna dagligen 10-18.

Läckö Slott  kostar 120:-  pp i högsäsong (80:- under för- och eftersäsong)

Barn och ungdom under 26 år fri entré.

Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset fri entré.

Vi gick dock inte på någon visning eller gick in i själva slottet, där det kostade.

Hitta hit

Från Lidköping är det skyltat mot Läckö Slott.
Slottet och naturum, ligger ca 25 km norrut på Kållandsö.

Vi reste ifrån Stockholm och det tog oss närmare 4h därifrån.

Spana också in

3 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *