9 tips till Nynäshamn – En sommaridyll vid havet

Nynäshamn är en tätort samt centralort i Nynäshamns kommun som är belägen i Stockholms län och orten ligger i  landskapet Södermanland. Nynäshamn är beläget längst söderut på Södertörn. För att vara exakt så ligger orten 58 kilometer söder om Stockholm. Staden växte fram som uthamn till Stockholm, på mark som tidigare tillhört Nynäs gods. Med bil tar det knappt en timme från Stockholm City till Nynäshamn och man kan även nå staden enkelt med pendeltåg.

Det sägs att Nynäshamn är den enda platsen i Stockholms län där man ser havshorisonten från fastlandet. Den vackra karga naturen längs den 1000 km långa kustremsan har också inspirerat många av Sveriges främsta författare att skriva sina böcker. Det finns mycket att göra u Nynäshamn och dess omgivningar.  Här kan man vandra längs Strandvägen, besöka järnåldershuset i Körunda eller varför inte besöka den populära skärgårdsön Landsort/Öja. Från Nynäshamn kan man även ta en båttur till Nåttarö, Rånö och Ålö eller varför för inte ägna sig åt olika sporter så som surfing, wakeboard, vattenskoter, dykning, segling, paddling, klättring, vandra eller spela golf. Jag inser nu att det finns massor att göra här, som jag missade.

Men från vårt dygn i Nynäshamn förra veckan, hann vi ändå med en hel del, så jag vill bjuda er på några trevliga tips.

1. Besök Nynäshamns kyrkan

Nynäshamns kyrkan utgör med sin karakteristiska profil ett utmärk sjömärke för alla sjöfarande. Den ligger högt upp i orten och är synlig från många delar av orten.  Den stod färdig år 1930. Då hade kyrkliga syföreningen och föreningen Kyrkans vänner under 15 år samlat in pengar och gåvor för att kunna bekosta kyrkobygget.

2. Strosa omkring vid hamnen

Inne i Nynäshamn vid hamnen är det även trevligt att promenera omkring. Här finns det flera små gulliga fiskebodar med både affärer, restauranger och caféer.  Strandvägen är väldigt populärt att strosa omkring på och blicka ut mot havet.

3. Ät gott på Nynäs Rökeri

Vårat val av restaurang för kvällen blev Nynäs Rökeri. Jag hade redan innan googlat restauranger och menyn föll mig verkligen i smaken. Jag var riktigt sugen på en räksallad och min mamma åt en bakad potatis med skagenröra. Båda rätterna var väldigt goda. Restaurangen var även relativt prisvärd.

4. Fler caféer och restauranger vid vattnet

Hamnen kantas av flera olika restauranger. Här hittar man alltifrån fisk – och skaldjurs restauranger till Thaimat och tapas. Så man kan lätt variera lunch eller middagarna om man stannar några dagar.

Det finns även glassbarer och caféer och gatukök om man vill äta något enklare.

5. Shopping

I Nynäshamn stadskärna finns ett urval av affärer om man önskar att shoppa. Det finns även ett par gulliga så butiker nere vid hamnen med fina kläder i.

6. Bo på Nynäs Havsbad

Under vårt dygn i Nynäshamn bodde vi på mysiga Nynäs Havsbad. Det är ett väldigt trevligt hotell precis vid havet. Deras spa är beläget precis vid havet på bilden ovan och är verkligen värt ett besök.

7. Gå härliga promenader längs vattnet

Ute vid Nynäs Havsbad slingrar sig en mysig promenadstig långs vattnet, som jag strosade omkring på i kvällssolen.

Riktigt avkopplande och en väldigt härliga miljö.

8. Gå upp i vattentornet och få fin utsikt över Nynäshamn

Jag och sonen gick upp där på förmiddagen när det var mulet och regnade. Så jag hade naturligtvis fått mycket finare bilder i kvällssolen.

Precis bredvid Nynäs Havsbad ligger vattentornet i Nynäshamn. Det går en kort promenadstig från badhotellet till vattentornet, som sedan står öppet och man kan gå upp i. Här uppe får man en jätte fin panorama utsikt över Nynäshamn. Jag ångrar bittert att jag inte gick upp i vattentornet på kvällen i solnedgången…

9. Besök Svandammsparken

I Svandammsparken finns en vacker damm där många olika fågelarter trivs. I södra delen av parken finns stora gräsmattor som passar bra för lek och spel. Här finns också en bäck, en liten bro och Göstas trädgård som är en parkdel med många olika inhemska och exotiska växter. Växterna i Göstas trädgård kommer ursprungligen från Gösta Zetterqvist, som startade plantskolan Zetas. På 1990-talet flyttades hans trädgård på Lisön och en del av hans växter han hade till Svandammsparken, som ligger intill Nynäshamns pendeltågsstation i nära anslutning till hamnområdet.

Åk hit

Från Stockholm City kan man åka pendeltåg till Nynäshamn, om man inte väljer att åka bil.

Spana också in

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *