En härlig utflykt till Grinda – en riktig sommaridyll

Senaste veckan har det verkligen varit Medelhavsvärme. I helgen tog vi tillfället i akt och åkte på en båtutflykt i Stockholms Skärgård och fick nästintill Greklandskänsla. I den mellersta skärgården, drygt en timmes båtresa med Cinderellabåtarna från centrala Stockholm ligger en av skärgårdens mest populära, välbesökta och barnvänliga öar Grinda. Den lummiga och vackra naturen på Grinda är typisk för denna del av skärgården och ön är ett naturreservat som ägs av Skärgårdsstiftelsen. Hit åker man om man vill komma bort en stund och njuta av lugnet, naturen, bad och god mat. Förra året hade vi inte lika tur med vädret, men hade en fantastisk dag på Grinda även då.

Sommaridyll

Det är verkligen en riktig sommaridyll med både grönskande ängar, djur, fina badplatser, härliga klippor att sola på eller hoppa ifrån.  Ja, här finns allt du kan önska dig för ett härligt dygn sommartid.
Vi strosade från Södra Grinda över till en del av en annan sida av ön och passerade både kor och hästar på vägen, innan vi ankom vårt slutmål för stunden – stranden.

Mindre stränder

Det finns flera mindre stränder på ön och vi slog oss nere på stranden precis nedanför Grinda Wärdshus. Här var relativt lugnt och stillsamt. Det var även långgrunt och barnvänligt. Barnen kunde bada vid strandbrynet själva, medan vi låg ett par nätter upp och solade och tittade på dem. Min yngste son hittade snabbt en kompis och de gick och fångade små, små fiskar med hov och lade i hennes lilla akvarium. Det finns toaletter precis bredvid stranden där man kan byta om.

Picknick på stranden

Denna dagen hade vi med oss en god picknick till både oss och barnen med diverse godsaker och njöt mesta dels i solen de timmarna, som vi tillbringade på ön.

Hoppa från klipporna

Äldsta sonen älskar att klättra och leka på klipporna, så vi tog en liten tur runt på klipporna och sen ville han hellre bada och hoppa från klipporna än från stranden.

Hyr stand up paddleboard vid hamnen

Nere vid småbåtshamnen såg vi att man  kunde hyra SUP:ar. Så efter ett par timmars badande och solande blev vi himla sugna på att köra det SUP. Jag och äldsta sinen hyrde varsin SUP en timme och paddlade ut i havet via småbåtshamnen. Lilla sonen fick hänga med mig på min SUP. Det är verkligen riktigt roligt att paddla SUP och vi fick en grundlig kurs förra året när vi körde SUP på Klarälven i Karlstad, så denna gången gick det riktigt bra för oss båda. Hyra SUP en timme kostade 200 kr och 250 kr för 2 timmar. Man fick även låna flytväst och en vattentät väska om man ville.

Ät gott  och bo över på Grinda Wärdshus

På ön finns ett trevligt värdshus med hotellrum där man både kan övernatta och njuta av god mat och dryck i restaurangen. Det är riktigt god mat och bra service på Grinda Wärdshus.  Nere vid gästhamnen med utsikt över vattnet finns ytterligare en bar och restaurang kallad Framfickan för den som vill äta i en mer avslappnad skärgårdsmiljö. Är du sugen på glass eller fika finns det och mycket att inhandla i Grindas Lanthandel och Café som ligger bara ett stenkast från gästhamnen.  Ön kan bli en av sommarens mysigaste upplevelser.

Åk till Grinda

Från Nybrokajen på Strandvägen har Strömma Cinderellabåtar till Grinda dagligen från 17/6 -16/8. Men ett hett tips är att boka biljetterna i god tid innan, så ni får en säker plats. De har mindre folk på båtarna nu och vi hade turen att få stiga ombord på en båt som körde direkt ut till Grinda på morgonen.

Café / Bar ombord på båten

Ombord på båten finns ett litet café eller bar om man önska köpa drycker och snacks. På vägen hem hade vi turen att stå längst fram i kön och fick platser utomhus på båten, vilket verkligen var härligt under båtturen. Så jag satt och njöt av en kall cider samtidigt som jag njöt av både den behagliga båtturen och vädret. Det blir som en sightseeing i Stockholms Skärgård och sedan gjorde vi stopp både i Vaxholm och på Fjäderholmarna på vägen hem. Så det var en riktigt härlig skärgårdsdag i strålande solsken.  

Spana också in

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *