En somrig utflykt till Fjäderholmarna – Stockholms närmaste skärgårds ö

Varje sommar är det tradition för oss att åka ut till Fjäderholmarna . Det är verkligen en perfekt dagsutflykt för både stora och små.

Åk med Strömma från Nybrokajen

Det är också väldigt enkelt att ta sig dit. Strömma har båtar dagligen ut till ön. Dock rekommenderar jag starkt att boka biljetten online, så ni får en plats. Kön ringlades längs Strandvägen nere vid Nybrokajen när vi kom ner. Så hade man inte förköpt sin biljett i helgen, var det nog nästintill omöjligt att komma med båten till Fjäderholmarna på dagen.

Ät gott på Restaurang Rökeriet

 

Efter den korta båtturen genom Stockholms inlopp stiger man av precis vid Restaurang Rökeriet. Med två olika verksamheter på en restaurang så finns det alltid något gott för varje plånbok och smak. All mat tillreds på plats. Deras berömda rökta räkor och lax röker de dagligen med en blandning av En- och Alspån efter gammal nedärvd receptur. Menyerna komponeras av kökschef John Kumerius tillsammans med deras inspiratör Roland Persson årets kock 1990.

Maten här är fantastiskt god och läget är verkligen optimalt, precis vid vattnet. Det är lika härligt en regnig dag att sitta inomhus, som att slå sig ner på deras härliga utomhus terrass i solen.  Det är värt att åka till Fjäderholmarna, bara för att avnjuta en god lunch eller middag på Rökeriet.

Magisk utsikt vid vattnet

Naturligtvis är det mest populärt med ett bord utomhus när solen skiner. Dock valde vi att sitta inne med barnen, eftersom det var stekhett och strålande sol dagen till ära. Så för barnens bästa blev det ett inomhus bord. Men det är ändå härligt att kunna sitta inne precis vid havet med öppna fönster och blicka ut mot havet.

Förrätt

Vi njöt av en trevlig 3-rätters lunch. Till förrätt åt vi båda deras Skagen som serverades med löjrom och smörstekt toastbröd.

Till huvudrätt åt jag rökeriets rökta räkor med aioli och surdegsbröd. Jag älskar verkligen räkor och det var alldeles lagom för mig till lunch. Maken beställde deras oxfilé som också var riktigt bra och god.

Jag ville verkligen ha dessert. Sötälskare som jag är. Så det fick bli deras hemmagjorda chokladfondant med färska hallon och gräddfilsskum som var smaksatt med vanilj.

Barnen åt båda köttbullar med pommes och var hur nöjda som helst med det.

Efter denna ”lyxlunchen” var det dags att röra på sig lite.

Härlig utomhus miljö

En promenad runt på Fjäderholmarna och njuta av den härliga skärgårdsmiljön är aldrig fel. Ön är inte särskild stor och går lätt att promenera runt med barnen och med barnvagn. Mina storstadsbarn älskar miljön och vi gjorde flera stopp vid vattnet. Tanken var egentligen att bada också. Men det blev inte så. Barnen var väldigt nöjda att bara leka och kolla på änderna som simmade omkring.

 

Önskar du tips på flera härliga utflykter i Stockholm har jag skrivit en Stockholms guide med tips.

 

Spana också in

1 kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *