15- tips på utomhus utflykter i Stockholms området

Sommarlovet och sommaren är äntligen kommen. Det betyder förmodligen ännu mer ledig tid tillsammans och man är sugen att hitta på härliga utomhusutflykter.

Under de senaste månaderna har vi utforskat flera olika områden i Stockholmstrakten. Fokus har naturligtvis varit utomhus aktiviteter med tanke på den rådande pandemin. Och det finns verkligen hur många roliga aktiviteter som helst att göra utomhus här. Jag tänkte bjuda er på mina bästa tips till lyckade utomhus utflykter.

1. Siggesta Gård

Ute på Värmdö ligger mysiga Siggesta Gård , som har fler roliga aktiviteter för barnfamiljen. Vi gick deras roliga hinderbana tillsammans med barnen, spelade minigolf och fikade. Sedan har de även djur att titta på. Mest spännande var det med deras alpackor.

Hitta hit: 

Bilväg från Stockholm, Nacka och Värmdö, väg 222 från Slussen mot Värmdö, förbi Gustavsberg, följ sedan skyltar för väg 274 mot Vaxholm. Du hittar gården 3 km efter Värmdö Kyrka.

2. Accroparken Lida Frilufsgård

Bland trädens kronor och stammar ute i Lida Frilufsgårdsområde hittar man Accropark höghöjdsbana.  

Här kan man genom en kombination av klättring, sport, mod och på ett lekfullt och spännande sätt ta sig fram mellan träden. Detta var verkligen ett spännande äventyr.

Hitta hit:

Lidavägen 1 i Tullinge

3. VandraSörmlandsleden

Sörmlandsleden är en 100 mil lång led som går genom sörmländsk kulturbygd. Här finner man  historia och djupa skogar, mossklädda bergknallar och glittrande sjöar. Föreningen Sörmlandsleden underhåller leden ideellt och deras målsättning är att ge människor lättillgängliga och unika upplevelser.

Vi gick en kortare promenad på Äventyrsstigen förra veckan. Den  går runt sjön Getaren i Lida naturreservat. Vandringsleden är relativt bred i början tar en över höjder med vacker utsikt. Man går även genom djupa raviner samt gamla skogar. Här följer man de blå ledmarkeringarna om man vill gå ledsen som  är cirka 9 kilometer lång. Terrängen är bitvis vild och mycket kuperad och har fått sitt namn efter det. Denna stig har Friluftsfrämjandet en gång anlagt.

Hitta hit:

Om man vill hitta till Äventyrsstigen är det enklast att åka till Lida Frilufsgård, Lidavägen 1,  Tullinge

4. Nyckelvikens Naturreservat

Nyckelvikens naturreservat  är ett mycket populärt friluftsområde i Nacka. Landskapet  är  både spännande och vackert. Det finns mycket att göra kring herrgården Stora Nyckelviken. Här  finns bland annat en visningsträdgård med växthus och bondgård.

Vid Nyckelvikens Herrgård hade de en egen bondgård eller Nackas 4H gård. Här fanns  det många spännande djur att titta på. Ute i hagarna fanns  det vädurskaniner, höns, grisar, fjällkor och får.

Hitta hit:

Med bil kör du väg 222, tar av mot Nacka centrum och fortsätter till vänster i rondellen. Följ skyltarna mot Jarlaberg och Nyckelviken.

5. Tyresta Nationalpark

Tyresta nationalpark och naturreservat är ett av de största orörda skogspartierna i Sverige utanför fjällvärlden och ligger i Stockholm.  Området har en av de finaste urskogarna söder om fjällregionen och år 1993 inrättades Tyresta nationalpark som nummer 23 i raden i Sverige. De ville att de skulle bevara ett representativt sprickdalslandskap med värdefull natur, särskilt de omfattande urskogarna.

Här kan man gå Tjäderstigen är 1 300 meter lång och här finns mycket att upptäcka. Stigen är alldeles lagom lång för barnen och vår 3 åring spatserade hela stigen plus hela vägen från parkeringen ner till stigen utan problem.  Tyvärr är stigen  ej anpassad för barnvagnar, men man kan ju ta sin bebis i en bärsele också, eftersom promenadslingan inte är så lång.  Det fungerar dock att gå med barnvagnar fram till stigen börjar.

Hitta hit:

Med bil kör man väg 73 mellan Stockholm och Nynäshamn, tar av mot Brandbergen och följer sedan skyltningen mot “Nationalpark”. Parkeringar och informationstavlor finns även på områdets norra sida med tillfart från Bollmora samt i öster med tillfart från Dalarövägen (Åvavägen).

6. Södra Törnskogens Naturreservat

Södra Törnskogens naturreservat,  som  ligger vid Norrviken i nordöstra Sollentuna utgör kommunens vildmark. Området är stort och hela 800 hektar och sträcker sig in i Upplands Väsby. Sollentunas del är cirka 500 hektar stort.

Själva landskapet  är ett småkuperat sprickdalslandskap med tall- och granskogar, våtmarker och sumpskogar. Nästan hela Törnskogen ligger på över 40 meters höjd över havet och här finns även kommunens högsta berg med fantastisk utsikt ner mot Norrviken.

Genom Törnskogen går  även en gammal vikingaled där det finns en runsten från 1100-talet.

Hitta hit:

Det finns flera entréer till reservatet finns naturreservatet i den södra delen. Bland annat från bostadsområdet Vaxmora eller norrifrån når man det reservatet via Frestavägen och Grönanvägen.

Det går bra att åka kollektivt till Törnskogen. Från Sollentuna pendeltågstation går buss 527 till Törnskogsområdet. Det finns också busshållplatser längs Frestavägen.

7. Judarskogens Naturreservat

Som en fridfull oas ligger Judarskogens naturreservat och den lilla sjön Judarn, i Bromma, ogiven av villaområden och stadsgator. Det är ett riktigt mysigt och naturskönt naturreservat, knappa 15-20 min ifrån Stockholms innerstad. Här finns  även spår efter inlandsisen i form av mäktiga stenblock och moränryggar. I kanten av sjön Judarn  finns små våtmarker och dammar. Där kan man hitta grodor och deras färggranna, drakliknande släktingar – större och mindre vattensalamander. Dock missade vi dessa. Kanske är inte säsongen riktigt här ännu. Vi njöt av en härlig skogspromenad och fina utsikter en härlig solig dag i maj.

Hitta hit:

Med kollektivtrafik: Ta tunnelbanans gröna linje till Åkeshov eller Ängbyplan.

Med bil: Kör förbi Åkeshovs gård på Åkeshovs gårdsväg. Efter cirka 350 meter på Åkeshovs gårdsväg, sväng höger och parkera. Vi åkte till Ängbyplan och parkerade längs gatan, bredvid tennisbanorna.

8. Hågelbyparken

Hågelbyparken är en levande folkpark och en mötesplats för människors välbefinnande samt för det goda och öppna samhället. Vanligtvis arrangeras både stora och små evenemang och arrangemang året runt, men i dagens läge (april 2020) så är dessvärre det mesta inställt.

Man kan åka dit och göra en massa roliga aktiviteter ändå. Framför allt som passar barnfamiljer. Vi tog en dagsutflykt hit nyligen och njöt av solskenet, strosade omkring i parken och hade lite pick nick utanför själva herrgården på deras stora gräsmatta i solen.

Hågelby 4H-gård är en liten stadsnära bondgård med många av de vanligaste lantbruksdjuren. Gården drivs av en ideell medlemsklubb med föreningsanställd personal som stöd och hjälp. Här får man komma nära djuren och lära sig mer om dessa.  4H står för  Huvud, Hjärta, Hand och Hälsa. Varje dag klockan 9-16 kan man hälsa på djuren i deras hagar.

Hitta hit:

Det är lätt att ta sig till Hågelbyparken! Mitt i Botkyrka kommun, mellan Alby och Tumba.

 Hågelbyparken, Hågelbyvägen, 147 43 Tumba

9. Haga parken och Haga Slott

Hagaparken är en stor engelskinspirerad park i Haga  som ligger i Solna kommun i Stockholms län. Den anlades på initiativ av Gustav III och det är även därför den kallas Gustavianska Parken. Den ligger vid Brunnsvikens västra strand och sträcker sig från Stallmästaregården i söder till Frösundavik i norr.

Haga Slott kallades tidigare för Drottningens paviljong och är ett slott som uppfördes 1802–1805 i Hagaparken, för Gustav IV Adolf av arkitekt Carl Christoffer Gjörwell d.y. Byggnaden är statligt byggnadsminne. Sedan 2010 är slottet bostad för kronprinsessparet och deras familj. Flaggan var på topp och vi gissar att de var hemma, men vi såg dem dessvärre inte.  Men det är naturligtvis ett fint och en trevlig utflykt att bege sig till både Hagaparken och få skåda Haga Slott och har man kanske tur så får man en skymt av kronprinsessan och hennes fina familj.

Hitta hit:

Hagaparken är stor och man kan ta sig hit från både Norrtull i Stockholms innerstad, liksom från Solna sidan. Bussar stannar precis bredvid Hagaparken vid olika busshållplatser.

10. Drottningholms Slott

Drottningholms Slott är förnärvarande stängt för att gå in i gällande den rådande situationen (april 2020). Men det är ändå värt ett besök att åka dit bara för att få se slottet och strosa omkring i omgivningarna.

Drottningholms slott finns med  på UNESCO:s världsarvslista. Det är faktiskt vårt bäst bevarade kungliga slott uppfört redan på 1600-talet i Sverige och som är representativt för all europeisk kunglig arkitektur från den tiden.

Slottet byggdes efter franska förebilder av arkitekt Nicodemus Tessin den äldre på uppdrag av drottning Hedvig Eleonora. Men även flera kungligheter har sedan dess satt sin prägel på slottet.

Kungafamiljen flyttade in på Drottningholms slott 1981. Idag är slottet Kungaparets permanenta bostad.  Rummen i slottets södra del är reserverade för Kungaparet. Även fast kungaparet bor där är slottet och parken till största delen öppen för besökare året om.

Hitta hit:

Drottningholms slott ligger på Lovön i Ekerö kommun, ca. 10 km utanför Stockholm.

11. Fjäderholmarna

Vill man fly Stockholm City för en stund och njuta av en härlig sightseeing tur ut från vackra Strandvägen, längs Djurgården och förbi Nacka. Ska man hoppa på Strömma båten till Fjäderholmarna. Både själva båtresan dit och hem är en trevlig sightseeing tur av delar av Stockholm och slutmålet – Fjäderholmarna – är en himla mysig ö som passar perfekt som både dagsutflykt eller en kvällsutflykt en härlig solig sommar kväll. Här kan man njuta på de mysiga klipporna, promenera runt på ön eller varför inte slå sig ner på Restaurang Rökeriet i solen och njuta av en god lunch eller middag. En utflykt ut hit brukar vara en tradition för oss varje år.

Hitta hit:

Från Nybrokajen på Strandvägen har Strömma båtar till Fjäderholmarna varje timme nu. I högsäsong varje halvtimme under dag tid.

12. Vaxholms kastell

En trevlig utflykt som verkligen passar hela familjen är en tur till Vaxholms Kastell  i Vaxholm.

Historien om Vaxholms Kastell

I början av 1500-talet byggde riksföreståndaren Svante Nilsson  – Sture Vaxholms fästning –  efter att Gustav Vasa beslutat att Stockholms slott behövde en ny och kraftigare fästning för att kunna blockera sunden vid Pålsunden och Oxdjupet.

Fästningen har vid två tillfällen fungerat som skydd när Stockholm har angripits. Första gången var 1612 då danskarna anföll och andra gången var 1719 när ryssarna härjade i Stockholms skärgård. Den gamla fästningen revs och ersattes med det nuvarande kastellet som stod färdigt 1863.
Men den snabba utvecklingen av nya vapen gjorde att man misstänkte att kastellets murar inte skulle hålla, vilket också bevisades 1872  när man provsköt mot fästningen.

Kastellet har därmed en spännande historia och är verkligen värt ett besök.

Hitta hit:

Vi åkte båt från Nybrokajen med Strömma till Vaxholm över dagen för att få se det omtalade Kastellet. Annars kan man naturligtvis ta bilen eller bussen från Stockholms innerstad till Vaxholm.

13. Vikingagården Gunnesgård

Vikingagården Gunnes Gård är en rekonstruktion av en vikingatida gård från början av 1000-talet e Kr, får vi berättat av mannen som håller i dagens visning. Gården är vackert beläget i ett fornlämningsrikt område där djuren betar på gravkullarna. Man färdas verkligen tillbaka till Vikingatiden och vår äldsta son känner igen sig i mycket som de har läst i skolan. Gunnes gård började anläggas 1989 på initiativ av Stockholms läns museum och är idag ett fint friluftsmuseum.

Hitta hit;

Vikingagården Gunnes gård ligger i Upplands Väsby, cirka 25 kilometer norr om Stockholm. Besöksadress: Ryttargatan 270, Upplands Väsby.

14. Årstaskogen och Årsta Holmars Naturreservat

http://liniztravel.com/2020/06/07/arstaskogen-och-arsta-holmars-naturreservat-och-aventyrsparken/

Årstaskogen har varit ett naturreservat sedan januari 2018 bara. Det är ett skogsklätt större naturområde på norrsluttningen på en så kallad förkastningsbrant ned mot Årstaviken. Naturreservatet är som en stor sammanhängande biotop och naturområdet är unikt i den inre stadsregionen som har stora ekologiska värden, inte minst som spridningskorridor längs vattenkanten (Mälarkilen) för en del arter och med ett visst samband med Tyrestakilen, ett av de regionala grönområden som når fram till Sickla kanal/Hammarbybacken. Närheten till Södermalm och Årsta bidrar till skogens höga rekreativa värden. Området har också höga kulturhistoriska värden, till exempel Dianelunds koloniträdgård och Årsta gård. Det är otroligt mysigt och rogivande att strosa omkring i skogen.

Hitta hit:

Ett tips är att ta sikte på Årstagårdens Bollplan, där fanns även en stor parkering. Sen finns det fina promenadstigar runt om i naturreservatet precis bredvid. Det tog även ca 10 minuter att promenera stigen till Äventyrsparken. Då måste man över järnvägen (en bro) bara.

15. Kyrksjön Klotens naturreservat

Kyrksjölötens naturreservat ligger  precis runt Kyrksjön i Bromma, som tillhör Stockholms kommun. Här finns massor av fåglar och gott om groddjur, och man kan promenera på fina stigar och även träspångar runt omkring naturen.

Kyrksjön är riktigt mysig att promenera runt oavsett årstid skulle jag säga. Mitt i Kyrksjölötens naturreservat ligger Kyrksjön. Vattnet i sjön är klart och där det är som djupast är det runt två meter.

Hitta hit:

Vi tog tunnelbanans gröna linje till Åkeshov och promenerade därifrån till naturreservatet.

Andra tips i Stockholm

Läs gärna min guide med 13 tips att göra i Stockholm eller 15 tips till mitt älskade Kungsholmen.

 

Har du tips på andra härliga utomhusutflykter i Stockholm med omnejd? Kommentera gärna. 

Spana också in

3 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *