Judarskogens Naturreservat i Bromma

Som en fridfull oas ligger Judarskogen och den lilla sjön Judarn, i Bromma, ogiven av villaområden och stadsgator. Det är ett riktigt mysigt och naturskönt natturresvat, knappa 15-20 min ifrån Stockholms innerstad. Här finns  även spår efter inlandsisen i form av mäktiga stenblock och moränryggar. I kanten av sjön Judarn  finns små våtmarker och dammar. Där kan man hitta grodor och deras färggranna, drakliknande släktingar – större och mindre vattensalamander. Dock missade vi dessa. Kanske är inte säsongen riktigt här ännu. Vi njöt av en härlig skogspromenad och fina utsikter en härlig solig dag i maj.

Kortare vandringsleder

Här finns också några kortare vandringsleder med variation mellan mycket lättvandrat och lite mindre stigar. Det eär små höjdskillnader, men en del stenar och rötter.  Man går över de härliga öppna ängarna och viker sedan av in i skogen. På vissa ställen får man en  riktig skogskänsla. Sedan följer man stigen runt sjön som bitvis är stenig.  Och här kan man njuta av den vida sjövyn. Sträckan är ca 3 km. Vi startade vid Ängby Plan.
Mina barn älskar verkligen skogen och hade en så rolig dag igen. De klättrade i träd, gick balansgång, letade myrstackar och vi kollade på olika träd och blommor i omgivningar.

Sjön Judarn

Judarn är en liten sjö i Judarskogens naturreservat i Bromma i Stockholm. Sjön är 3,6 meter djup, har en yta på 0,0622 kvadratkilometer och befinner sig 9,3 meter över havet.  Vi promenerade runt den och spanade efter grodor på några olika platser. Men hittade inga.  

Grillplatser

Det finns flera olika grillplatser i naturreservatet om man vill grilla under sin skogsutflykt. En av de populäraste är eld- och grillplatsen  som ligger fint på en stenhäll vid sjön Judarn. Här kan man också ta ett dopp (naturbad) och därefter värma sig vid elden. Dock måste man ta med egen ved eller kol. På platsen finns också återvinningskärl för engångsgrillar. I Judarskogens Naturreservat ligger även Åkeshofs Slott, för den som är intresserad.

Hitta hit

Med kollektivtrafik: Ta tunnelbanans gröna linje till Åkeshov eller Ängbyplan. Med bil: Kör förbi Åkeshovs gård på Åkeshovs gårdsväg. Efter cirka 350 meter på Åkeshovs gårdsväg, sväng höger och parkera. Vi åkte till Ängbyplan och parkerade längs gatan, bredvid tennisbanorna.

Tips på andra aktiviteter i Stockholms området

Senaste månaderna har vi gjort många härlig utflykter i Stockholm. Vi har bland annat besökt Södra Törnskogens Naturreservat och Nyckelvikens Naturreservat. Letar du tips på fina vandringar så har jag även några tips.

Spana också in

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.