Södra Törnskogens Naturreservat i Sollentuna

Förra helgens skogsutflykt gick till Törnskogen,  som  ligger vid Norrviken i nordöstra Sollentuna och utgör kommunens vildmark. Området är stort och hela 800 hektar och sträcker sig in i Upplands Väsby. Sollentunas del är cirka 500 hektar stort.

Själva landskapet  är ett småkuperat sprickdalslandskap med tall- och granskogar, våtmarker och sumpskogar. Nästan hela Törnskogen ligger på över 40 meters höjd över havet och här finns även kommunens högsta berg med fantastisk utsikt ner mot Norrviken.

Genom Törnskogen går  även en gammal vikingaled där det finns en runsten från 1100-talet.

Spännande skogsutflykt

Våra barn älskar att vandra och leka i skogen. De älskar att leta efter myrstackar, klättra i träd eller upp och ner för stora stenar och hoppa ner.  Törnskogen ligger mysigt vid sjön Snuggan. Väster om Snuggan finns tre mossar varav Törnskogsmossen är kommunens största mosse.

Pick Nick på ängen

Något som jag tycker är väldigt mysigt är att ta med picknick ut i skogen eller grilla korv. Denna gången hade vi med oss lite fika och slog oss ner på en mysig äng i solen, just intill skogsdungen och fikade. Det är alltid lika avkopplande och trevligt och barnen uppskattar det mycket.

Olika vandringsleder

 

I Törnskogen hittar man tre olika temastigar som är  anordnade av Naturskyddsföreningen.
Vildmarksstigen är en 13 km lång rundtur genom Törnskogens många olika biotoper. Start och slut vid Vaxmora torp. Här finns 40 platser med typiska växter och djurarter är beskrivna.
Fornstigen Långbroleden är en 3.5 km lång vandringsled där den förhistoriska Långbroleden har gått med beskrivning av fornlämningar utmed leden. Den startar vid Gustavsberg och slutar vid Fornboda. Med hjälp av busslinje 527, som vissa turer går till Fornboda, klaras återresan.
Urtid-Istid-Nutid är en 5.2 km lång lärstig där alla slags geologiska fenomen från urtidens bergarter via istidens jordarter, landhöjningens och nutidens påverkan på landskapet kan studeras. Stigen startar och slutar vid Vaxmoratorp.

Hitta hit

Det finns flera entréer till reservatet finns naturreservatet i den södra delen. Bland annat från bostadsområdet Vaxmora eller norrifrån når man det reservatet via Frestavägen och Grönanvägen.

Det går bra att åka kollektivt till Törnskogen. Från Sollentuna pendeltågstation går buss 527 till Törnskogsområdet. Det finns också busshållplatser längs Frestavägen.

Tips på andra utomhus utflykter i Stockholms området

Senaste veckorna har vi gjort många härliga utomhus utflykter i Stockholm. Det finns verkligen ett stort utbud i området kring Stockholm och även fina vandringsleder.

Har du några tips du trevliga utomhus utflykter som vi inte får missa?

Spana också in

2 kommentarer

  1. Vilket härligt tips! Skogen är bästa stället för barn och särskilt nu när vi ska hålla avstånd. Man behöver ju inte planera mer än att ha något att dricka och äta med sig. Fina bilder!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *