Hagaparken och Haga Slott i Stockholm

I dessa tider letar vi mestadels trevliga utomhus aktiviteter och upptäcker mer och mer av Stockholm och dess omgivningar. I helgen när vi bodde en natt på Hotel Gió, så strosade vi omrking i Hagaparken en förmiddag och njöt av det härliga vädret.

Hagaparken

Hagaparken är en stor engelskinspirerad park i Haga  som ligger i Solna kommun i Stockholms län. Den anlades på initiativ av Gustav III och det är även därför den kallas Gustavianska Parken. Den ligger vid Brunnsvikens västra strand och sträcker sig från Stallmästaregården i söder till Frösundavik i norr.

Koppartälten

Koppartälten är tre byggnader i Hagaparken. Koppartälten bildar den nordvästliga avslutningen av pelousen, den stora, lätt sluttande gräsmattan som sträcker sig ner till Brunnsviken. Koppartälten är från år 1935  statliga byggnadsminnen. Här inne finns ett värdshus och de har även ett café, så kan man köpa sitt fika och slå sig ner utomhus och njuta i solen om den tillåter.

Vackert kring Brunnsviken

Vi var nere och spanade in änderna nere vid Brunnsviken och min lilla son älskade att kasta ner stenar i vattnet eller låtsas fiska. Man kan promenera runt större delen av Brunnsviken, vilket är en väldigt härlig promenad.

Haga Slott

Vi kunde inte låta bli att gå förbi Haga slott också. Det kallades tidigare för Drottningens paviljong och är ett slott som uppfördes 1802–1805 i Hagaparken, för Gustav IV Adolf av arkitekt Carl Christoffer Gjörwell d.y. Byggnaden är statligt byggnadsminne. Sedan 2010 är slottet bostad för kronprinsessparet och deras familj. Flaggan var på topp och vi gissar att de var hemma, men vi såg dem dessvärre inte.  Men det är naturligtvis ett fint och en trevlig utflykt att bege sig till både Hagaparken och få skåda Haga Slott och har man kanske tur så får man en skymt av kronprinsessan och hennes fina familj.

 

Ekotemplet

 

Ekotemplet i Hagaparken i Solna är en av flera mindre byggnader, paviljonger och lusthus som uppfördes i Hagaparken mellan 1788 och 1795. I Sverige finns flera ekotempel, men det i Hagaparken är förmodligen ett av de mest påkostade och kanske finaste i Sverige och sedan 1935 ett statligt byggnadsminne.

 

 

Här kan jag även tänka mig att det är väldigt fint för en borgerlig vigsel och kanske ta fina foton. Utiskten mot vattnet här är verkligen tjusig.

 

Önskar du andra Stockholms tips så har jag många härliga tips under min kategori Stockholm.

Spana också in

2 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *