Vandring på Sörmlandsleden och Äventyrsstigen

Sörmlandsleden

Sörmlandsleden är en 100 mil lång led som går genom sörmländsk kulturbygd. Här finner man  historia och djupa skogar, mossklädda bergknallar och glittrande sjöar. Föreningen Sörmlandsleden underhåller leden ideellt och deras målsättning är att ge människor lättillgängliga och unika upplevelser.

Sträckor från 4-20 km

Sörmlandsleden skapades redan 1973. Den är faktiskt Sveriges första låglandsled och fortfarande en av de längre. Leden börjar nästan mitt i Stockholm, vid Björkhagens tunnelbana, och passerar förutom natursköna platser även spännande städer som Södertälje, Katrineholm och Nyköping. Man kan välja mellan att  gå korta dagsturer eller  välja ut några fina sträckor eller vandra hela leden i ett. Sträckorna som man kan gå är från 4-20 km långa och tar oftast ca 1-6 timmar, beroende på hur snabbt man går och hur många pauser man tar.

 

Äventyrsstigen

 

Vi gick en kortare promenad på Äventyrsstigen förra veckan. Den  går runt sjön Getaren i Lida naturreservat. Vandringsleden är relativt bred i början tar en över höjder med vacker utsikt. Man går även genom djupa raviner samt gamla skogar. Här följer man de blå ledmarkeringarna om man vill gå ledsen som  är cirka 9 kilometer lång. Terrängen är bitvis vild och mycket kuperad och har fått sitt namn efter det. Denna stig har Friluftsfrämjandet en gång anlagt.

 

Hitta hit

Om man vill hitta till Äventyrsstigen är det enklast att åka till

Lida Frilufsgård, Lidavägen 1, 146 33 Tullinge

Upptäck dess omgivningar

Vill man upptäcka mer av Lida Frilufsgård kan jag varmt rekommendera deras Accropark Höghöjdsbana om man gillar lite mer spänning och äventyr.

Tips på andra vandringar i Sverige finner ni här på vandringar.

Förra sommaren var jag även i Österrike  Bad Gastein området och vandrade några dagar.

Spana också in

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *