Utflykt till Drottningholms Slott

Finns med på UNESCO:s världsarvslista

Drottningholms Slott är förnärvarande stängt för att gå in i gällande den rådande situationen (april 2020). Men idag åkte vi ändå dit för att visa barnen slottet och bara strosa omkring i omgivningarna.

Drottningholms slott finns med  på UNESCO:s världsarvslista. Det är faktiskt vårt bäst bevarade kungliga slott uppfört redan på 1600-talet i Sverige och som är representativt för all europeisk kunglig arkitektur från den tiden.

Slottet byggdes efter franska förebilder av arkitekt Nicodemus Tessin den äldre på uppdrag av drottning Hedvig Eleonora. Men även flera kungligheter har sedan dess satt sin prägel på slottet.

Kungafamiljen flyttade in på Drottningholms slott 1981. Idag är slottet Kungaparets permanenta bostad.  Rummen i slottets södra del är reserverade för Kungaparet. Även fast kungaparet bor där är slottet och parken till största delen öppen för besökare året om.

Stor slottspark

Drottningsholms slott är en  trevlig upplevelse i  en historisk miljö av internationellt högsta klass. Tillsammans med det exotiska lustslottet Kina slott, slottsteatern och den storslagna slottsparken är hela  slottsanläggningen verkligen unik.

Jag skulle gärna besöka slottsparken om en dryg månad eller i sommar när allt står mer i blom och kanske solen skiner. Idag var det en mulen dag med regn i luften och trädens knoppar hade inte börjat att slå ut ännu. Jag kan tänkte mig hur vackert det är här ute om en månad eller två.

Slottsparken var perfekt för två aktiva killar att springa runt i. De började med en spring tävling och parken är ju stor, så även jag promenerade många steg.

Picknick bredvid slottsparken

Vi åkte hit efter lunch och hade med oss lite fika. Så vi slog oss ner på en filt nere vid vattnet och tittade på fåglarna och alla hundar som lekte på andra sidan vattnet. Det verkade vara väldigt populärt för hundägare att ta sina hundar hit och leka / rasta dem.

Spaningsmå insekter

Vi hittade även några spännande små insekter som vi studerade. Det var verkligen spännande tyckte vår lilla L.

Hitta hit

Drottningholms slott ligger på Lovön i Ekerö kommun, ca. 10 km utanför Stockholm.

 

Spana också in

2 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *