Accropark Höghöjdsbana i Lida Frilufsgård

Bland trädens kronor och stammar ute i Lida Frilufsgårds område hittar man  Accropark höghöjdsbana. Här kan man genom en kombination av klättring, sport, mod och på ett lekfullt och spännande sätt ta sig fram mellan träden. Detta var verkligen ett spännande äventyr.

När vi ankom idag knep vi de allra sista platserna precis på tiden klockan 10. Det var även redan fullt på passet klockan 13. Så se till att vara i god tid om du önskar klättra en speciell tid.

Drivs av två trevliga fransmän

Bakom idén och företaget Accropark AB är fransmännen Nicolas Main och Julien Lelarge från Pau i Frankrike.  Vi fick nöjet att få prata med trevliga Nicolas idag, som även lärde min yngsta son lite teknik på första banan.

Accropark höghöjdsbana på Lida byggdes under våren 2016 med invigning i mars men idén om höghöjdsbanan i Stockholmsområdet har de haft länge. I södra Frankrike är höghöjdsbanor en väletablerad fritidssysselsättning som Nikolas och Julien ofta utövade tillsammans med de ungdomar de arbetade med dagligen som fritidsledare.  Killarna gillar verkligen Sveriges natur och var runt i Stockholms län och spanade efter en plats för att bygga deras höghöjdsbana. När de besökte Lida för första gången under 2015 såg de hur det lagom kuperade skogsområdet med höga friska tallar och slående vacker utsikt var som gjort för en höghöjdsbana. Accropark ligger ner mot sjön på andra sidan skidbacken på Lida friluftsområde. Det är vi väldigt tacksamma för. Detta var verkligen något av det häftigaste min son har gjort, uttryckte han det själv.

Information om säkerhetsregler

Man betalar för ett pass som är 2,5 h. I vårat fall var vi där klockan 10. Varje passbörjar med 30 minuter säkerhetsgenomgång och sedan har man möjligheten att klättra i två timmar om man orkar.  Det går tyvärr  inte att förboka plats,  utan de kör drop-in i mån av plats. Begränsat antal deltagare per pass och de har även färre platser i dagsläget i rådande läge i Sverige (april 2020).

För mindre barn

Snälla Nicolas som på ett pedagoiskt sätt förklarar för lilla L hur han ska gå tillväga på banorna. 

 

Höghöjdsbanan är indelad i olika banor med olika svårighetsgrader För barn under 130 cm (från ca 4 år) ligger banorna mellan 1-1.5 meter över marken och är  indelade i tio olika utmaningar. Dessa banor är lätta och heter Älgen, Bävern och Fågeln. Dessa banorna passade utmärkt för min yngsta son som fyller 4 år om en dryg månad.

Både roligt och äventyrligt

Sedan fick storebror komma och hjälpa lillebror. Men sen fick han verkligen in snitsen och när de två timmarna hade gått, så klarade han det mesta alldeles själv.

Naturligtvis har man som roligast när man ska sluta. Två timmar låter mycket. Men det gick verkligen fort och båda barnen hade så roligt och ville verkligen åka dit igen.

För större barn och vuxna 

För min äldsta son som snart fyller 10 år gick han på de gröna banorna idag. Han är strax under 150 cm och de var även lagom att börja med dem. De var utmanande med tanke på att det var första gången han gjorde dem. Det krävs ju även en del teknik, styrka och balans för att klara av banorna.

Olika svårighetsgrader på banorna

Gröna banor: För vuxna och barn från ca 9 år (minst 130 cm utan vuxet sällskap) Banorna ligger mellan 2 – 2.8 m över marken, tio olika utmaningar.

Blå bana: För vuxna och lite större barn (minst 150 cm). Banan ligger på en höjd mellan 4 – 6 m och består av nio utmaningar.

Röda banor: Utmanande bana för vuxna och våghalsiga och erfarna barn (minst 150 cm). Banorna ligger på en höjd mellan 4 – 9 m och består av tio utmaningar.

Linbanor (Zip-line): Uppe bland trädtopparna går våra linbanor på en höjd mellan 4 – 11 m, indelat i sex utmaningar.

Priser och öppettider

Under påsklovet som råder just nu v 15 och 16 har de öppet varje dag kl. 10-18 Under högsäsong (sommar) öppet varje dag kl. 10-18, Drop-in. Lågsäsong (vår och höst) Öppet helger kl. 10-18.

Priserna ligger på för barn 4-8 år: 180 kr, ungdom 9-15 år: 230 kr och vuxen från 16 år: 330 kr

Men det är verkligen en häftig upplevelse och perfekt kombination för en heldagsutflykt i en skön utomhus miljö.

Grillplatser

Runt omkring Lida Frilufsgård och även i närheten av höghöjdsbanan fanns flera trevliga grillplatser. Vi valde att grilla vid en av de grillplatserna som låg nära sjön. Det var mysigt att sitta här i solen och äta gillad korv. Är det någon gång grillad korv smakar bra, så är det ju i utomhus miljöer.

Lida Friluftsgård

Lida Friluftsgård ligger vackert vid sjön Getaren 7 km söder om Tullinge station i Botkyrka.

Lida är den stadsnära skogen och en plats där man både kan finna lugnet och det enkla äventyret. Upplev en ovanligt vacker del av den Sörmländska naturen. Här ute finns även många andra aktiviteter som minigolf, 35 km motionsspår, Lida Naturparkourpark och ännu mer aktiviteter sommartid.

Vi kommer garanterat att åka hit igen och uppleva mer av området. Idag var fokuset Höghöjdsbanan som den äldsta sonen hade sett mycket fram emot och den yngsta blev även helt lyrisk över aktiviteten.

Hitta hit

Lidavägen 1 i Tullinge

————————————————

Letar du tips till andra skogsutflykter i Stockholms området så har vi även besökt Nyckelvikens Naturreservat,  Siggesta Gård ute på Värmdö och Tyresta Nationalpark.

Spana också in

3 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *