Hofbräuhaus – Ölhall i München

Att gå på ölhallar är väldigt populärt i Tyskland. Så när jag var i München i början av december kunde vi ju inte låta bli att leta upp en ölhall i stan.

Hofbräuhaus am Platzl 

Hofbräuhaus am Platzl i München är en av världens mest kände ölstugor och värdshus. Sedan 1852 ägs den av Bayerska staten.

 Bryggeriet Hofbräuhaus (”Hovbryggeriet”) har en lång historia och grundades redan 1597 av hertigen Vilhelm V av Bayern som en sparåtgärd.

Ölet de serverar finns  som i HB Original, dunkel (mörkt öl) och weiss (veteöl) och hälls upp i glas som rymmer en liter (Maßkrug), men man kan även beställa halvliterssejdlar. Den som är riktig törstig kan få en Stiefel, exempelvis en femliters-stövel (ett stort glas i stövelform). Under vistelsen bjuder de även på fin underhållning av en blåsorkester som är  iklädda trachtl spelar traditionell bayersk musik i omgångar medan man sitter och njuter av en öl eller en bit mat.

Jag och några vänner slog oss ner ett tag och avnjöt den riktigt bayerska stämningen med både dryck och underhållning. Det var underhållande att bara slå sig ner där och se den häftiga lokalen också som var enormt stor.

Vi åt ingen mat här, men de serverade naturligtvis inhemsk mat på deras meny.

 

Har du  besökt några ölhallar i Tyskland? 

Spana också in

1 kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *