Sjöhistoriska museet i Stockholm – Ett intressant gratis museum

Sjöhistoriska museet ingår tillsammans med Vasamuseet, Marinmuseum och Järnvägsmuseet i Statens maritima och transporthistoriska museer.

Museet som verkar inom myndighetens uppdrag att samla, vårda och ställa ut material om handelssjöfart, skeppsbyggeri och sjöförsvar.

Det sker genom att i en mångfald former levandegöra vårt sjöhistoriska arv och sprida kunskap om maritim historia, bland annat genom utställningar och undervisning och insamling av maritimhistoriskt värdefulla föremål.

Skattjaktleta skattkistor

De anordnade en skattjakt när vi besökte museet. Där barnen fick leta skattkistor som gömde sig lite här och var på museet och sedan fick man svarar på frågor. Som en liten tipspromenad.

Sagostund

De hade även en sagostund, där en dam var utklädd till en sjöjungfru och läste en bra saga för barnen.

Lekrummet Blubb för barn

Blubb är deras nya lekrum. Här kan man följa med in i en magisk del av Östersjön med ubåtar, fiskar sjunkna skatter och vrak! Här är det fritt fram för lek och fullt med saker att se och göra: Åka rutschkana i segelfartyget, styra fiskebåten, meka och lösa problem i maskinrummet, klä ut sig till kapten, undersöka den sjunkna lasten, pausa och lyssna på sagor bland sälarna. Lekrummet är framför allt anpassar för de mindre barnen 0-6 år. Våra tre åringar älskade det och vi var nästintill sist ut ut museet för de hade så kul.

Guidad rundvisning för barn

Varje helg och på loven (ex på höstlovet när vi besökte museet) har de oftast familjevisningar på museet. Där visar de utställlningen Resenärerna – som handlar om Ostindiska kompaniets resor till Kina på 1700-talet. Familjevisningen rekommenderas för barn från 7 år och uppåt.

Hitta hit och öppettider

Tisdag – söndag 10-17 är museet öppet. Storhelger och lov kan de ändras. Det är fri entré.

Sjöhistoriska ligger på norra Djurgården i Stockholm. Besöksadressen är Djurgårdsbrunnsvägen 24.

Vi åkte bil hit och de hade en stor parkering utanför. Men annars är det även enkelt att ta buss 69 som går från Centralen och stannar precis utanför Sjöhistoriska. 

Har du något annat museum att rekommendera?

Spana också in

1 kommentar

  1. Det är ett klart underskattat museum, eller ja i Stockholm finns det ju faktiskt väldigt många vackra och informativa museum. Jag får nog erkänna att jag inte besökt så många av dem 😛

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *