13 Tips när du ska flyga med en 3-åring

Vi reser ju en hel del och flyger lite då och då. I somras blev det två flygresor med vår 3-åring. Först ut var vår resa till Alperna när jag reste ensam med honom. Det gick hur bra som helst. Då hade vi ett byte och han satt stilla hela flygresorna utan problem.

Nästa resa gick ju till Rhodos och vi blev lite försenade både dit och hem och satt ombord i närmare 4,5 h båda vägarna.

Det känns betydligt lättare att flyga nu med barnen när de är lite större. Jag tänkte ge er några tips att tänka på när man ska flyga med en treåring. Mina barn är båda aktiva, så jag brukar förbereda dem väl med både det ena och andra. Sen är det ju inte alltid man lyckas…

1. Förberedelser

Att förbereda ett barn tycker jag är A och O när man reser med barn. Egentligen vad det gäller allt. Men just berätta om vad som ska hända och att man ska sitta stilla på sin plats med bältet på. Nästan som i en bil. Vet man inte om det blir det ju oftast svårare.

2. Anpassa efter sovtid

Vår treåring har egentligen slutat att sova på dagarna. Men eftersom vi reste i arlamorgon och han blev väckt tidigt, så fick han naturligtvis sova en stund på flyget. Kanske underlättar det resan att boka en kvälls – eller nattflygning. De flesta långflygningarna vi har gjort till ex Thailand brukar vi boka en nattflygning i den mån det går.

3. Surfplatta och lurar

Ta med en surfplatta eller telefon samt hörlurar och ladda ner barnvänliga appar eller barnets favorit filmer som fungerar offline.

Min treåring gillar appar som är med pussel, memory, Alfons Åberg och Pippi Långstrump bäst. Men idag finns det ju en uppsjö av barnvänliga appar.

4. Pysselböcker

Pysselböcker med klistermärken är verkligen favoriten hos vår son. Han älskar att klistra dit och ta bort grejer och kan fördriva tiden med det länge. Även ritblock, målarböcker är små pennor eller kritor är bra att ha med sig.

5. Favoritböckerna

När vi reser tycker jag det är viktigt att barnen får välja böcker själva. För då vet man att de vill sitta stilla och lyssna på sagan eller sitta och bläddra i böckerna själva. Här hemma är Pino en stor favorit. Vi har många Pinoböcker och de är väldigt lättlästa och sonen kan de flesta utantill och tycker det är roligt att sitta och ”läsa dem” även själv. De är både enkla och roliga.

En annan favorit från i somras är boken Hur låter bokstaven? Vi har i sommar lärt oss hela alfabetet och han har själv varit väldigt intresserad av denna boken och suttit mycket med den själv, eftersom man trycker på bokstäverna och så låter boken med olika ljus och berättar om sidorna. Jag älskar verkligen pedagogiska och smarta lösningar på allt.

6. Små leksaker

Mina barn brukar alltid få packa sina ryggsäckar själv och ta med små leksaker som det gillar. Så ryggsäckarna har fyllts med alltifrån lego, plus-plus, bilar till små gubbar, djur och gosedjur.

Köpa något nytt lego paket eller lego duplo tycker jag är perfekt tidsfördriv under en längre flygresa.

7. Små presenter

Under längre flygresor har jag även gjort små presenter som de har fått öppnat en i taget och lekt med.

8. Snacks, frukt och vattenflaska

Jag brukar även alltid ha med mig något snacks, frukt och godis som de gillar. De kan vara alltifrån någon liten chips påse och russin till favorit godiset. Även bananer, frukt bitar och morotsstavar brukar vara med. Man vet aldrig när de blir hungriga om man får vänta länge på maten. Ofta är ju mätta barn nöjda barn. Jag har även alltid med mig mellanmål åt mig själv. För även jag tappar humöret om jag är hungrig.

9. Extra nappar eller nappflaska

Jag har också alltid haft med flera extra nappar om de används i samband med sömn eller mys framför en film. De är lätt att de tappas på golvet eller försvinner när man är på resande fot. Om barnet fortfarande äter välling är det smart att ha med extra nappflaska och välling.

10. Reseapotek

Jag har alltid med mig ett reseapotek i handbagaget med nässpray, smärtstillande, handsprit, våtservetter, plåster och salva. Man vet aldrig när barnen blir sjuka och man behöver det.

11. Extra kläder / blöjor

Extra kläder är alltid bra att ha med sig och om barnet fortfarande har blöjor, extra blöjor. Man vet aldrig om man spiller på dig eller om en olycka sker.

12. Rör på er

Naturligtvis kan man röra på sig på flygplanet också. Men i den mån det går är det smartast att välja att vara i mittgången när cabin crew inte är där och undvika under dryckes – eller matserveringen. Då är nog barnet mest i vägen.

13. Tålamod

Sist men inte minst krävs det ju en hel del tålamod av en själv. Det är inte en dans på rosor att resa med barn. Men tänk att det är bara en kort tid och gör det bästa av situationen.

Läs gärna 10-tips när du ska flyga med en 2-åring eller 10 tips när du ska flyga långt med en 10 månaders bebis också.

Har du några andra smarta flyga med barn tips?

Spana också in

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *