15 tips till soliga Karlstad och dess omgivningar

Förra sommaren upptäckte vi att Karlstad var ett riktigt härligt sommar resmål. Så vi bestämde oss för att besöka Karlstad även i år igen och se vad staden har mer att erbjuda för såväl liten som stor.

Läge

Karlstad ligger också med lagomt avstånd från Stockholm. Cirka 30 mil från Stockholm och ca 25 mil från Göteborg. Staden  är belägen fint vid Vänern, som är Sveriges största sjö.

Staden passar verkligen för en härlig weekend året om eller för en mysig sommarsemester.

För en aktiv semester

1. Åk SUP

I vår familj är vi väldigt aktiva och gillar när det händer saker. Därmed tog vi oss ut på en tur på Klarälven på Stand Up Paddleboard.

Vi lyckades pricka in en solig och varm sommardag och kunde verkligen njuta av den härliga turen vår guide Maria från Havsgymmet, tog med oss på i Karlstad.

Jag måste ju erkänna också att sonen var mycket bättre än mig och lärde sig snabbt en och annan kost på SUP som Maria visade.

2. Bo Bomstabaden Camping

Vill man bo strandnära och vakna upp vid vattnet är ett härligt alternativ att välja Bomstabadens Camping. Här bodde vi i en mysig stuga en natt, avnjöt god mat på campingens restaurang i solnedgången och trampade trampbåt.

3. Spela Minigolf

Här fortsatte vi vårt aktiva liv med minigolf på kvällskvisten. Något som är roligt för alla i familjen.

4. Vandra på Frödingeleden

Vill man vandra eller kanske springa är vackra Frödingeleden att rekommendera. En grönskande och härlig vandringsstig.

5. Åk båtbuss

Något som verkligen ska göra i Karlstad är att åka båtbuss. Det är både ett trevligt och prisvärt sätt att få uppleva Karlstad. Båtbussen går under sommartid på Klarälven.

6. Promenera runt i Maribergsskogen

Mariebergsskogen är Karlstads mysiga stadspark som är gratis att gå in i. Här kan man både bada, se på djur, leka i lekparker och strosa omkring i den härliga utomhus miljön.

För den kulturella

På Sandgrundsudden i staden ligger två av deras populäraste museum som verkligen är värda ett besök.

7. Sandgrund Lars Lerin konstutställning

Sandgrund Lars Lerin får man verkligen se på konst i världsklass. Det är kanske en av de mest omtalade utställningarna efter TV-serien “Lerins Lärljungar” . Efter den är det kanske fler som fått upp ögonen för honom. Han har också tidigare gjort en TV-serie som fick pris. Lars egen TV-serie på SVT, ‘Vänligen Lars Lerin”, blev riktigt populär med över 1.300.000 tittare, och tilldelades Kristallen 2016 för Årets Livsstilsprogram.

Konstverken är blandade med flera olika motiv,  både ljusa och mörka motiv. Det finns  vackra motiv både från barndomen i Värmland men även från olika resor från Lofoten, Island, Indien och Sydamerika. En konstutställning som verkligen är värt ett besök.

8. Värmlands museum

Värmlands museums mest kända utställning är naturligtvis den om människors liv i Karlstad och Värmland under 10 000 år. I utställningen möter man människor som levt under olika tider med olika förutsättningar under olika tider. Utställningen är fylld av föremål, fotografier, konstverk och små berättelser som gör utställningen intressant att besöka för den som är mer intresserad av Värmlands historia.

Men de bjuder även på flera utställningar. Den som föll mig mest i smaken var faktiskt Bea Szenfelds utställning – Everything you can imagine is real. Utställningen visare hennes kollektion – Haute Papier- den vita kollektionen. Där är hennes kreationer tillverkat med sax, tejp och tusentalspapper. Riktigt imponerande vilka kreationer hon har tillverkat.

De erbjuder även andra utställningar om EPA Sverige med bilder på EPA traktorer.

Sandbergs Sagovärld

De har även en fin lekhörna i form av Sandbergs Sagovärld för barn. Där har man möjligheten att leka bland Spöket Laban och Lilla Anna och Långa Farbrorn. Det var riktigt bra gjort och roligt när ett museum även bli barnvänligare.

9. Bada, sola och koppla av vid Sandgrundsudden

Sandgrundsudden ligger mysig belägen i de centrala delarna av Karlstad. Här kan man sola och bada från badbryggorna eller varför inte slå sig ner för en pick nick i gräset.

10. Bo centralt på Clarion Collection Hotel Plaza

Vill man bo centralt nära till både shopping och museum är Clarion Collection Hotel Plaza ett trevligt alternativ.

11. Shopping

I Karlstads innerstad har de mysiga gallerior och några shoppinggator kring stora torget. Här finns de flesta vanliga butikskedjorna, liksom andra trevliga butiker.

12. Åk till Alsters Herrgård och ät lunch

En riktigt härlig utflykt är att åka ut till Alsters Herrgård, som är Gustaf Frödings minnesgård. Här njuter man främst av de vackra omgivningarna, lär sig mer om Gustaf Fröding eller äter en god lunch.

13. Ät frukost eller ta en fika på Artisan Bread

Vi börjar en av våra dagar i Karlstad med att äta frukost på det mysiga caféet och hantverksbageriet Artisan Bread. Detta stället är en favorit hos Karlstadsborna, förstår vi när vi ankommer och kön är nästan bort till ingången.  Doften av nybakat bröd är ljuvlig, barnen älskar att se på när bagarna står och bakar bullar, medan vi väljer vad vi ska äta till frukost. Bullarna, det får bli till efterrätt. De har en mysig uteserveringen i det gamla industriområdet där man kan njuta av den mysiga frukosten eller fikan i solen.  Vi köper även med oss lite gott fikabröd till en liten fika stund på Frödingevandringsled.

Väse

Knappa 20 minuter utanför Karlstad ligger det lilla samhället Väse.

14. Vilda Parken i Väse

Vildaparken i Väse invigdes den 17 maj 2018 av H.K.H Prins Carl Philip, som är Hertig av Värmland. Vildaparken är en spontanidrottsplats som är öppen dygnet runt, året om. Här utövar du man sin aktivitet på den tidpunkt och det sätt du själv vill. Här finns bl.a. skatepark, downhillbana för cykel, låghöjdsbana, motionsspår och grillplats.

Min minsting älskade att både klättra på klätterplatsen lika mycket som att åka runt i skateparken på sin balanscykel.

 

15. Café Gamla Skolan

I Väse får man heller inte missa deras populära Café Gamla Skolan, som erbjuder många hembakta goda alternativ liksom god lunch i en mysig utomhus miljö.

Läs gärna fler tips om Karlstad från när vi besökte staden förra året – 9-trevliga tips till Karlstad.

Har du några ytterligare trevliga tips till vad vi inte får missa i Karlstad nästa gång?

—————————-

Vistelsen i Karlstad gjordes i annonssamarbete med Visit Karlstad, men tankar, åsikter och bilder är som vanligt mina egna.

Spana också in

2 kommentarer

  1. Karlstad är mysigt! Duktig du är med ditt bloggande. En annan har ju helt tappat det :/
    Svar: Ja, var så mysigt att träffa dig i sommar, fina du!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *