Alsters Herrgård – Gustaf Frödings minnesgård i Karlstad

 

Alsters herrgård är  Gustaf Frödings minnesgård som ligger strax utanför Karlstad. Det är en 1700-talsherrgård i vacker naturmiljö med utsikt över Vänern och är mest känd som diktaren Gustaf  Frödings födelsegård. Han föddes där den 22 augusti 1860.

Herrgården är öppen dagligen från maj – september och  består av ett herrgårdscafé som serverar lunch och hembakat, sedan har de ett flertal andra verksamheter som konstgalleri, herrgårdsbutik, hantverksbutik och en fin utställning om Gustaf Fröding.

Gustaf Fröding

Gustaf Fröding var framför allt en känd poet, författare och journalist. Han föddes på Alsters Herrgård den 22 augusti 1860. Numera finns ett fint minne av honom iform av en staty av honom strax utanför herrgården.

Lunch på Alsters Herrgård

Vi avnjöt en god lunch på Alsters Herrgård under vår vistelse här. Denna soliga och varma dag var det riktigt härligt att sitta ute i deras trädgård och njuta av god bit mat. De serverade dagens rätt med en liten salladsbuffé, dryck och kaffe och kaka till. Vi åt cesar sallad och barnen åt deras goda spagetti och köttfärsås. Naturligtvis passade det vår ägg- och mjölkallergiska son också.

Barnvänligt

Alsters Herrgård kändes väldigt barnvänligt med både en lekpark eller lekskog och deras fina påfågelshus. Det är  som är ett litet lekcafé med uteservering, där de allra minsta kan leka. Jag slog mig ner där i solskenet och sonen serverade mig alla möjliga sorters bakverk tillsammans med kaffe och tyckte det var väldigt roligt att leka café. Kanske är det min blivande bagare som serverade mig för dagen.

Lekpark och lekskog

Lekskogen är en liten mysig upplevelsepark eller lekpark. Den är väldigt fint gjort med lite udda men roliga lekgrejer att leka på eller i. Lekskogen innehåller bland annat balansbanor, vipp- och snurrgunga och ett lekhus där det mesta är utformat av naturmaterial såsom trä, bark, flis, sten eller sand. Det finns även lekfulla djurskulpturer av omgivningens djur, bland annat ekorre och bäver. Parken är naturligtvis helt  gratis att besöka och är alltid öppen. Här trivdes barnen att leka.

Kombinera med en promenad på Frödingeleden

 

Åker du till Alsters Herrgård är det ett ypperligt tillfälle att kombinera med en trevlig vandring på Frödingeleden. Man kan välja att gå en kortare sträcka kring Alsters Herrgård om man inte vill gå hela leden.

———-

Vistelsen i Karlstad gjordes i annonssamarbete med Visit Karlstad, men tankar, åsikter och bilder är som vanligt mina egna.

Spana också in

1 kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *