9 olika landskap i Sverige med semestertips

Sommaren närmar sig med stormsteg och kanske är det dags att planera in vad ni ska göra i sommar?! Vi åker alltid på en roadtrip i Sverige på sommaren och försöker upptäcka någon ny plats varje sommar. Ibland blir det även flera.

Jag älskar verkligen Sverige på sommaren. Då brukar mitt sug att resa utomlands vara som minst.

Visste ni förresten att Sverige har 25 landskap. Jag har inte ens varit i alla landskap. Det är ett par landskap uppe i norr som jag bara måste besöka och jag vill även se mer av södra Sverige och Öland och Gotland.

Jag tänkte tipsa er om nio landskap som vi har besökt relativt nyligen, de senaste åren och ge några tillhörande tips, som kanske dessutom inspirerar dig till er sommar semester. En semester behöver ju inte vara långt borta. Det är ofta upplevelsen i sig som kanske är själva semestern.

1. Bohuslän

I Bohuslän har min familj tillbringat de senaste 12 somrarna och det blir lika så i sommar. Familjen har sina sommarhus i Grundsund där vi alltid tillbringar några veckor varje sommar. Men vi reser gärna runt i Bohuslän också. Grannorten Fiskebäckskil som också ligger på den vackra lilla ön Skaftö för såklart några besök av oss varje sommar. En idyllisk och mysig sommarort.

Tanumstrand besökte vi för första gången förra året och förälskade oss i. Läget är helt fantastiskt vid havet och denna anläggningen passar verkligen alla konstellationer och både ung som gammal.

Önskar man bo kring Kungshamn och Smögen är Johannesviks Camping och Stugby en trevlig camping. Och missa inte en utflykt till den vackra ön Hållö som ligger strax utanför Smögen och Kungshamn.

2. Värmland

I somras semestrade vi för första gången i soliga Karlstad hela familjen. Det visade sig verkligen vara ett härligt sommar resmål. Barnens favoriter blev att åka båtbuss och Mariebergsskogen.

3. Södermanland / Stockholm

Varje sommar försöker vi även spendera mer tid i vackra Stockholm. I vår huvudstad och dess omgivningar har verkligen mycket att erbjuda sommartid. Vi har så många intressanta museum, bra restauranger och Stockholms skärgård visar sig verkligen från sin nästa sida på sommaren. Att åka på en båttur i Stockholms skärgård bör man inte missa.

Vaxholms kastell och Fjäderholmarna är två andra mysiga utflykter. Missa inte att njut av god mat och härlig utsikt på Rökeriet på Fjäderholmarna.

4. Dalarna

Dalarna står mig verkligen varmt om hjärtat eftersom jag är dalkulla och kommer ifrån den lilla vackra idyllisks byn Söderbärke i södra Dalarna. Vi åker hit så ofta vi har möjlighet. Men vi gillar ju även att besöka andra delat av mitt hemlandsskap.

I somras var vi för första gången på Leksand Sommarland och bodde på Leksand Strand Stugby och Camping.

Dalarna och just området kring Siljan har verkligen mycket att erbjuda, framför allt sommartid. Sagolandet Tomteland och Orsa Rovdjurspark är också intressanta aktiviteter i Dalarna.

5. Halland

Halland har också flera vackra pärlor. Jag har förälskat mig i Tylösand strand och här får man verkligen utomlandskänsla en riktigt bra och varm sommardag.

Vi bodde några nätter på First Camp Tylösand en sommar med ett perfekt läge nära Tylösands strand. Det var riktigt härligt.

Ett annat favorit resmål i Halland är Falkenberg Strandbad och deras fantastiska SPA som ligger på Skrea Strand.

6. Gästrikland

Vårt favorit resmål i Gästrikland har blivit Furuviksparken. Den ligger strax utanför Gävle och brukar få ett besök av oss nästan varje år.

Förra året var jag för första gången med lilla L där och han älskade det verkligen.

7. Östergötland

En annan trevlig nöjespark och djurpark är Kolmården. Parken som ligger strax utanför Norrköping.

Hit åket vi också gärna varje år och går på Bamses Värld, deras tivoli och kollar på djur.

8. Västmanland

Min gamla hemstad Västerås fick verkligen ett genomslag igen när de öppnade Kokpunkten , som är Nordens första actionbad, Det har verkligen blivit populärt och är riktigt häftigt och helt klart värt ett besök.

Älskar man spa kan jag även rekommendera att bo på Hotel Plaza Västerås och gå på Sky Spa Plaza och njuta av den vackra utsikten. För övrigt bjuder denna småstad på en liten stadskärna med shopping och mysiga parker.

9. Västergötland

Ett annat nöjesparksmecka är Skara Sommarland i Västergötland. De kan stoltsera med att det är Skandinaviens största Vattenpark. Den skulle jag verkligen säga passar såväl stora som små om man gillar en fartfylld semester.

Här har vi varit ett par gånger och även bott på Skara Sommarland Stugby och Camping som ligger just i anslutning till Skara Sommarland.

Det finns många andra vackra landskap och destinationer att upptäcka i vårt fina land – Sverige. I år hoppas jag att kunna upptäcka mer av vårt avlånga land.

Inspirationen till att skriva denna artikel fick jag av Annika – Resfredag. Hon inspirerar även med sina Svenska Pärlor , om ni vill ha mera tips på resmål i Sverige.

Vilken del av Sverige tycker du är vackrast?

Spana också in

2 kommentarer

  1. Så härligt inlägg! Jag spenderar helst några sommardagar i härliga Stockholm 🙂 Men Smögen var ju också fantastiskt så mer av västkusten vore härligt, samt Gotland som jag drömmer om att återbesöka som vuxen (var bara några år gammal när jag var där som barn)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *