Att vara ledig från skolan och resa

Jag får väldigt ofta frågan om hur min son kan vara ledig från skolan så mycket och varför vi reser när det inte är skollov.

Svaret är ganska enkelt. Min son går på en skola som tillåter 10 lediga dagar / läsår OM eleven inte ligger efter i skolarbetet.

Så alla ledigheter är beviljade av hans fantastiska lärare. I årskurs 1 utnyttjade vi alla de 10 dagarna och kunde då resa till Danmark, Portugal, Dubai och Serbien i samband med helger och förlänga resorna.

Nu i 2:an har han varit ledig två gånger. 4 skoldagar i samband med jullovet när vi reste till Thailand och nu 3 skoldagar när vi reste till Serbien på skidresa.

Läsbingo

En dröm – läsa i solnedgången i Thailand.

I samband med Thailandsresan som inträffade dagarna innan jullovet, så fick han faktiskt inte några läxor, mer än läsbingo som alla elever fick över jullovet. Det var att läsa 15 minuter / dag på olika platser. Så det gjorde vi såklart även de dagarna han var ledig från skolan.

Läsa, göra matte läxa, öva multiplikationstabeller är ju något som är väldigt enkelt att göra världen över, på ett flygplan, i sängen eller vart som helst.

Idrott – slalom

En av hans absoluta favorit aktiviteter är att åka slalom. Något som vi också gillar, så skidresan var verkligen en bra idrottsutveckling för honom.

Under tre dagars ledigheten till Serbien, blev läxorna några fler. Så vi hade en mysig stund varje dag när vi gjorde läxorna.

Jag är så tacksam att min son går på en sådan bra skola, som fortfarande beviljar ledighet, eftersom det är så svårt för mig att få ledigt på alla lov.

Engelska

Under våra senaste resor har hans engelska kunskaper också utvecklats mycket. Han vågar beställa själv på engelska och förstår mer och mer för varje dag.

Världen som skola

I mina ögon lär man sig alltid något nytt vart man än i världen befinner sig. Och jag tycker det är roligt och spännande att hänga med i skolarbetet och göra läxorna. Fast jag förstår självklart skolplikten och kommer alltid att följa skolans regler.

Vi kommer såklart att fortsätta att resa i den möjligheten vi kan och när han kan få ledigt. Jag vet också att det blir svårare när han går i årskurs 3 när nationella proven börjar. Jag har även sneglat på svenska skolor lite här och var. Men än så länge har vi ingen long stay i sikte… men drömmen finns ju alltid där. . .

Får ni ta ledigt för era barn från skolan?

Spana också in

2 kommentarer

  1. På mina söners skola har det heller inte varit några problem att få ledigt. Det är 5 dagar/ termin som gäller här men om de sköter skolan och inte har så många frånvarodagar så går det bra att få ledigt. När det varit nationella prov så har vi planerat resor efter det ☺️😊
    Kram

  2. Schyssta regler på skolan! Är ju även så mycket billigare att inte resa på loven. Passa på! Nu när våra barn går i fyran och sjuan tillåts inga ledigheter alls utanför loven.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *