Stara Planina Ski Resort i Serbien

Stara Planina

Stara Planina är det största berget i södra Serbien och ligger på gränsen till deras grannland Bulgarien. Här finns en av Serbiens populära skidorter med samma namn  – Stara Planina. Berget är 2169 meter högt. Skidsäsongen här sträcker sig  från strax innan jul till början av mars, lite beroende på snöförhållandena. 

 

Enda kabinliften i Serbien

Själva orten Stara Planina ligger uppe på 1 479 meters höjd i hjärtat av den relativt nya skidorten och i närheten av den första och enda kabinliften som finns i Serbien.  Med kabinliften kan man sedan ta sig upp ännu högre upp på 2169 meter. Här har man en fantastisk utsikt när vädret tillåter.

Skidbackar

Ett fint litet hjärta inramade en av skidbackarna i Stara Planina.

Här finns drygt 13 kilometer skidbackar och mesta dels blåa skidbackar och några röda backar. Det låter kanske väldigt lite med bara 13 km skidbackar som är fördelade på 4 blå backar, 3 röda backar och 2 svarta, men i själva verket så var det väldigt  härlig skidåkning ändå och ren njutning. Vi hade också sådan himla tur med vädret med 3 soliga dagar av 4 skiddagar, så det var alldeles lagom och sonen kunde köra alla backar tillsammans med oss.

Det är med andra ord en mindre skidort med väldigt barnvänlig och familjär.

Dessa bilder får mig verkligen att längta tillbaka till magiska dagar med strålande sol.

Familjär skidort

Tyvärr fanns ingen skidutrustning för vår yngsta son, men han hängde med upp i kabinliften ändå och vi njöt av det vackra vädret och lekte i snön. Bor man på Hotel Stara Planina erbjuder de gratis skidskola för barn från 4 år och uppåt om man bokar en veckas vistelse där. Vi kunde ändå vara tillsammans mer eller mindre större delen av dagarna, då vi åkte upp med lilla sonen i kabinliften tillsammans flera gånger och sågs uppe på toppen.

Njutning på toppen

Magisk solnedgång från toppen

 

Varje eftermiddag det var sol njöt vi av solnedgången som gick ner strax efter 16. Liftarna stängde klockan 16 och sista åket var nog det bästa åket när man fick denna magiska utsikten. Liftarna höll öppet 9-16 varje dag och det var alldeles lagom, att kunna åka skidor i ljuset dagarna i ända.

Lyckad familjeweekend 

Årets första skidresa för hela familjen och verkligen så lyckad. Vi har blivit helt kära i Serbien, som är ett perfekt land för skidsemestrar för barnfamiljen. Inom kort ska du även på läsa om Hotel Stara Planina som vi bodde på under vår vistelse i Serbien.

Liftkortspriser

Vi åkte skidor i fyra dagar och ett liftkort för barn i 4 dagar kostar från 350 kr och för vuxna från 540 kr. Vill man åka bara en dag kostade det ca 130 kr för barn och ca 180 kr för vuxna. För vår lilla son var det gratis att åka i kabinliften.

 

Hur reser man till Stara Planina? 

Den enklaste och snabbaste vägen från Sverige är att flyga till Niš, som ligger 116 km ifrån Stara Planina. Till Niš kan man flyga från Stockholm-Skavsta och även från Malmö Airport.  Från  Niš tar det ca 1,5 h – 2h beroende på väglag till Stara Planina. Niš är Serbiens tredje största metropol och en av de äldsta städerna på Balkanhalvön. Man kan även flyga till Belgrad, Serbiens huvudstad och ta sig med transport ca 4 timmar till Stara Planina. 

Fler Skidorter i Serbien

Förra året var vi hela familjen i Kopaonik som också var en riktigt bra skidort. En större skidort än Stara Planina, men där var det ännu mer folk och mer köer. Stara Planina var en lugnare och mer familjär skidort.

Spana också in

2 kommentarer

  1. Låter som ett spännande skidställe även om det inte är många backar. Ska försöka ta mig till Georgien i vinter och testa åkningen där.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *