Dubrovniks mäktiga ringmur

Åker man till Dubrovnik får man inte missa att gå ett varv runt  på den nästan 2 km långa ringmuren.

Här får man njuta av otroligt vackra utsiktsplatser både över havet och Dubrovniks gamla stad.

Den långa ringmuren  omringar verkligen hela gamla stan. Muren byggdes till största delen under 1100–1600-talen och har fem portar. Mäktigast är Pileporten, som även är entré för de flesta besökare. Här är det ofta så trångt att man enkelriktar gångtrafiken. Pileporten består egentligen av två portar och en vindbrygga, allt för att hindra fienden att komma innanför muren.

Ploceporten som ligger på andra sidan staden är aningen mindre imponerande men även den har en vindbrygga på väg in mot Stradun, som är Dubrovniks stolta huvudgata, som ni ser ovan på bilden.

Från muren ser du inte bara den kända Stradun gatan, utan även havet och bergen. Här får man också koll på mer okända sidor av Dubrovniks gamla stad, som den moderna basketplanen vid Minčetatornet och de välskötta trädgårdarna nära Bar Buža, kyrkor, hamnen eller klippor att slå sig ner på.

Ringmuren skyddade Dubrovnik under hela medeltiden och även ända in på 1900-talet då  Jugoslaviens armé försökte ta sig in och de hade inte en chans att ta sig igenom den under stadens belägring 1991–92.

Under rundvandringen får  man även möjlighet att kika in och se hur kroaterna själva bor.

Längs promenaden runt ringmuren finns både caféer och barer med magisk utsikt, så känner man får att ta ett stopp och bara njuta av den magiska utsikten är det bara att slå sig ner. Dock är priserna högre än ”nere i stan”.

Ni ser utsiktsplatserna är magiskt vackra och det är väl värt ett besök. Kika gärna in hos Diana för att läsa mer om Dubrovnik.

Pris

Att gå upp och gå på ringmuren kostar 150 Kuna (ca 225 Sek). Har man ett Dubrovnik City Card,  som vi hade så ingår ett besök på muren. Det är betydligt mycket prisvärdare om man ska gå på andra attraktioner eller även åka lokalbuss, om man skaffar ett City Card.

Spana också in

1 kommentar

  1. Fina bilder! När jag besökte ena konstmuseet som var med på Dubrovnikkortet kunde man gå upp på övervåningen och där fanns en dörr. När jag gick ut den dörren hamnade jag på muren. Det var helt i östliga ändan, bredvid Rektorspalatset. Jag kunde dock inte gå runt hela muren eftersom det efter ett par hundra meter fanns en biljettkontroll, men delar av muren fick jag i alla fall se! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *