Matvandring i Dubrovniks gamla stad – Dubrovnik on a Plate

Dubrovnik har en uppsjö av olika restauranger med  både internationella menyer  och  Kroatiens egna specialiteter, där smakerna är inhämtade både  från Italien och övriga Balkan. Man får såklart inte missa Kroatiens egna kök och ett hett tips i Dubrovnik är att gå på en matvandring – Dubrovnik on a Plate.  Under vår vistelse i Dubrovnik så bokade vi in oss på en Dubrovnik Food Tour, där man promenerar runt i gamla stan och får en kortare sigtseeing  samtidigt som man besöker fyra olika restauranger och provar på kroatiska specialiteter och olika sorters viner.

Marco Polo

Här åt vi deras local oyster (European flat oyster -Ostrea edulis), salted anchovies matured in barrels, fresh anchovies with vinegar, young cow cheese, smoked tuna + local white wine Rukatac/red wine Plavac Mali (Matuško family) from the peninsula of Pelješac med ett passande vitt vin. 

Kopun

På Kopun restaurant åt vi – kopun (rooster) in a sauce with Dubrovnik’s bitter orange and honey with barley, ”Šporki makaruli” – Dirty macaroni, ”Crni rižot”-  black cuttlefish risotto/+ red wine Merlot ”Negromant”/ white wine Malvasija Dubrovačka ”Tezoro” (Crvik family) from Konavle region.

Det mesta som vi fick på våra tallrikar  är lokala råvaror och viner från regionen kring Dubrovnik. Deras svarta risotto var verkligen intressant och gott.

Dessa vinerna kan ni lägga på minnet, för de var riktigt goda. Det är alltid trevligt att testa nya viner och minnas flaskorna, så man vet vilka viner som är bra att köpa med sig hem.

Tavulin

Tavulin restaurant åt vi en riktigt god charkbricka fylld med – octopus salad with black olives, capers and arugula, Dalmatian prosciutto, 3 types of cheeses-  mixed cow & sheep cheese aged in ash, cow cheese and goat cheese from the island of Pag  + white wine Maraština/red wine Plavac Mali  (Miljas family) from the Konavle region.

Dessert på  Lucin kantun

På populära Lucin kantun åt vi bara dessert mentraditional dessert ”Dubrovačka rozata” (crème caramel), apple strudel, cheesecake, chocolate souffle, som jag valde. En ritkigt god choklad fondant.

Är du mer nyfiken på matvandringen, så läs mer hos Diana. 

Pris

Priset för turen är 80 Euro, men då ingår alltså alla dessa fyra restaurang besök inklusive både mat, vin, kaffe och likör om så önskas. På en av restaurangerna fick man nöjet att testa både rött och vitt vin. Man får veta mer om den kroatiska lokala maten och deras lokala viner plus att man strosar omkring i Dubrovnik gamla stad och får en kortare sightseeing. Helt klart värt priset.

 

Spana också in

2 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *