Lokrum – en mysig liten ö utanför Dubrovnik

Strax utanför Dubrovnik ligger den lilla natursköna ön Lokrum.

På ön kan man vandra runt bland tallar, utforska historiska byggnader och simma i avskilda små vikar. Här finns varken bilar eller övernattningsgäster, vilket bidrar både till en naturskön och riktigt avkopplande dagstur.

Öns intressanta historia

Enligt den lokala legenden förliste Rikard Lejonhjärta på den här ön på sin hemresa efter korstågen på 1100-talet. Kungen räddades av Dubrovniks invånare, och som tack finansierade han konstruktionen av Dubrovniks katedral, för den historie intresserade.

Botanisk trädgård

Ön har en mindre botaniskt trädgård, som är en av de mest intressanta sevärdheterna på ön. Den upprättades av ärkehertigen Maximilian Ferdinand av Habsburg i slutet av 1800-talet. I trädgården finns fler än 500 olika typer av träd, växter och blommor från världens alla hörn.

Runt på ön springer även både fria kaniner och påfåglar lite överallt.

Här fick vi verkligen se de vackra vykortsvyerna som man ofta ser i tidningar eller på film.

De flesta kommer till Lokrum för att bada eller simma. En populär plats är ”döda sjön”, en liten saltvattensjö på öns södra del. Det finns flera andra ställen att bada på ön, till exempel i avskilda mindre klippiga vikar.

Naturskön och vacker ö

Vi strosade mest runt på ön och njöt av att det var nästan folktomt i jämförelse med Dubrovniks gamla stads folkmyller.

Det senaste är att flera scener ur ”The Games of Thrones” har spelats in på ön, så den har blivit mer och mer populär att besöka.

Åk hit

Det går en båt från Dubrovniks lilla hamn i gamla stab varje hel- och halvtimme. Båtresan över tar cirka 10 minuter. Från Lokrum går båten tillbaks varje kvart över och kvart i timmen.

Spana också in

3 kommentarer

  1. Det ser verkligen jättefint ut. Är så sugen på att åka till Dubrovnik så när jag väl kommer dit ska jag definitivt komma ihåg att göra en utflykt till den här ön.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *