9 trevliga tips på saker att göra i Palanga

Palanga är en mindre stad i Norra Litauen med bara dryga 15 000 invånare. Men under sommar månaderna är Palanga en av de populäraste sommar städerna i Litauen, som längs Östersjöns kust. Efter vårt besök där i somras har jag listat vad ni inte får missa om  ni reser till Palanga – som även ligger på Litauens vackra Riviera.

1. Bärnstensmuseum

Palangas bärnstens museum är ett av de mest populära museum i Litauen, som även har en av de största samlingarna av bärnsten i världen. Bara byggnaden är magnifik, liksom den vackra trädgården runt omkring (även bilden ovan är ifrån trädgården).

2. Palanga Fairy Tale Park / Sagopark

Precis vid vårt hotell låg Palangas sagopark – en riktigt smart grej.

Här går man på en liten stig och titt som tätt dyker litauiska sagofigurer upp och på en liten skylt bredvid sagofigurerna kan man trycka på en knapp för att få en liten saga berättad. Det fanns en knapp både för litauiska och för engelska. En sådan himla rolig och uppskattad grej. Barnen tyckte detta var jätte roligt, även fast det regnade.

3. Piren i Palanga

Den omtalade Piren i stan är fylld med människor varje gång vi promenerar hit. Det märks att det är populärt att strosa ut på piren och andas havsluft, njuta av atmosfären och blicka ut mot både havet och stranden.

4. Strosa genom Palanga

Palanga känns relativt stort, trots att det är en mindre stad. Men på sommaren kommer otroligt många turister hit. Staden är fräsch ock det är enkelt att promenera (även med barnvagn) genom staden och längs detta promenadstråk som går ett stenkast från stranden.

5. Palanga strand – Litauens Riviera

Palangas strand är lång, vit och finkornig och tillhör Litauens Riviera. Stranden är belägen vid Östersjön och har ett par restauranger vid sig i anslutning till den omtalade piren i staden.

6. Bo på lyxiga Palanga SPA Life Balance Hotel

Bo lyxigt på ett av de fem stjärniga hotellen i Palanga. Vi bodde på Palanga SPA Life Balance Hotel som låg nära stranden och hade både spa, pooler och bra restaurang.

7. Gå på SPA

Palanga är känt för att ha många bra SPAn. Vi till ringade flera av dagarna på Palanga Spa. På dagtid fick även barn vistas i spat. Men jag var även på ett par riktigt bra spabehandlingar.

8. Kolla på solnedgången

Missa inte de storslagna solnedgångarna nere på stranden i Palanga. Bara ett par minuters promenad från vårt hotell låg stranden och solen gick rakt ner i havet där. Detta kallar jag verkligen solnedgångsmagi.

9. Birute park – Palangas pärla

Birute Park i Palanga är en stor grönskande och lummig park med små sjöar och med gulliga små broar över vattendragen. Här är det både lugnt och avkopplande att strosa omkring. Varje tisdag, torsdag och lördag på sommaren, går det en orkester genom hela Palanga i parad som sedan avslutas med en kort konsert i Birute parken. En årlig uppskattad sommar tradition.

Hur tar man sig till Palanga?

Vi flög till med direkt flyg till Vilnius och åkte sedan från Vilnius till Palanga med bil, vilket tar ca 3-3,5 h beroende på trafiken. Man kan även flyga till Palanga, men måste göra ett flyg byte. Från Köpenhamn går det direkt flyg till Palanga. Man kan även åka färja från Karlshamn till Klapeida som ligger ca 20 minuter från Palanga.

Har du varit i Palanga? Kanske har du andra tips att dela med dig av? 

Spana också in

3 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *