9 trevliga tips till soliga Karlstad

I somras under vår roadtrip i Sverige åkte vi till soliga Karlstad och stannade tre dagar. Staden som är vackert belägen precis vid Klarälven, som slingrar sig genom staden och även nära Sveriges största sjö Vänern. Karlstad har har mycket att erbjuda gällande både aktiviteter, kultur och restauranger. Det är även något speciellt med städer med mycket vatten.

1. Sandgrundsudden

Vi prickade nog in julis varmaste dagar och en kvällspromenad ut på Sandgrundsudden i kvällssolen var magisk. Många kvällsbadade eller hade picknick vid vattnet i väntan på solnedgången.

Här ligger även Värmlands museum och Sandgrund Lars Lerin med hans utställning. Två ställen jag gärna besöker nästa gång jag reser till Karlstad.

2. Museiparken

Museiparken som även ligger på Sandgrundsudden är en av Karlstads populäraste lekparker mitt inne i stan. Den låg precis bara ett par minuter ifrån vårt hotell Scandic Winn.

Här tillbringade vi närmare ett par timmar tillsammans med min kusin som bor i stan och hennes son. Favoriterna i lekparken för mina söner blev linbanan och där man kunde leka med vatten.

3. Carli Choklad

Carli Choklad är ett av de populäraste caféerna i Karlstad som även finns med i White Guide ( Sveriges bästa restauranger och caféer). Det märks när vi kommer dit, då hela uteserveringen är full och kön ringlas lång inne i caféet denna varma soliga sommar dag. De tillverkar sin egentillverkad italiensk glass där, som vi bara måste smaka på. Ett stort plus för deras sorbet som min mjölkprotein allergiska son älskade. De tillverkar även riktigt goda chokladpraliner som smakar gott tillsammans med kaffet.

4. Åk båtbuss

På somrarna finns här båtbuss som vi självklart åker med. Det är en båt istället för en buss som går runt i staden längs Klarälven.

Priset är detsamma som att åka buss och man får en riktigt trevlig sightseeing längs älven och får se Karlstad från vattensidan. Vi tar båtbussen en dag till och från Mariebergsskogen.

5. Besök Mariebergsskogen

Mariebergsskogen är Karlstads stadspark som verkligen har något för alla. Här tillbringar vi en hel dag med sightseeing, klappar djur, äter god lunch, går på trollvandring och badar. Ändå har vi missat säkert hälften av det som finns att göra i parken, då den är enormt stor och dessutom gratis.

6. Ät middag på Pinchos i Inre Hamn

Vi äter middag en kväll på Pinchos Inte Hamn som ligger precis vid vattnet. Ett urmysigt läge och Pinchos har verkligen något gott för alla.

Här äter vi många olika smårätter och njuter av cirkus atmosfären. Favoriten för mig blir deras vitlöksräkor och cava sangria. Medan barnen gillade deras kycklingspett mycket.

7. Besök Brigadmuseum

Innan vi lämnar Karlstad besöker vi Brigadmuseum och går på en mycket intressant och spännande familjevisning och får lära oss mycket om hur det var under kriget. Guiden vinner direkt barnens intresse och berättar om allt på ett pedagogiskt och intressant sätt.

Man får även klämma och känns på det mesta och det passar min yngsta perfekt.

Det är även mäkta imponerande och se och klättra på de enorma militär fordonen ute på deras innergård.

Här har de även ett väldigt trevligt och prisvärt café med lunch smörgåsar och hembakta bakverk.

8. Besök Selma Lagerlöf statyn

Selma Lagerlöf – En av Sveriges mest älskade och berömda författarinnor sitter som en staty precis vid Klarälven. Gå längs Klarälven är en mycket trevlig promenad.

9. Bo på Scandic Winn

Vi bodde två nätter på Scandic Winn som är ett väldigt centralt beläget hotell nära Sandgrundsudden, city med caféer, restauranger och shopping och båtbussen. Så läget är verkligen bra.

Vill du läsa om ännu fler saker att göra i Karlstad så var Matochresebloggen nyligen där och inspirerade till många roliga aktiviteter. Jag tror med andra ord att det blir fler besök för oss till Karlstad. Kanske med lite mer aktiv semester nästa sommar.

———

Vår vistelse i Karlstad är ett samarbete med Visit Karlstad , men alla bilder, åsikter och tankar är som alltid mina egna.

Spana också in

2 kommentarer

  1. Underbara Karlstad! Älskar den staden!!! Superbra tips!
    Svar: Åh Polen, dit vill du åka! Ja älskar att du har följt vår resa, det kommer mera både på instagram och blogg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *