12 tips på sevärdheter i vackra Vilnius i Litauen

Bilden är tagen utanför den vackra St. Anne Kyrkan. 

 

Vilnius – Litauens huvudstad – har länge stått på min bucketlist. I somras var jag äntligen där och på knappt ett dygn turistade jag i staden och försökte hitta stadens eller mina guldkorn. Vilnius har även valts ut av Lonely Planet som en av de tio hetaste resmålen i Europa under 2018 .

Litauen firar liksom de andra baltiska länderna 100 år i år och under hela året firar de på olika sätt både i Vilnius och övriga Litauen.

Vilnius är landets största stad med drygt en halv miljon invånare och staden har en yta av 402 km².

Gamla Stan i Vilnius är faktiskt en av de största i Europa (3,6 km²) och stadens främsta historiska och kulturella platser finns i detta område. Staden är framför allt en barockstad även fast det finns flera exempel på gotisk arkitektur och andra byggstilar.  Vilnius gamla stad finns även med på UNESCO;s världsarvslista.

Här nedan bjuder jag er på en trevlig guide med sevärdheter och andra tips om ni besöker staden.

1. Gå förbi  de vackra kyrkorna och upplev arkitekturerna

Vilnius är  främst en  arketikturstad och det finns över 40 kyrkor i staden. De flesta har helt olika arkitekturer och det är så intressant att se så många kyrkor byggda i så olika stilar i en och samma  (relativt liten) stad.

2. Literatu gatan

Literatu gatan är en känd gata där flera kända kostnärer har skapat olika verk som sitter fast på gatan på olika ställen i glas, trä, metall etc. Det är alltifrån fina tavlor till andra litterära verk.

3. Užupis – ett exklusivt land i landet

Užupis är den exklusiva, mest ovanliga och den mest bohemiska stadsdelen i Vilnius. Detta lilla område är nästan som ett litet land i landet, fyllt med romantik, blomstrande tolerans som svävar i luften, kreativitet och inspiration som skapar sann konst. Att gå in Užupis territorium, förundras inte bara dess färger, variation, upplevelser och smaker. Man känner dess intressanta historia absorberas i väggarna. För närvarande Užupis är en av de mest prestigefyllda och dyraste stadsdelar i Vilnius.  På vägen hit promenerar vi över Užupis bron med hundratals små hänglås.  Hit kommer nygifta brudpar och  tror att det kan stärka sina känslor och ansluta hjärtan för evigt. Nyckeln kastades i floden, så att de aldrig kan låsa upp hänglåset av kärlek. Detta är även som Vilnius motsvarighet till Köpenhamns Christiania

4. Njut av grönskan och besök en av de fina parkerna

Vilnius sägs vara en av de grönaste huvudstäder i världen och får ofta beröm av besökare på grund av sin renlighet och grönska. Staden ligger vid sammanflödet av Neris och Vilnia floderna staden vilket bidrar till en av de grönaste miljöerna för huvudstäder i världen.Här finner man en  uppsjö av parker, torg, trädgårdar och gräsmattor. Så varför inte ta en picknick i en av de mysiga parkerna i centrala Vilnius.

5. Strosa omkring i gamla stan

Vilnius gamla stad är väldigt mysig. Jag strosade omkring på de små klapperstens gatorna och spanade in de vackra husen. Staden är inte särskilt stor så det är enkelt att promenera omkring i staden och ett måste om man vill upplevs den trevliga atmosfären.

6. Angel of Užupis artist district

Denna ängeln är symbol för Užupis disktriktet. En liten rolig grej med kranen nedanför är att varje år den 1 april firar de i staden och det finns öl i kranen till alla som vill ha….

7. Katedraltorget

Vilnius katedral är bland de vackraste katedralerna i världen. Det är ett klassiskt mästerverk som de är stolta över. Under historiens långa lopp förstördes katedralen flera gånger och brändes, nu står det dock stolt i hjärtat av Vilnius gamla stadsdel, vid Gediminas sluttning. Det är den viktigaste katolska helgedomen i hela landet, och en plats för de viktigaste kristna, etniska och nationella festligheterna.  Det stora torget är en av de centrala delarna i Vilnius som man absolut inte vill missa. Framför domkyrkan står klocktornet som är 57 meter högt.

8. Klocktornet vid St. Johns Kyrka och Vilnius Universitet

I hjärtat av gamla stan finner man det vackra klocktornet på St. Johns Kyrkan som även är symbol för Vilnius Universitet. Klocktornet är 68 meter högt och här får man verkligen en fin panorama utsikt över den vackra staden.

9. Panorama utsikt över Vilnius

Finaste panorama utsikten fick jag rekommenderad att den var ifrån Klocktornet vid St. Johns Kyrka och Vilnius Uiversitet. Jag hängde på låset när de öppnade klockan 10 på morgonen och gick uppför alla trappsteg i tornet och möttes av denna vackra utsikten över staden. Det kostade 2,50 Euro att få gå upp i tornet, men var så värt det.

10. Ät på restaurang Kitchen

Vilnius kryllar av restauranger, men vi gick till restaurang Kitchen som låg precis bredvid Hotel Pacai som vi bodde på. Det var en modern restaurang med god och prisvärd mat. Jag åt deras fisk med ett glas vitt vin. Ett extra plus att den var barnvänlig och hade en Brio tågbana som min yngsta son lekte med i väntan på maten.

11. Ät hemmagjord god glass

Det kryllar av små mysiga caféer och många av dem säljer hemmagjord glass. Jag slog mig ner på ett café längs x gatan i gamla stan och köpte en mango sorbet och insöp storstadspulsen i Vilnius.

12. Bo på Hotell Pacai

Vill du bo riktigt bra mitt hjärtat av Vilnius gamla stad ska du boka in dig på Hotel Pacai. Det är ett relativt nytt design hotell, där de har bevarat husets gamla design väl samtidigt som de har flera nyare design detaljer. Här blandas gammalt med nytt.

Res till Vilnius

Att resa till Vilnius tar en dryg timme från Stockholm. Det går att resa prisvärt med lågprisbolaget Norwegian och även SAS flyger dit. Man kan även flyga från Skavsta med Wizzair. Det finns även direkt flyg från Köpenhamn till Vilnius.

Spana också in

3 kommentarer

  1. Fina tips, det är några år sedan jag var i Vilnius och då besökte jag även KGB museet, spännande och skrämmande.
    Det är nog dags för en resa snart 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *