Så får du mer resa för pengarna

Häromveckan skrev jag om prisvärda resmål. Men om man vill få ut så mycket som möjligt för pengarna är det inte bara viktigt vart man reser. Det finns mycket annat att tänka på.

Till att börja med bör du själv leta resor på nätet. Då kan du söka på fler alternativ och jämföra i lugn och ro.  Det kan även spela stor roll vilka dagar du letar resor på. Sedan handlar det såklart om efterfrågan, hur populärt ett resmål är.

Boka en charter resa långt innan eller i sista minuten

Om du vill resa på paket- eller charterresa brukar det oftast vara billigare om man bokar långt tid innan eller i sista minuten. Om du plockar ihop din resa själv finns det många olika siter som jämför priser för flyg och hotell. Om du inte är bunden till ett visst datum och bokar på flygbolagens hemsidor brukar det finnas en resekalender som visar vilka dagar priserna är lägst.

Dessutom finns ju alltid sista minuten-resor, om du är lite flexibel med vart du vill resa. Och glöm inte att det även kan finnas sista minuten-pris på flygstolar (utan hotell) till de stora charterresmålen.

Res i lågsäsong

Det kan också vara värt att resa under lågsäsong då priserna är lägre, även om vädret då är mer opålitligt. Men om du söker upplevelser, kultur och vill komma vanligt folk inpå livet kanske antalet soltimmar är mindre viktigt.

Även om man får ner priset, så kostar det ju ändå att resa. Tänk dig noga för innan du lånar pengar, så att du vet att du har råd att både leva och betala tillbaka när du kommer hem igen. Dessutom skiljer sig räntor och lånevillkor kraftigt mellan olika alternativ. Till exempel är telefon- och SMS-lån ofta mycket dyrare än en vanlig bankkredit.

Ett alternativ är att skaffa ett kreditkort genom Consector som låter dig dela upp kostnaden på flera månader och som ibland även erbjuder avbetalningsfria månader. En fördel med kort är att avboknings- och reseförsäkring ofta ingår, som komplement till din hemförsäkring. Det finns också kort som är kopplade till olika flygbolags bonusprogram, där dina inköp ger dig poäng som kan användas för resor. Här lönar det sig verkligen att undersöka och jämföra olika alternativ.

Men allt skall förr eller senare betalas, så det enklaste och tryggaste är trots allt att spara en slant varje månad tills man har lagt undan tillräckligt för nästa resa.

När det är dags att ge sig iväg kan det vara bra att packa lätt, så att allt ryms i ditt handbagage. Dels minskar det risken för att din väska kommer bort, dels spar du tid på flygplatsen och dels kan du spara pengar då många flygbolag nu för tiden tar extra betalt för incheckat bagage.

Tänk också på att det finns alternativ till hotell som till exempel Airbnb, Hembyte eller att korttidshyra en lägenhet. Slår du dig samman med några vänner kan du på så sätt minska boendekostnaden rejält. Eller varför inte improvisera och kolla runt med lokalbefolkningen på ditt resmål, som nästan alltid känner till prisvärda alternativ. Känns det allt för äventyrligt kan du ju alltid börja med en eller två vanliga hotellnätter, medan du söker annat boende.

Detta var några tips om hur du kan få mer för dina pengar när du ger dig ut på resa.

Har du egna tips? Kommentera gärna.

 


Spana också in

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *