7 tips på aktiviteter i soliga Karlstad

 

Karlstad är staden där det sägs att solen alltid skiner. Det kommer ifrån att  Karlstad förknippas med solen tack vare 1700-tals servitrisen Sola i Karlstad. Solen ger värme och Karlstadsbornas soliga sinne får alla att känna sig välkomna. Värmen, gästfriheten och serviceandan mäter dem i grader i  Karlstad – °Karlstad.

I sommar ska vi bege oss till Karlstad på vår årliga roadtrip som vi gör varje år genom Sverige på sommaren. Jag har tidigare besökt Karlstad många gånger, då min kusin bor där. Men nu var det många, många år sedan jag var där sist och i sommar blir det premiär för hela familjen. Jag som älskar att se vad som finns att göra i nya städer har läst på för fullt och vi hoppas hinna med så mycket som möjligt under våra två dygn som vi planerar att besöka Sveriges kanske soligaste stad i sommar. Här bjuder jag på några trevliga tips på aktiviteter som vi ska försöka hinna med i sommar.

1. Båtbussar – Upplev Karlstad från vattnet

Upplev Karlstad från vattnet med de populära båtbussarna. De trafikerar Vänern och Klarälvsdeltat. Hållplatserna till båtbussen är placerad på olika platser runt om älven. Det är bara att hoppa på och av, på samma sätt som en vanlig buss på land. De vattenburna linjerna går ofta och biljettpriset är desamma som en bussresa på land. Vill du åka till Kristinehamn, Grums och Borgvik går det turer dagligen.

 

2. Låna en cykel – för att ta sig runt sommarstaden

Låna cyklar helt gratis under sommaren. Solacykeln har blivit ett populärt färdmedel som gör det enkelt och smidigt att ta sig runt i Karlstad. Du kan låna cyklarna vid Stadsbiblioteket över dagen och det enda som behövs är fotolegitimation.

 

3. Mariebergsskogen – Karlstads stadspark

Mariebergsskogen är en plats som erbjuder olika aktiviteter på en och samma plats. Ta ett besök till Naturum Värmland för deras utställning och känn lukten av nybakat från kaféet. Promenera runt skogen och spana in de färgglada fågelholkarna. Fortsätt mot Lillskogen djurpark för att möta djuren på nära håll. Parken är bil- och cykelfri vilken gör att du kan strosa omkring Mariebergsskogen passar alla.

 

4. Sandgrund Lars Lerin

Den anrika dansrestaurangen Sandgrund har blivit hem för konstnären Lars Lerins målningar.

Varje besök är unikt i och med att konstnären konstant byter ut sin konst till nya målningar. Ta en kopp kaffe i kaféet, njut av konsten och kika in i butiken för att ta med en unik souvenir hem. Ett besök på Sandgrund Lars Lerin är något du inte vill missa när du är på besök i Karlstad.

 

5. Alsters Herrgård

Bara 12 minuter från centrala Karlstad ligger Alsters Herrgård. Platsen har en anrik historia och det är på denna gård som diktaren Gustaf Fröding föddes. Ett besök till herrgården tar dig tillbaka till 1700-talet och man har möjlighet att besöka de olika byggnaderna som alla berättar en historia. I huvudbyggnaden kan du ta en kopp kaffe i kaféet, njuta av omgivningen och ta en guidad tur i museet som berättar om Gustaf Fröding och hans livsarbete. Omgivningen ute på gården gör att du andas in den värmländska luften och får ett minnesfult besök.

6. Värmlands museum

Flera fasta och tillfälliga utställningar som tar dig genom 10 000 år av värmländsk historia och konst. Museet har olika utställningar varje år och under sommaren 2018 visas utställningen Värmland i konsten och den berättar om platser, byggnader och personer i Värmland från 1850 – nutid. Utställningen visar bildkonst från Värmlands Museums samlingar. För barnfamiljer eller de som gillar Inger och Lasse Sandbergs Sagovärld har de även en utställning om deras sagofigurer som jag ser mycket fram emot att besöka. När jag var liten läste vi ofta Lilla Anna och Långa Farbrorn eller Spöket Laban. Nu ska det bli roligt att visa mina barn det.

 

7. Brigadmuseum

Museet som tar dig på en spännande tidsresa. Brigadmuseum är en del av nätverket Sveriges Militärhistoriska Arv. Det finns gamla militärfordon, vapen och allt som hör soldatlivet till. Lev dig in i stämningen under det kalla kriget präglades av rädsla och ledde till kraftig upprustning.

Detta museum tror jag främst kommer passa min äldsta son som handen i handsken. Här var en hel del inspiration till vad som finns att göra i Karlstad.

Boende tips Scandic Winn

Bo centralt på Scandic Winn nära sevärdheter, nöjen och shopping. På Scandic Winn finns nyrenoverade rum och ombonade Brasserie kan alla känna sig hemma. Välj mellan många sorters öl och spännande cocktails, smaka på säsongens värmländska specialiteter eller njut av ny grillat kött från spetten i vårt rotisseri.  På detta barnvänliga hotell kommer vi att bo och jag ser även fram emot ett dopp jacuzzin, ett besök i  bastun och på gymmet.

 

Men kanske har just DU några ännu bättre tips att dela med dig av? Kommentera gärna.

 


Detta inlägg är ett samarbete med Visit Karlstad

 

 

Spana också in

2 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *