14 trevliga tips i Tallinn

Estlands mångsidiga kulturarv har inte blivit förbisedd. Det finns en bred skala av olika UNESCO-listade skatter allt ifrån gamla sånger, bröllops- och bastutraditioner till arkitektur i huvudstaden, där Tallinns gamla stan är listad. Detta gör en större anledning att besöka denna välbevarade vackra stad.

Tallinns historia sträcker sig tillbaka till  så långt som till 1200-talet, till en fästning byggd av korsriddare av Tyska orden. Snart utvecklades den till ett viktigt center av Hanseförbundet och dess rikedom uttryckte sig i praktfullheten av offentliga byggnader såsom kyrkor och även köpmanshus som har överlevt överraskande väl trots härjningar av bränder och krig under de påföljande århundradena.

Tallinn uppstod i knutpunkten av medeltida handelsvägar och är i dag mer än någonsin en pärla vid Östersjön. Estlands huvudstad är lätt att resa till  från Sverige och har ett stort kulturellt utbud, en kombination som lett till att staden blivit ett resmål som kan tillfredsställa alla olika målgrupper. Upplev hur esterna levde på 1700-talet, samla handgjord choklad eller kasta dig in på den nutida konstscenen. Tallinn har ett stort urval av intressanta museum, men trevligast av allt är verkligen att strosa runt i den vackra staden. Jag tänkte dela med mig av mina bästa Tallinn tips från min senaste resa till Tallinn. Det var tredje gången gillt som jag besökte Tallinn och det blev helt klart den bästa resan, mycket tack vare det vackra vädret.

 

1. Viru-porten

Viruportens förgrind var skyddsanläggningen i Tallinns stadsmur som byggdes på 1300-talet, ett par sekler senare hade den 8 portar som bestod av  torn och murar som förenade dem. Portens huvudtorn var alltid fyrkantigt, förgrindarna var utrustade med ett-två små rundtorn.

I samband med att man utvidgade infartsvägarna till gamla staden, revs flera portar. Även Viruporten fick ge rum till häst-spårvagn, som förenade Gamla Torget med Kadriorg.
Virugatan har idag  många butiker och restauranger har utvecklas till den folkrikaste gågatan i gamla staden.

2. Kalevs Chokladbutik och Café 

Kalevs chokladbutik och Café är ett av de populäraste caféerna i Tallinns gamla stad. Byggnaden är riktigt vacker och här inne kan man njuta av riktigt god choklad och kaffe. Kanske inte det mest prisvärda caféet i stan, men helt klart värt ett besök.

 

3. Tallinns minsta hus

Detta är Tallinns minsta hus som också ligger på Tallinns minsta gata. Detta vackra lilla hus ligger bara ett stenkast ifrån Rådhustorget och Kalevs chokladbutik och café. Det är bara så urgulligt.

 

 

4. Rådhustornet och Vana Toomas

Rådhus tornet byggdes tillsammans med rådhuset under åren 1402-1404 och är en av de populäraste platserna i Tallinns Gamla Stan. På den tiden höll rådets vaktsoldater vakt uppe i tornet. Vid brand eller någon annan fara ringde de en klocka som nuförtiden slår varje heltimme.

Sommartid kan man även här njuta av vackra utsikter från tornet, dock gick vi aldrig upp i tornet utan promenerade förbi ett flertal gånger under vår vistelse i staden. Klocktornets balkong ligger på 34 meters höjd och dit kommer man via en spiraltrappa med 115 steg. Ju

5. Besök någon av utsiktsplatserna

En av de populäraste utsiktsplatserna i Tallinns gamla stad är Kohtuotsa utsiktsplatform ligger på Dombergets norra sluttning. Härifrån kan man njuta av en underbar utsikt såväl över gamla stans röda tak och ståtliga kyrkor som över stadscentrumets moderna höghus. Längre bort syns Finska viken, hamnen och Pirita. En upplevelserik vy garanteras under alla årstider, oavsett väder. Ni ser ju själva utsikten var enorm.

 

 

6. Aleksander Nevskij katedralen

Alexander Nevskij-katedralen är en rysk-ortodox kyrkobyggnad på Domberget i Tallinn. Åren 1894-1900 byggdes den mittemot Dombergets slott som i dag är Estlands parlamentsbyggnad.

7. Hantverk & Souvenirer

Tallinns gamla stad har många olika sorters hantverksbodar och souvenir butiker. Stickning, virkning och broderi har sekelgamla traditioner i Estland och här man verkligen finna saker som man inte finner någon annanstans i världen och som är fina minnen från Estland och Tallinn. De är väldigt duktiga på det, de gör, så besök någon av deras hantverksbodar och se hur fint de gör.

 

8. Kumu Konstmuseum 

Kumu Konstmuseum är den nya storartade huvudbyggnaden av Estlands Konstmuseum, som lockar till sig alla som är intresserade av estnisk konst och kultur. I Estlands största museum får man se både Estlands klassiska konst och verk av konstnärer som odlar nutidens trender. Kumu konstmuseum dekorerades 2008 som Europas bästa museum och tilldelades muséernas årspris. När vi skulle hit var museumet dessvärre stängt, men vi strosade runt i deras trädgård, där de också hade en hel del konstverk.

9.  Parken Kadriog

Tallinn har flera mysiga och grönskande vackra parker. Parken Kadriorg är Estlands mest framstående slotts- och stadspark som omfattar ca 70 hektar som verkligen föll oss i smaken. I parken Kadriorg kan man se trender i parkdesign som var kännetecknande för 1700-, 1800- och 1900-talet.

Parkens mest älskade promenadställen ligger i den blomsterrika näromgivningen av Svandammen, inkl. promenadvägen som leder därifrån till slottet.

I denna  parken finns det ett flertal museer, bl.a. KUMU, Kadriorgs konstmuseum  och Mikkeli museum för de som gillar att gå på muséer.

10. Rådhustorget

Rådhustorget knyter på något sätt samman den mysiga gamla stan i Tallinn och som jag skrev om innan som är Rådhuset tornet en av höjdpunkterna på torget. Men på torget ligger även Raeapteek/Rådhusapoteket som är Europas äldsta apotek från 1422 och det är fortfarande välbevarat och öppet. Idag är det både ett apotek och som ett lite museum om vilka läkemedel / kryddor etc som man använde förr i tiden när man var sjuk.

 

11. Frihetstorget i Tallinn och Minnesstaty till Frihetskriget

Frihetstorget är Tallinns representationstorg, planerad som en gågata. På segerdagen 2009 – den 23 juni invigde man här högtidligt en Minnesstaty till Frihetskriget.

 

12. Kadriogs Slottet

I Kadriog parken ligger det vackra slottet, där den tidigare presidenter har bott. Den nuvarande presidenten bor inte där.

 

13. Telliskivi Loomelinnak 

 

På gränsen av Tallinns centrum och stadsdelarna Pelgulinn och Kalamaja samt Balti järnvägsstatio ligger  i ett tidigare industrikomplex  Tellisikivi Skaparverkstad, som är Tallinns kreativa centrum. Det är Estlands största skaparverkstad, som omfattar både studior, ateljéer, kreativa företag samt kontor av kulturskapare och friföreningar. I dessa  skaparverkstadarna hittar man ett unikt urval av design-, inrednings- och naturkostbutiker, varierade mat- och dryckställen samt olika tjänsteföretag. I Telliskivi Skaparverkstad ligger också Den Fria Scenens Teater och Den Oberoende Dansens Scen.  Vi var här och åt lunch en dag och strosade omkring i detta ”nydesignade” och intressanta kvarter.

 

14. Åk luftballong över staden

En upplevelse som verkligen är pricken över i:et när man besöker en storstad är att åka luftballong över staden. Vi gjorde det en kväll i solnedgången och det var verkligen en upplevelse utöver de vanliga. Utsiktsplaster är ingenting mot att få åka runt i luftballong, framför allt när vädret tillåter.

 

Detta var mina 14 bästa tips när du besöker Tallinn.  Allt detta hann jag och min väninna med på drygt ett dygn. Men jag rekommenderar ännu mer tid för en storstadsweekend.

Under vår vistelse så bodde vi på det mysiga Spa hotellet Hotel Telegraaf i gamla stan i Tallinn.

Till Tallinn tar man sig enkelt med flyg från Stockholm eller Göteborg med flygbolaget Nordica som har flera avgångar varje dag.

Eller så kan man ta Tallink Silja färjan från Stockholm – Tallinn.

 

Spana också in

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *