Silverskärs öarna i Ålands norra skärgård

Denna helgen spenderade vi på Åland och närmare bestämt på Silverskär Islands – Silverskär, Sviskär och Klobben, som är tre öar i Ålands norra  och vackra skärgård.

Vi reste med Viking Grace tidigt i fredags morse till Mariehamn och sedan körde vi  nästan rakt över Åland  till hamnen Skatan där båten avgick till öarna.  Några fel körningar blev det, men när vi stannade och bad om vägen till hamnen Skatan och sade att vi skulle till Silverskär, så var alla hjälpsamma och visste precis vart vi skulle. Ålänningar är verkligen omtänksamma och trevliga. Inga konstigheter alls och vi blev väl omhändertagna.

Klobben

Vi började vår vistelse med ett besök på  ön Klobben (uttalas Klåbben) i Saltviks ytterskärgård. Här  kan man boka ett helt gäng och bi i någon av de tio bodar med havet som närmaste granne. I vintras hade en svensk kändis sitt bröllop på ön.

Förr användes bodarna vid Ålands många fiskelägen för övernattning vid det slitsamma strömmingsfisket i utskären. I dag kan man  istället leva enkelt men bekvämt och ombonat på Klobben. Närmare naturens krafter än så här är det svårt att komma. Oavsett väder och vind är din vistelse på Klobben oförglömlig.

Bodarna är byggda av virke från 500 år gamla furor från Saltviks skogar. Med tiden kommer de att bli vackert grånade. Sammanlagt finns 30 bäddar, men Klobben har möjlighet att husera upp till 40 personer. Öns saltarbod är en naturlig samlingsplats för möten och måltider.

 

 

Stuga med magisk utsikt

Den här utsikten skulle jag gärna vakna upp till. Hur magiskt som helst.

Fika paus på Klobben

Vi tog en liten fikapaus utanför Saltarboden och njöt av det vackra vädret.

Eremitön – Sviskär

På grannön Sviskär bor man i den så kallade eremitkojan – en stockstuga som liknar de hus som förr i tiden byggdes på fiskelägena i ytterskärgården.

En otroligt liten mysig stuga där det  finns fyra bäddar och ön är en elfri zon, strandbastun eldas med ved och badvattnet tas från naturen. På kvällen sitter man i fotogenlampans sken och njuter av det enkla livet.

På Sviskär kan man helt koppla bort världen utanför. Man lyssnar till naturens ljud, vandrar runt stränderna och plockar bär och svamp. Här skulle jag gärna kunna tillbringa en natt kanske utan barnen. Detta har blivit väldigt populärt och hit kommer det gärna långväga resenärer.

 

Bastu och dusch på Sviskär

Silverskär

Vi bodde en natt på Mellangårds som  är det äldsta huset på Silverskär och det första man ser när man kommer till ön. Här bodde öns invånare ännu på 1950-talet. Huset är varsamt renoverat men det genuina har bevarats.  Det var verkligen välbevarat och fint och lugnet infann sig direkt vi ankom ön.

Fiske

Äldsta sonen som älskar att fiska tog sig direkt ett fiskespö och började fiska. Den lilla fick nöja sig med att titta på storebror.

Bubbelbad

Moderniteter har de numera även med en varm och skön bubbelpool som vi tog oss ett dopp i innan läggdags.

Magisk solnedgång

Vi hade verkligen tur med vädret. Kunna bo ensamma på en ö i Ålands skärgård var verkligen mäktigt och solnedgången var verkligen magiskt att se på.

3- rätters middag

På kvällen avnjöt vi en ekologisk  trerättersmiddag med åländska specialiteter från Åland som lagades på ön. Desserten var riktigt god med blåbär, karamellsås, maräng, citronmeliss och gullviva som pricken över i:t – första gången jag åt gullviva.

Denna ön kan hyras av ett större sällskap för en weekend eller vecka om man önskar. Vi hade denna gången bara möjlighet att stanna över en natt och firade min mammas 60-årsdag i efterskott.

 

 

Spana också in

5 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *