10 tips när du ska flyga med en 2 åring

Min lilla har ju fortfarande inte fyllt 2 år men inom en vecka gör han det, så jag tänkte ge några smarta tips som kanske kan vara till hjälp när ni ska ut och flyga med era små barn. Vi har ju hunnit med otaligt många flygresor de senaste två åren och man lär sig hela tiden nya smarta knep.

1. Förberedelser

Förbered barnet i den mån det går om flygresan och att man måste sitta stilla. Barn förstår ofta mer än man tror. Förberedelser kan ju pågå långt innan. Så att man inte förbereder bara på själva semestern utan även om resan dit.

2. Packa med mat & snacks

Packa med mat, snacks eller frukt som ditt barn gillar. Eftersom min son är allergisk mot mjölkprotein så har jag haft med all hans mat senaste gångerna vi har flugit. Smoothies tyvärr jag är optimala att ha med oavsett vart man reser eller när man är på resande fot. Dock blir det kladdigt så glöm inte våtservetter. Senaste resan hade jag även med en liten låda med pasta och korvbitar – som han älskar. Mätta barn är oftast nöjda barn.

3. Kolla om extra säten

Senaste resorna har vi flugit med olika reguljära flygbolag och då finns det titt som tätt lediga platser ombord. Eftersom lilla L hittills har rest i mitt knä (och nästan gratis) har jag frågat om ett extra säte åt honom. På de senaste fyra resorna har vi lyckats väldigt bra och han har fått ett eget säte ändå. Han måste självklart sitta fastspänns under start och landning i mitt knä. Detta underlättar ju även om barnet ska sova och vill ligga ner. Reser man på charter kan det vara svårt då flygen ofta är fullbokade.

4. ”Res apotek”

Glöm inte ditt ”res apotek” i handbagaget. Febertermometer, febernedsättande, nässpray, handsprit, salva etc När du minst anar det blir ditt barn sjuk. Jag har varit med om många flygresor där barn skrikit och haft feber eller haft ont någonstans och har självklart delat med mig av diverse prylar.

5. Extra kläder och blöjor

När man minst anar det händer det en olycka. Ha alltid med ett extra ombyte kläder åt barnen och extra blöjor. Ofta gåt det år fler än man tror.

6. Vattenflaskor / pipmugg

Luften är ofta torr i flygplan och även barn behöver dricka mycket. Se till att ha med en vattenflaska eller pipmugg som barnet gillar att dricka ur.

7. Små leksaker & böcker

Låt barnet packa en egen liten väska med små leksaker som barnet gillar att leka med. Små bilar, små djur, duplo lego och pixiböcker har varit en stor favorit hos oss.

8. Surfplatta med appar

Idag är det ju otroligt vanligt att småbarn har en egen surfplatta. Lilla L har ännu ingen egen men jag har några appar nerladdade i min iPhone som han gillar att trycka på.

9. Extra nappar och nappflaskor

Har ditt barn napp eller kanske dricker välling. Ta med extra nappar – alltid försvinner någon. Ta med en extra vällingflaska med pulver och be om varmvatten, kanske behövs mer välling om det blir flygförseningar eller ni reser på en konstig tid på dygnet.

10. Positiv inställning & tålamod

Sist men inte minst försök gör flygresan till en positiv grej. Är du stressad smittas det på barnet. Tjatar du på på barnet blir förmodligen barnet ännu mer trotsig, så allt blir en negativ spiral. Försök sysselsätt barnet i den mån det går. Fyll på med energi, humöret blir ofta bättre och kämpa med tålamodet.

På min senaste flygresa höll jag på att bryta ihop för min lilla inte ville somna, men skam den som inte ger sig. En timme innan landning somnade han….

Läs gärna även mina 10 tips när du ska flyga långt med en 10-månaders .

Har du några ytterligare bra flyga med barn tips?

Spana också in

1 kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *