Bröllop utomlands – hur går man tillväga på bästa sätt

Mina resexpert uppdrag för Aftonbladet Morgon fortsätter vilket är en stor ära för mig och även jätte roligt att kunna dela med mig av härliga restips.

Imorse var det dags igen och jag gav mina bästa tips på olika sätt hur man går tillväga om man vill gifta sig utomlands.

Fördelar med bröllop utomlands

Det finns såklart flera fördelar med att gifta sig utomlands.

– Vädret – ofta är vädret både sol säkrare och varmare om man reser söderut några timmar eller till andra sidan jordklotet.

– Känslan av att gifta sig på en vitsandstrand eller på en klippa vid havet är ju enastående

– Billigare – ofta kan man komma ner i pris på både mat och dryck om man gifter sig utomlands. Vill man dessutom fira i flera dagar kan man spara mycket pengar. Även om man reser i lågsäsong.

Enklaste sätten

För att göra det så smidigt som möjligt och få den lagliga biten giltigt i Sverige är det enklast att göra det via svenska kyrkan utomlands. De har vigselrätt på 45 olika orter runt om i världen. Populärast är det att gifta sig på;

– Mallorca

– Gran Canaria

– New York

Gifter man sig i Svenska Kyrkan i New York så sker vigseln enligt amerikansklag och man måste ansöka om en ”marriage license” och ha med både pass och vigselblanketter från parets hemförsamlingar.

Att gifta sig på ambassader utomlands är också vanligt och där är Paris ambassad som är en av de vanligaste.

Ett annat alternativ är att man gifter sig på Arlanda innan sin avresa och att man håller själva ceremonin utomlands.

Man kan även gifta sig borgerligt stadshuset smidigt för att ha allting klart före eller efter sitt eventuella drömbröllop utomlands.

Idag är det väldigt vanligt att man gör på dessa enklare sätten.

Hur gjorde jag med mitt bröllop utomlands?

Jag gifte mig själv på stranden på Mauritius 2009. Alltså för drygt 9 år sedan och erkänner att jag själv inte var riktigt påläst på ovanstående alternativ.

Så för oss var det väldigt byråkratiskt. Massor av pappersarbete som började redan ca 7 månader innan själva vigseln. Äktenskapscertifikat från Skatteverket skulle skickas in på engelska tillsammans med våra passkopior och ansökan till vår bröllopskoordinator på Mauritius.

När vi väl var på Mauritius gick nästan en hel dag åt till att åka till huvudstaden för att stämpla alla dessa papper och sedan träffa vigselförrättaren i den kommunen där vi skulle gifta oss.

Så med andra ord var det en hel del pyssel innan för att få med oss rätta papperna hem för att sedan registrera det och det var giltigt även i Sverige.

Idag skulle jag säga att det är mer vanligt att gifta sig borgerligt i Sverige innan eller efter själva bröllopscermonin som man sedan har utomlands.

Jag har haft flera vänner och bekanta som har gift sig i Thailand, på Maldiverna, Mallorca, spanska fastlandet och i Las Vegas. Så det finns ju många härliga destinationer att välja mellan.

Två otroligt fina platser som jag har hittat på Mallorca att gifta sig på är Castell Son Claret och även på Puro Beach Club – där jag har haft en kollega som har gift sig.

Vart gifte du dig? Eller har du planer på ett utlandsbröllop nu kanske?

Spana också in

3 kommentarer

  1. Vi planerade länge att gifta oss antingen i VIP loungen på Arlanda alt på Kreta el Rhodos.
    Men efter att ha bestämt Arlanda och sen en barnfri bröllopsresa så blev det istället Kyrklig vigsel med närmsta släkten i hemkommunen, närmsta släkten var ju 30 pers… så svårt att välja ut 7 som Arlanda hade som max.
    Efter vigseln så hade vi Champagnemingel utomhus och sen drog jag och Magnus till Arlanda. Checkade in på clarion, åt middag där och hade riktigt tidig avfärd morgonen efter. Helt perfekt för oss!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *