Kopaonik – kanske Balkans bästa och en av de mest prisvärda skidorterna i världen

kopaonik

Kopaonik är en av Balkans största och mest prisvärda skidorter som ligger i västra Serbien.

Prisvärd skidort på Balkan

Forex presenterade nyligen årets billigaste skidorter i världen och där hamnade Kopaonik på fjärde plats. Vi hade inte särskilt höga förväntningar innan vår skidresa till Serbien, men efter att ha tillbringat fyra fantastiska dagar i skidorten Kopaonik är vi – hela familjen – helt överens om att skidorten överträffade definitivt våra förväntningar.

Lagom stort

Kopaoniks skidsystem är lagom stort med 24 liftar och 62km nedfarter uppdelade på många nedfarter. Majoriteten av backarna är blå eller röda och passade oss som barnfamilj väldigt bra. Eftersom vi reser med vår sju åring som älskar skidåkning anpassar vi oss efter honom.

2017 meter över havet är högsta bergstoppen

Man kommer som högst 2017 meter upp och avnjuter då härliga backar med enormt vacker utsikt. Att få känslan att man glider ner på skidorna ovan molnen är mäktigt.

Fantastiskt väder

Vi var i Kopanik förra veckan – alltså i slutet av januari – och vädret var verkligen toppen. Cirka -15 grader om natten och klarblå himmel och sol och ett par minusgrader på dagen, vilket gjorde att backarna var härliga att köra i. Helt perfekta med andra ord och vi slapp frysa, då solen låg på backarna i stort sett hela dagen.

Skidsäsongen

Skidsäsongen i Kopaonik sträcker sig faktiskt från 5 december 2017 ända till den 1 maj 2018. Med andra ord en relativt lång skidsäsong.

Hur åker man hit?

Den enklaste och snabbaste vägen från Sverige är att flyga till Nis. Till Nis kan man flyga både från Stockholm-Skavsta och Malmö. Flygresan ligger på ca 2,5 h och därefter tar det ca 2h att ta sig från Nis till Kopaonik.

Barnvänligt

Skidorten är väldigt barnvänlig och har backar och rullband för de allra yngsta nybörjarna liksom andra roliga barnaktiviteter för de allra minsta som kanske inte ens åker skidor. Vi hade även med vår 1,5 åring och han hade hur roliga dagar som helst i snön även fast han inte åkte skidor.

Med vår äldsta son började vi i de enklaste backarna, men kunde snart övergå till de lite mer avancerade skidbackarna. Dock höll vi oss i de röda och blå pisterna, men var väldigt nöjda med det.

Skidhyra

Vi hade inte med oss skidor utan hyrde på plats. Det finns många olika skiduthyrningsställen på plats i byn.

Vi hyrde skidor på vårt hotell Grand Hotel Kopanik, där vi även erhöll 20% rabatt när vi bodde på hotellet. För tre dagars skidhyra för en vuxen och ett barn kostade det ca 600kr inkl hjälm för barnet. När man hyrde bara en dag tog de ca 150 kr / dag per person.

Liftkort

Ett liftkort ligger på ca 300 kr / dag. Men stannar man i flera dagar har de exempelvis 4 dagars kort för barn från ca 600 kr och för vuxna ca 1000 kr. Priserna varierar lite beroende på säsongen. Vi fick rabatt i sluter av januari för vi var där i lågsäsong. Aktuell prislista.

Matställen

Det fanns några restauranger i backen om man önskade stanna upp för något gott att dricka eller äta under sin skidtur. Vi åt dock allihopa tillsammans nere i dalen varje lunch. Vi hittade snabbt vår favorit Ski Avenija som hade en mysig uteservering med sol på dagarna och bästa utsikten mot backarna.

Högsäsong

Jag fick veta att de har sportlov i Serbien de två första veckorna i februari. Så kanske bör man undvika denna tiden på året om man kan. Det verkar även som priserna går upp väldigt mycket just då på både hotell vistelser liksom liftkort.

Magiska mornar

Liftarna öppnade varje morgon klockan 9 och stängde klockan 16. Ett par mornar var vi nästan först ut i backarna. Finns det något bättre sätt att starta dagen med än att åka skidor i en helt nypistad backe med klar blå himmel och strålande sol? Det bar verkligen helt magiskt!

Säkert kort

Kopaonik passar verkligen alla. Stor som liten. Nybörjarskidåkaren såväl som den som gillar mer avancerad skidåkning.

Sammanfattning

Kopanik överträffade verkligen våra förväntningar för skidåkningen. Det var väldigt bra backar, korta liftköer, smidigt att ta sig runt i skidsystemet och ett mycket bra hotell med Ski in Ski out. (Det kommer strax en recension om Grand Hotel Kopaonik). Enkelt med skidhyra och förvaringen över natten, bra och mysiga restauranger. Ja allt var verkligen toppen!

Något mer du undrar om Kopaonik?

Spana också in

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *