Vara ledig från skolan och ha världen som klassrum 

Att ta ledigt ifrån skolan råder det minst sagt delade meningar om. När jag var liten så var det inga som helst problem att få ledigt från skolan när man skulle ut och resa. Vi reste utomlands flera gånger per år och jag fick såklart alltid med mig läxor och mina föräldrar såg till så att jag inte kom efter i skolundervisningen. 

Noll tolerans 

Men idag är det ett mer känsligt ämne och vissa skolor har noll tolerans gällande ledighet från skolan vid resor. Jag kan verkligen förstå det när det är ev nationella prov eller om eleven ligger efter mycket i skolarbetet. Men inte annars… 

språk, geografi, kultur 

Att besöka nya länder gör ju att man lär sig så mycket annat istället. Man lär sig om landet man befinner sig i, lite språkkunskaper, kultur, geografi ja listan kan göras lång beroende på hur mycket man som förälder engagerar sig i sitt barn. 

Läxor 

Redan innan sommarlovet sökte jag ledigt för sonen som blev ettagluttare för ett par veckor sedan. Det var inga problem. Tre dagar kunde hon – hans gulliga nya fröken – bevilja utan problem. Jag skickar med några läxor bara. Men i början av terminen har vi nog inte kommit igång så mycket ändå, var hennes svar. 

Jag blev väldigt glad och positivt överaskad. 

Dagen innan avresa kom sonen hem med sina nya matteböcker och var riktigt stolt över hans första riktiga läxa. 


Det var heller inga problem för honom att få den gjord på flygplanet. Han är redan väldigt duktig på matte, så det gick som en dans. 

Med tanke på att vi generellt reser väldigt mycket, så är jag glad för att han verkar gå på en väldigt bra skola och att samarbetet fungerar bra. 

Nu går han ju ”än så länge” bara i första klass, så jag kan tänka mig att det kanske blir svårare med åren. 

Men alla föräldrar har ju faktiskt inte möjligheten att vara ledig på barnens alla lov, liksom i mitt yrke där det är väldigt svårt, så då får man verkligen  göra det bästa av situationen. 
Hur gör ni inför resor? Bara reser på barnens lov? 

Spana också in

5 kommentarer

 1. Jätteintressant fråga. Som vanligt finns det ju två olika sidor av myntet. Har tidigare jobbat inom skolans värld och vet att resandet utanför skollov eskalerat och genererar massor av extrajobb för lärarna. Förbereda elevs läxor under resan, gå igenom dem när hen kommer tillbaka. Hjälp och extrastöd för alla barn som halkar efter pga frånvaro osv.
  Sen är det ju inte alltid resan faktiskt är ett klassrum. Åtminstone här i Umeå känns det som att väldigt många av dessa mitt-i-terminen-resor går till Pegasus-world och andra liknande all-inclusiveanläggningar som inte lär ut något alls om landet man besöker. 🙂

  Å andra sidan, kan barn läsa sig oändligt mycket om världen på en resa, tänkt att besöka Auschwitz, se Afrikas djur på riktigt och inte bara på bild osv!

  Förstår att det blir extra jobbigt om man inte har möjlighet att själv vara ledig på loven. När ska man då resa liksom?
  Vi får hoppas att det löser sig för er med ledigheter även i framtiden.

 2. Ja visst lär man sig mycker på resor som man aldrig skulle lära sig i någon skolbänk! Iaf om man reser på ett sätt så att barnen verkligen får uppleva kulturer m.m., och inte all inclusive instängd på ett hotell, inte för att jag dömer de som reser så, men ur ”världen som klassrum-perspektiv” :)Jag känner det är för mycket teori och för lite praktik överlag i dagens samhälle.

  1. Det kanske inte ger något om landet. Men barnet får prata Engelska i en vecka (vi kräver av våra barn att dom beställer och löser saker själv), barnen lär sig simma. Dom lär sig att fungera i en miljö som är utanför deras egna lilla bubbla. Sen är det i slutet upp till föräldern. Vi kanske ställer stora krav på våra barn. Vi kräver bra betyg och närvaro i skolan annars ingen resa.

 3. Samma för mig när jag var liten. Ja man har hört riktiga skräckexemplar där lärare nekat att åka för att det är skolplikt! Så dumt! Jag vill också vara med i Swedish Travelboggers, svenska resebloggar etc, har du några bra tips?
  Svar: Åh vad roligt, tack för tipsen. I Slutet av september så kommer vi upp! Ja så sant;)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *