10 tips när du ska flyga långt med en 10 månaders bebis 

I mars flög vi ju på vår första långresa med vår bebis. Lilla L var då 10 månader och fick flyga till Thailand. En lång flygresa med en bebis kan såklart vara jobbig. Men jag tänkte dela med mig av mina bästa tips, så du förhoppningsvis får en så bra flygresa som möjligt. 

1. Tiden på dygnet 

Kan du kanske välja vilken tid på dygnet ni ska resa till resmålet är det såklart en fördel om bebisen / barnet sover så mycket som möjligt under flygresan. När vi reste till Thailand i mars med Thomas Cook Airlines valde vi en kvälls – / nattavgång så lilla L skulle sova större delen av flygresan. Det gjorde han också. Vilket underlättade mycket för oss som också fick chansen att vila. 

2. Undersök vart sitter man bäst med en bebis ombord på flygplanet 

Vissa flygbolag och flygplan har platser med extra benutrymme, oftast längst fram eller på andra delar av flygplanet där de kanske har en liten barnsäng som man får låna under flygresan. Dessa platser brukar kosta några hundra lappar extra, men är helt klart värt det när man reser med en liten. 

3. Boka ett extra säte 

Bebisar under två år reser nästan gratis. Men då reser man med sin bebis i knät. Tänk på att det är trångt och beroende på hur gammalt barnet är och hur rörligt barnet är kanske det kan vara skönt att boka ett extra säte åt barnet. Alternativt fråga kabinpersonalen OM det kanske finns något extra ledigt säte. 

När vi reste hem från Thailand hade vi turen att sätet bredvid oss blev tomt så vi fick ett extra säte åt lilla L. 

4. Ta med mat som räcker under flygresan 

Beroende på hur lång flygresan är tänk på att packa med mat till bebisen OM du inte ammar såklart.  Min lilla L har inte druckit välling så inför denna flygresa garderade jag mig med extra mycket grötpulver, gröt klämmisar, smoothie och frukt. Självklart kan man ha med barnmatsburkar och be flygpersonalen att värma barnmaten. Men jag gillar den enkla vägen med färdig mat direkt. 

Jag hade även förbeställt special mat åt Ludwig eftersom han är allergiskt mot både mjölkprotein och ägg. Så på hemresan åt han även riktig mat ombord på flygplanet. 

Beställ mat / barnmat om möjlighet finns. Men har du ett allergiskt barn eller ett barn som inte gillar all sorts mat ta med dig eget. Detta är en Omni bärsele från Najell. 

5. Använd bärsele för fria händer 

Bärsele känner jag är räddaren i nöden när man reser med en bebis. Man har fria händer att bära sitt handbagage med, ha en hand ledigt till sitt andra barn. Personligen skulle jag aldrig resa utan en bärsele. Jag har rest mycket ensam med lilla L och har alltid haft honom i bärsele på flygplatser, på väg av och på flygplanet, när man ska hämta sitt bagage på bagagebandet eller vagnen. Det är verkligen en räddare i nöden. 

6. Ta med vattenflaska / nappflaska 

Flyger man på en lång flygresa på 10-15 timmar så behöver såklart bebisen också vätska. Luften ombord är torr och det är viktigt att dricka mycket. Ta med en pipmugg eller nappflaska barnet gillar att dricka ur. Ett smart  tips är en spillfri mugg. 

Om barnet har napp ta med extra nappar och gärna napphållare. Det är ingen höjdare att  krypa på ett flygplansgolv och leta nappar. 

7. Extra blöjor och våtservetter 

Ta med ordentligt med blöjor och ha våtservetter lätt tillgängligt. Man vet aldrig om flyget är försenat och man kanske behöver flera blöjor, så ladda med ett gäng blöjor. Våtservetter är ju bra även för kladdiga händer och munnar. 

8. Resespotek 

Jag har alltid mitt resespotek i handbagaget. Om nu barnet får feber ombord och behöver feber nedsättande eller något annat. 

9. Napp och nappflaska för att förhindra ont  i öronen 

Det sägs att det är bra att suga på något under start och landning. En smart grej är att låta barnet ha napp eller nappflaska under start och landning så kan det ev lindra ev lock för öronen. 

10. Småleksaker & IPad 

Beroende på barnets ålder så är små leksaker bra att ha med. Kanske några bitringar, någon skallra, mjukisdjur och små pixiböcker. 

iPad med nedladdade barnfilmer / barnsånger om barnet gillar det. 

Funderar du över hur du ska packa ditt handbagage inför flygresan så skrev jag en artikel med handbagage tips inför en tidigare flygresa. 

När Ludwig var fem månader skrev jag även om tips inför flyga med en 5-månaders bebis. Man märker ju att vissa saker eller behov ändras medans andra är kvar. 


Ett av mina mest lästa inlägg är faktiskt 10 tips – så reser du enkelt med en tre månaders bebis. Ludwig flög på sin första flygresa när han var 11 veckor gammal och har från augusti – mars flugit på sju utlandsresor. Så han är ganska flygvan redan min lilla miniglobetrotter. 
Har du några smarta tips att tillägga? 

Spana också in

2 kommentarer

  1. Hej Lina och tack för ett jättebra inlägg!

    Jag har också rest mycket med mina barn och nu med mitt yngsta laddar vi alltid med extra kläder också. Jag minns en flygning då det gick åt tre uppsättningar kläder tror jag; han tajmade in ”nr 2” precis när vi skulle lyfta och absolut inte fick röra oss samt när vi skulle landa och inte kunde resa oss – med resultatet att innehållet läckte ut i kläderna…inte så särskilt kul att handskas med inne på en trång flygplanstoa men det måste ju göras! Hade vi inte haft ombyte då…hjälp!
    Så – minst två uppsättningar extra plagg, för det kan ju spillas också..och kräkas… och…. 😉 Men vi älskar dem eller hur? 😉
    kram, Heidi

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *