Gozos 7  guldkorn 

Reser ni till Malta får ni absolut inte missa Maltas vackra grannö Gozo. Man tar sig enkelt till Gozo från norra Malta och båtresan över tar bara en knapp halvtimme.

1. Wied Il Ghasri

 

Wied Il Ghasri i Ghasri Valley är en av de vackraste platserna och vyerna på Gozo enligt mig. I en dal slingar sig en vik in från havet till en liten avskild kullerstensstrand. Det var en lång brant backe för att komma ner, men så värt det. Hade gärna stannat längre och promenerat omkring i de vackra omgivningarna.


Ligga ner på denna stenstrand i solen mellan klipporna och läsa en bok är ju som en dröm.

 

2. Ramla Bay

 


Ramla Bay är Gozos enda sandstrand. Så hit ska man definitivt åka om man gillar sol och bad när vädret tillåter.  Rambla betyder just sandstrand.

 

3. Vinprovning på en vingård

Gozo har flera vingårdar fast många viner inte exporteras till Sverige. Jag hade ingen aningen om att det fanns så många vingårdar på Malta & Gozo. Vi besökte Ta’ Mena Estate som bland annat producerar olika sorters viner.  Där fick vi smaka på några av deras viner och lokala tilltugg som färsk getost, salami, soltorkade tomater och tomatpasta. Väldigt trevligt och gott. Vi testade ett vitt, ett rosé och två olika sorters rödviner. Min favorit blev  rosévinet som jag köpte med en flaska av hem. Alltid roligt när man hittar ett vin som man gillar och köpa det där det kommer ifrån.

 

4. Citadellet

 

Det gamla Citadellet (kallas även Citadella eller Kastell) reser sig på ett dramatiskt sätt över ir-Rabat och är verkligen ett måste om man besöker Gozo. . Det byggdes på ett perfekt strategiskt ställe och dominerar horisonten precis som det var tänkt av de militära arkitekterna.

Utsikt över staden Victoria. 


Uppe från Cidadellet finner man en av Gozos nästa utsikter åt alla håll.

5. Victoria även kallad Rabat

Strosa omkring i den gamla staden Victoria som även är kallad Rabbat är ett måste. Så många vackra byggnader. Här ovan är den smalaste gatan i staden.

Besök en chokladbutik med chokladprovning och köp godaste chokladen.

Sitt ner och njut av en kaffe.

6. The New Window

Fram till den 8 mars 2017 var Azure Window en av Gozos absolut mest populära saker att se. Tyvärr kollpsade den klippformationen strax innan jag skulle åka till ön. Numera är den en sevärdhet under vattnet för de som gillar att dyka.

Denna  klippformation, som är något större, ökar nu i popularitet hos turister. ”The new window” kallas den och även om den inte är lika vacker som Azure Window är denna mäktig med sina raka kanter. 7. 7


7. Besök en jordbrukare

Gozo är verkligen en grönskande ö med flera mindre  jordbruk och vissa av dem välkomnar turister. En välkänd aktivitet på Gozo är att  se hur de gör sin lokala  getost. En av dem är Rikkardu som har en farm som producerar råvaror till hans restaurang Ta’ Rikardu inne i Victoria. Vi var där och  hälsade på  hans getter och fick även se hur man av getmjölken gör den traditionella färskosten på get. Den hade vi nöjet att smaka på flera måltider på Malta. Riktigt god.

Gozo är med andra ord en jätte vacker och mysig ö, som har mycket att se. En dag räcker verkligen inte. Jag hade gärna kunnat stannat där flera dagar, men fick denna gången nöja mig med en dagsutflykt.

Spana också in

4 kommentarer

  1. Kul att du också gillar Gozo! jag skulle vilja lägga till Xlendi och klipporna ut mot havet där. Det blev vår favorit på Gozo.

  2. Tack för alla dessa fina tips. Jag och min dotter kommer att vara 5 dagar på Gozo. Verkar vara ett mycket bra val. Måste man boka in sig för att besöka vin odlare och något jordbruk?
    //Carina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *