Birka – Vikingastaden 

 
I torsdags tog jag och  Diana med oss våra killar till ön Birka ute i Mälaren. Birka – Vikingastaden är även känd som Sveriges första stad. 

   
  
Vi åkte med Strömma båten direkt ifrån Stadsgårdskajen vid Stadshuset. En heldags utflykt där båten avgick redan klockan 10 på morgonen. Båtresan tog dryga 2 timmar och gjorde flera stopp på vägen. 

   

 

Killarna lekte mesta dels uppe på däck. Tyvärr lyste solen med sin frånvaro under båtturen. Annars hade det ju varit riktigt härligt att sitta 4 timmar i solen under båtresan dit och hem. Men kanske nästa gång. 

   

Väl framme på Birka så kom solen. Så vi började med en mysig picknick på ön och åt lite lunch och fikade i solen. 

  

Sedan passade killarna även på fiskelyckan då E hade med sig sitt fiskespö. 

  

  

 Killarna lekte även arkeologer och hittade en massa olika föremål i jorden. 

   

  Vi var även in i musseet och tittade på en massa föremål ifrån Vikingastaden och hur det såg ut förr. Mycket intressant och lärorikt.  Björkö som är mitt i Mälaren grundades på 750-talet vad som brukar kallas Sveriges första stad, Birka. Här byttes varor från när och fjärran och än i dag syns spåren efter de människor som föddes, levde och dog här. Idag utgör Birka ett av Unescos Världsarv, så nu har jag ännu ett Världsarv på min lista. Jag älskar ju att uppleva nya saker.

 

 

En rundvandring på ön blev det såklart också. Men vi hoppade den guidade turen som man kunde gå både med svensk talande och engelsk talande guide. Vi promenerade runt själva i vårt tempo. 

   
    
Både naturen och utsikten var fantastisk. Härligt att bara strosa omkring på ön i lugnet.  

   

Utflykten passar såväl stora som små och är verkligen en mysig heldagsutflykt som jag verkligen kan rekommendera. Perfekt utflykt på sommarlovet. 

Har du varit på Birka?  

Spana också in

1 kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *