Flyga med bebisar och barn

Jag är denna veckas bloggare på sajten RESA MED BARNs åtta veckor långa TEMA, där man besöker en ny resinspirerad blogg varje vecka med inlägg speciellt skrivna för dig som gillar att göra resor med barn. Mitt bidrag denna vecka handlar om att flyga med barn och med bebis eftersom , vi redan har flygit utomlands på 12 olika resor på mindre än 3 år med Oscar.

Första gången vi flög med Oscar var han bara 11 veckor gammal och det var en resa till Turkiet i september 2010. Det gick helt överförväntan att flyga med honom. Det jag då tänkte mest på var att amma honom under start och landning för att ev hindra lock i öronen. Men sen har jag även hört att bebisar inte så lätt får lock i öronen, men vet inte om det är sant. Är de förkylda så får de ju såklart oxå lättare lock för öronen som barn ochx. Eftersom jag även jobbar som flygvärdinna och gjorde det även när jag var gravid så ”jobbade” / flög jag med honom tom graviditetsvecka 20 och det gick helt smärtfritt eftersom jag mådde så bra under hela min graviditet. 

Jag får ofta frågor om när man ska flyga med sin bebis första gången och jag är ju egentligen ingen specialist på något sätt, så mina råd är dock bara att boka ingen resa förrän bebisen har fötts, så att ni vet att både du och bebisen mår bra när ni ska ut och flyga. Rådgör även gärna med BVC eller en läkare innan ni ska flyga för första gången så de tycker att de är ok. Oscar var fullt frisk ifrån födseln, så för oss var det inga problem med att flyga när han var 11 veckor, men jag tror mig att man ska vänta i alla fall till bebisen är minst 1 månad innan man ska ut och flyga.

Det har faktiskt aldrig varit något problem för oss att flyga med Oscar.  Ju mindre han var, desto mer sov han såklart ombord, vilket kan vara skönt att tänka på. Ett annat råd jag har när du bokar din flygresa är kanske att tänka på tidpunkten om det passar ditt barnsrutiner. Reser man exempelvis på en långflygning till ex Thailand eller Mexico kanske det är skönt om flygningen går över en natt så att barnet sover större delen av flygningen. Hur skönt är det inte med en nattflygning OM man kan sova (jag kan aldrig det, arbetsskada) och vakna upp och möta dagen i ev Thailand?! 

Eller om man är en morgon människa kanske det är smartast att resa tidigt på morgonen eller är man en kvällsmänniska så kanske man mår bäst av att flyga på kvällen / natten. Vi har flera gånger varit i Turkiet och valt den avresedagen då flyget har gått på kvällen, så man slipper gå upp i ottan. Men då är ju såklart en nackdel att man ofta kommer hem mitt i natten. 

 

På många flygbolag får man ju betala extra för barnmaten när man flyger. Är det något som jag tycker är viktigt när man flyger så är det att äta mat, så man håller humöret uppe. Vi beställer alltid mat ombord till alla och ser till att vi har goda snacks och drycker så vi får en trevlig resa. Är det semester så är det och då har även Oscar fått smaka av godsaker. Snacks fördriver ju även tiden. Vad passar inte bättre än en bra film och nåt gott att tugga på för både stora och små. Vi reser aldrig utan Oscars mini-DVD som vi köpte inför vår andra Thailandsresa när han var 21 månad. Massa filmer och den har räddad många av vår flygresor. En Ipad kan jag såklart oxå rekommendera, men det har vi ingen än.

Vi har även införskaffat en ny Trunki-resväska åt Oscar inför våra resor och den har uppskatas mycket. Att han får packa sitt eget handbagage med egna leksaker, böcker, pyssel att ha ombord har gjort själva flygresan mycket roligare, när han själv har valt vad han ville ha med. Denna väska är även otroligt praktisk att ha på flygplatser då barnen kan åka på den. Så jag har dragit runt honom på Arlanda och andra flygplatser runt om i Europa. Helt oslagbar. Jag skulle oxå rekommendera att ev ta med några små nya leksaker eller pysselböcker, så barnen har något att göra under resan. På de senaste fyra flygresorna i år när Oscar har varit lite äldre har jag haft med mig småböcker, pyssel med klistermärken, lite godis och snacks så han har kunnat bli sysselsatt lite längre. 

Ett annat tips är ju att ev förboka platser ombord på flyget OM det går. Ofta när man reser på charter brukar det gå att boka sina platser i förväg och barn brukar ju gilla att sitta vid ett fönster, då kan ju det vara till en fördel att få titta ut genom fönstret. Ha man en bebis, så kanske man vill boka extra benutrymme eller en babycot OM det finns ombord. Så ett tips är ju att se över flygbolagets bekvämligheter ombord för att göra resan enklare. 

Denna bilden är från när Oscar var 7 månader och vi flög till Thailand första gången med honom. Det gick hur bra som helst. Han sov större delen av tiden och var pigg och glad sin vakna tid. OM man ska ut på en långresa och flyga länge så är det ju smart att göra det INNAN barnet blir för rörligt och gillar att sitta still längre stunder. Direkt när de börjar krypa eller gå, så är det ju mer frestande att inte sitta sill. Jag minns när vi flög hem från Thailand när Oscar var 21 månad och satt i mitt knä… Det var en dagflygning på 12h och han sov knappa 2h på hela resan…. Det var 10 lååånga timmar vill jag lova…. och sen dröjde det ett helt år innan vi begav oss ut på en 12h flygresa igen….

 Vill du ha mer tips och idéer eller läsa om alla vår flygresor så klicka gärna vidare in till flyga med barn kategorin där hittar du en hel del information om att flyga med bebisar och barn och vad som är bra att ta med. Resa med barn har även sin egen kategori med flyga med barn tips. För er som ev är oroliga att resa med barn eller bebisar,var inte det. Det går ofta mycket bättre än man tror och alltid när jag reser så brukar kabinpersonalen vara fantastisk 😉 

 

Spana också in

3 kommentarer

  1. Vi har också rest mycket med barnen, lilla O var 10 veckor första gången och E var 4 månader när vi gjorde långresa till Florida och det har aldrig varit några problem kram Diana

  2. Tack för tips 🙂 Vi funderar på om vi ska ta en kortare utomlandsresa tll vårkanten och då är Melwin över 6 månader. Men sen läste jag det här med att passa på att ta de längre resorna när de inte kryper eller går.. Borde bara kanske nämna Thailand för mannen istället? 😉

    Men hur har det gått i värmen? Det är mer det jag oroar mig för 🙂
    Önskar dig en fin söndag 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *