Ha sitt barn på förskolan när man inte jobbar?

Jag tror att det var förra veckan det var en debatt på ett TV-program om man får ha sitt barn på förskolan när man INTE jobbar. Och det var verkligen ett väldiskuterat ämne då vissa kommuner i Sverige INTE tillåter att man har sitt barn på förskolan när man är ledig. Detta berör verkligen oss eller min familj. Då vi har Oscar på förskolan ibland när vi inte jobbar, eftersom jag jobbar som flygvärdinna och därmed har så otroligt oregelbundna arbetstider hela tiden. Det är mycket helgjobb, tidiga mornar eller sena nätter och stand byer då jag ex ska infinna mig på jobbet på 1h OM de ringer och kallar ut mig på stand byen. Ibland kan jag komma hem 5-6 på mornarna och då är det mer el mindre omöjligt och kunna ha ork att ta hand om ett barn från klockan 8 på morgonen när man har jobbat hela natten. Fullt förståeligt eller inte? Vad tycker du?

Så för oss känns det som ett måste att han får gå ibland när jag är ledig. Min Man har ju vanliga arbetstider ofta 8-17, men kan reglera sina arbetstider lite mer vilket jag inte kan.

Oscars förskola bedriver den pedagogiska verksamheten varje dag mellan klockan 9 och 15 och har massor av roliga aktiviteter om dagarna. Så klockan 9 måste han vara på förskolan om han ska gå på förskolan, vilket jag tycker är jätte bra  för barn behöver verkligen fasta rutiner. Så som idag till exepempel börjar jag inte jobba förrän kl 12, men han måste vara där till kl 9 för då har de samling och berättar om vad de ska göra under dagen. Och deras förskoledag börjar.

I Stockholms kommun så får barn gå på förskolan när föräldrar inte jobbar,  vad jag förstår, vilket såklart är jätte bra. För det är ju en FÖRSKOLA som förbereder inför skolstarten och de lär sig ju otroligt mycket. Varje dag kan vi som föräldrar läsa på en tavla vad barnen har lärt sig eller gjort under dagen. Jag tycker det är helt fantastiskt att barnen lär sig så mycket roligt och nytt på förskolan hela tiden.

Nu under sommar halvåret har ju Oscar bara gått deltid på förskolan oftast 9-15 så har vi anpassat  arbetstiderna  i den mån det har gått efter det. Men nu jobbar jag ju heltid igen, så Oscar går även upp till heltid from 1 november.

Hur ser du på detta? Jag tycker det är intressant och höra om era åsikter, jag vet att jag har flera bloggläsare runt om i landet och det är säkert olika från kommun till kommun?


Bilderna är från Oscars inskolning på förskolan för drygt 1 år sen, när de var på en liten utflykt!

Spana också in

1 kommentar

 1. Jag är ju en sån hemsk mamma att jag tycker det är bra för barn att vara på förskolan!
  Mina barn har ALLTID haft någon form av pedagogis verksamhet på dagarna. När mina äldsta var små och jag var ensam med alla de fyra äldsta barnen så gick de på något som då hette ”Lekis”… fast idag skulle man nog kalla det för något typ av öppenförskola men med personal??!! Man lämnade barnen där mellan 08-14.
  Mina döttrar har alltid älskat sina förskolor och jag har älskat att de får vara där!!
  Som idag tex så erbjöd jag min yngsta dotter Frallan att få vara hemma, Nej tack sa hon.. jag vill till Junibacken :)Hon älskar sin förskola och varför skulle mitt ego få gå före hennes? 🙂

  Sen är ju jag en sån som tycker att alla får göra som de vill så länge de mår bra själva av det 🙂
  Lita på dig själv och njut av att ditt barn mår bra på sin förskola 🙂

  Stor kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *