Vaccinationer på barn vid utlandsresor!

Jag har fått ännu fler frågor vilket jag naturligvis tycker är super kul 🙂 Och svarar på dem i den mån jag kan!

”Toppenblogg du har, super att läsa om alla tips inför resor, speciellt med barn. tänkte bara på det här med Twinrix, till oss har de sagt att barnen inte svarar på vaccinet om de är för små. vår dotter är 10 månader. men de sa också att de inte direkt blir sjuka av Hepatit men kan bli smittbärare, vilket inte är bra om man har barnet på dagis. men vad jag förstod det som kan de ändå äta den lokala maten. känner mig lite förvirrad efter ditt inlägg. vi hade ju tänkt ge henne nudlar, ris, grönsaker, kanske kyckling, frukt, bröd och sånt där i kombination med lite Ellas, välling och ersättning som vi har med oss. ”

Till att börja med, tusen TACK för komplimangen, KUL att du gillar min blogg 🙂

Jag är ju ingen expert vad det gäller varken barnvaccinationer eller resevaccinationer måste jag erkänna, men andra sidan är jag otroligt orolig att något ska hända mitt eget barn och att han ska bli sjuk, så jag brukar vara bra på att söka upp information och få massa olika råd så jag / vi gör på rätt sätt.

Ang det du skriver blir jag väldigt klyven, för då ger förmodligen olika BVC eller vårdcentraler olika råd?! Det bästa är nog att du kontaktar en vaccinationsrådgivning som är experter i ämnet.

Men utifrån egna erfarenheter, så reste vi ju till Thailand när Oscar var 7 månader och som jag tidigare skrivit så ammade jag honom delvis då och gav honom gröt, välling, burkmat samt Ellas som jag hade med mig från Sverige. Då jag fick de råden att så länge han inte äter / dricker något från Thailand / det lokala landet så finns det ingen risk att han blir sjuk på något sätt. Så det enda han fick där var ju vatten som vi köpt på flaska, förutom det vi hade med oss från Sverige. Men jag kanske oxå överdrev…..jag är förmodligen en liten ”hönsmamma” som är rätt orolig av mig . .  . Så jag gjorde det enklaste för mig/ oss!!!

Han hade heller inte tagit någon annan spruta än sin 3 månders och 5 månaders spruta.  När vi sen åkte till Cypern i maj när han var 11 månader så tog han heller inget extra vaccin, min kära mor ville att han skulle ta 12 månader OCH 18 månaders sprutan INNAN, då mässlingen hade börjat att ”härja” i Europa i våras, men Oscars BVC sa att han inte behövde det, så vi gjorde inte det. .  .

Dock inför vår första Rhodos resa i aug när han var 14 månader så tog vi 18 mån sprutan som är bland annat mot mässlingen 1 månad INNAN vi skulle resa till Rhodos, då det var ganska stor uppståndelse i Europa i somras att mässlingen spreds sig rätt snabbt. .  . Så först fick han sin 12 månaders spruta och sen vid 13 månader fick han sin 18 månaders spruta. Så nu har han de skydden han ska ha som är ”obligatoriska” i Sverige.

Men nu inför vår kommande långresa i vinter så ska vi såklart vaccinera honom med Twinrix, mer om vaccinationer kommer inom kort!

En av mina vänner vaccinerade sin son mot Twinrix precis innan de skulle till Malaysia och Thailand, och då var han deras barn bara 9 månader. Sen tog de även den 18 månaders sprutan då innan de reste iväg, eftersom man ska göra det om barnen reser innan 1 år fick hon höra. Men då fick han även ta om den också vid 18 månaders kontrollen.


Min vän menar även  att om hon inte minns fel måste man tajma in Twinrix med 18 månaders sprutan för man var tvungen att ha en viss tid mellan dem?! Så alla verkar få olika råd, så mitt råd till dig är att kolla med flera BVC / vårdcentraler och vaccinationscenter, så kanske du får ett annat svar? Eftersom din dotter ändå är 10 månader så känns det ju som det är väldigt VIKTIGT att ni gör rätt!

Spana också in

1 kommentar

  1. tack för all info du tog dig tid att ta reda på/svara på. jag ringde min BVC sköterska igår och hon sa det var helt okej att ge Pennan mat. den ska vara ordentligt tillagad alltså supervarm, precis lika som för oss vuxna. så det kommer bli nudlar, tillagade grönsaker, kyckling, ris, bröd, pannkakor, äggröra och så vidare. det vi skulle hålla oss ifrån var råa saker, exempelvis grönsaker för de kan ha varit i kontakt med jord eller vatten (från kranen) likaså frukt som redan är uppskuren, kunde vara samma med den. men tillagade grönsaker, och egenskalad frukt helt okej. vi skulle också hålla oss borta från glass, även isglass då det var osäkert på vilket vatten den var gjort på. annars blir det ju såklart flaskvatten och samma ”regler” som vi brukar köra när vi varit i Thailand förut. angående vaccination så har vi gett henne Mässlingsvaccinet i förväg, men hon måste ändå ta den dos hon skulle fått som sin första och vi fick betala för den själv (350kr) den andra ingår ju.
    tänkte du kanske ville veta vad vi fick för råd.
    ha det fint och tack igen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *